Eskişehir’de yaşayan 27 yaşındaki Sevda Bekdemir, üniversite eğitimi sırasında staj yaptığı Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nde tanıştığı safran bitkisini, yıllar sonra kendi tarlasındaki üretici haline gelerek başarıyla yetiştirmeye başladı.

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Pazaryeri Meslek Yüksekokulu Tıbbi Aromatik Bitkiler Bölümü'nde eğitim alan Sevda Bekdemir, 2014-2016 yılları arasında aldığı ön lisans eğitimini tamamladıktan sonra, Eskişehir’deki Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nde staj yapmaya başladı. Burada safran bitkisini ilk kez gören Bekdemir, bu bitkiye duyduğu ilgiyi üretim alanına taşıyarak, Eskişehir’in Mihalıççık ilçesinin Ahurözü Mahallesi’ndeki bahçesinde safran yetiştirmeye karar verdi.

Genç Çiftçi Projesi ile Safran Üretimi

2017 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı’nın başlattığı Genç Çiftçi Projesi kapsamında 30 bin TL hibe desteği alan Sevda Bekdemir, 5 dekarlık arazisinde safran üretmeye başladı. 7 yıldır safran üretimi yapan Bekdemir, bu süreçte zorlu ama keyifli bir üretim deneyimi yaşadı.

Safran Üretiminde Zorluklar ve Başarılar

Safran ekimi için ağustos ve eylül aylarında toprak hazırlığı yapan Bekdemir, hasat için ekim ayı sonu ve kasım başını bekliyor. Yılda bir kez yapılan hasat, özen isteyen bir süreç olarak tanımlanıyor. Safranın üretimi, her 4 yılda bir soğan değişimi yapılarak sürdürülüyor. Safran üretim miktarı her yıl artarken, 2017’de 25 gram olan üretim, 2021 yılında 1,5 kilo, 2022’de ise 850 gram olarak gerçekleşti. Bu yıl da 700 gram safran üretildi.

Sarıcakaya ilçesi beyaza büründü Sarıcakaya ilçesi beyaza büründü

Safranın Pazarlama Zorlukları

Safranın toptancılara satıldığını belirten Bekdemir, safranın ayıklama aşamasında iş gücüne ihtiyaç duyulduğunu vurguladı. Safranın potansiyeli olsa da talebin düşük olduğunu belirten Bekdemir, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün desteğiyle safran ekiminin giderek yaygınlaştığını ve üreticilerin sayısının arttığını söyledi.

Kadın Çiftçi Olarak Gurur Duyuyor

Kadın çiftçi olarak kendi işini kurmanın mutluluğunu yaşayan Sevda Bekdemir, Tarım ve Orman Bakanlığı sayesinde hayalini gerçekleştirip Eskişehir’de ilk safran ekimini yaptığını söyledi. Bu ürünü tanıtarak, çevresindeki çiftçilere de safran üretimini önerdiğini belirten Bekdemir, safranın gıda, kozmetik ve sağlık alanlarında faydalı olduğunu ifade etti.

A A 20241111 36163466 36163459 K A D I N C I F T C I S T A J Y E R K E N T A N I S T I G I S A F R A N I N U R E T I C I S I O L D U

Safran Talebi ve Yatırımlar

Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş, safran üretiminin Eskişehir'de giderek daha fazla ilgi gördüğünü belirtti. Gümüş, Bekdemir’in Eskişehir’deki ilk safran tarlasına sahip olduğunu vurgulayarak, safranın çiftçilere yüksek gelir sağladığını ifade etti.

Gümüş, safranın geleneksel tarım ürünlerine göre çok daha fazla gelir getirdiğini, bu nedenle Tarım ve Orman Bakanlığı’nın desteklerinin devam edeceğini belirterek, safran üretiminin yaygınlaştırılması için projeler hazırladıklarını açıkladı.

Eskişehir’de Safran Üretimi Artıyor

Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından üretilen "Karaarslan" çeşidi safranın tescillendiğini ve kentteki safran ekim alanının 121 dekara çıkarıldığını aktaran Gümüş, üretimin daha büyük alanlarda yapılması için çalışmaların sürdüğünü sözlerine ekledi.

Kaynak: Haber Merkezi