Eskişehir'deki o kaldırımdan geçmek adeta imkansız! Eskişehir'deki o kaldırımdan geçmek adeta imkansız!

Adalet ve Kalkınma Partisi’nin sokak hayvanlarının 30 gün içinde sahiplenilmemesi halinde “uyutularak”, yani enjeksiyonla öldürülmesine ilişkin yasal düzenlemeleri içeren teklifin Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne iletilmesinin ardından Eskişehir’deki 2 barınaktan biri olan ve kasım ayına kadar boşaltılması istenen Odunpazarı Belediyesi Geçici Hayvan Bakımevi’nin akıbeti de merak konusu oldu. 

KASIM AYINDA SÜRE DOLACAK

2005 yılında beri faaliyette olan Odunpazarı Belediyesi Geçici Hayvan Bakımevi, geçtiğimiz yıl Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından kapatılmak istenmişti. Kamuoyunda büyük yankı uyandıran olay sonrasında Odunpazarı Belediyesi olayı yargıya taşıyarak Eskişehir 2’inci İdare Mahkemesine dava açtı. Belediyeyi haklı bulan mahkeme, yürütmeyi durdurma kararı verdi. Mahkemenin yürütmeyi durdurma kararının ardından Odunpazarı Belediyesi’ne barınağın boşaltılması için Valilik tarafından verilen 1 yıllık süre ise kasım ayında dolacak. 

SORUMLULUK ALARAK GELİŞTİRDİK

Barınağın geleceği ile ilgili ES TV canlı yayınında konuşan Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, 2005 yılında açılan barınakta 150 köpek ve 100 kadar da kedinin olduğunu belirterek, “Burada ameliyathaneler yaptık, yeni yatırımlarla daha çok hayvana hizmet edecek bir noktaya geldik.  Ancak biliyorsunuz, bir yasa çıktı, bazı ırkların yasaklı olması gerekti. Yasaklı ırkların da ömür boyu barınaklarda kalması gibi bir zorunluluk doğdu. Bu zorunluluk doğunca sorumluluk belediyelerde kaldı. Aslında normal koşullarda bu işleri ya bakanlığın ya sivil toplum örgütlerinin yapması gerekirken, yapmadıkları için biz sorumluluk sahibi belediye olarak geliştirerek sürdürdük” dedi.

DOĞAL YAŞAM ALANI ÜRETTİK

Özellikle yasaklı olan ırklar için geniş alanlar oluşturma çalışmaları yaptıklarını belirten Başkan Kurt, “O yasaklı ırklar ömür boyu müebbet hapis gibi kaldığı için barınakta sadece küçücük bir alanda, kapalı bir yerde kalmaları çok doğru olmadığı için geniş alanlarda, açık alanlarda ve yürüyebileceği alanlarda barınmasını sağlamak istedik. Yan tarafımızda bulunan hazineye ait arazinin bize tahsisini istedik. O tahsisini istediğimiz araziyle ilgili işlemler devam ediyor. Biz de bir an önce hayvanları yaşatalım amacıyla, ufak tefek iyileştirmeler yaparak onlara doğal yaşam alanı ürettik” ifadelerini kullandı. 

BARINAĞIN İPTALİNİ İSTEDİLER

 Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün raporunu gerekçe gösteren Tarım İl Müdürlüğü’nün bütün alanın iptalini istediğini belirten Başkan Kurt, “Yani hem yeni yapmakta olduğumuz alan için ‘asla yapamazsınız’, hem de ‘sizin zaten eski alanınız da meraya yapılmış, onu da iptal ediyoruz’ dedi. Şu anda burası kapatılması zorunlu hale gelen bir barınak durumuna düştü. Biz dava açtık. Açtığımız davada mahkeme önce yürütmeyi durdurmaya karar verdi, sonra da işlemin iptaline karar verdi. İşlemin iptaline karar verilince vilayetten bize bir yazı geldi,  ‘1 yıl süre verdik. 1 yıl içinde boşaltın’ gibi bir durum. Yani bu yıl 11’inci ayda burasının tarafımızdan boşaltılması istenmekte” şeklinde konuştu. 

KARARLAR ARASINDA TEZAT VAR

Barınağın boşaltılmasının birçok soruna yol açacağının altını çizen Kurt, “Biz burayı boşalttığımız zaman ne olacak? Şimdi yeni bir yasal düzenleme yapılmak suretiyle Hayvan Koruma Kanununda ciddi anlamda bir değişiklik yaparak, belediyelerin görev ve sorumluluklarını daha da artırmayı hedefledikleri bir noktada, Eskişehir’de 15 belediye var, 15 belediyenin sadece ikisinde barınak var: Tepebaşı ve Odunpazarı. Odunpazarı da kapatırsanız nasıl bu beklediğiniz amaca ulaşacaksınız? Onun için tutarlı olmak lazım” dedi.

BÜYÜK YATIRIMLAR YAPACAĞIZ

Barınakta 30 personel ve 5 veteriner hekimin görev yaptığını hatırlatan Başkan Kurt, “Bize burasıyla ilgili iznimizi vermeleri gerekir. Yani burası yasal bir barınaktır diye bir belge vermeleri gerekir. İkincisi, o genişlemek istediğimiz alanın bize tahsisi gerekir. Bunlar olursa biz daha çok hayvana bakım yapma şansına sahip oluruz. Özellikle ameliyathanelerde yapmış olduğumuz tedaviler ve kısırlaştırmalar için daha da büyük yatırımlar yapmamız gerekecek. Ama 11’inci ayda kaldırılması planlanan bu barınakta hiçbir yatırım yapamam. Mantıklı ve doğru değil. Bizim bu barınağın bir an önce Odunpazarı Belediyesi adına tahsis edilmesi, tahsis edildiğine dair belge verilmesi lazım. Bizim da ona göre yatırımları yapmamız lazım” ifadelerini kullandı.

VALİ HÜSEYİN AKSOY’A ÇAĞRI

Barınağın mera vasfından çıkartılıp hazine arazisi olarak belediyeye devredilmesi gerektiğini vurgulayan Başkan Kurt, “Mahkeme kararı da ‘Burada kararı vermek durumunda olan Eskişehir Valisidir’ diyor. Eskişehir Valisi değil Koruma Kurulu karar verdiği için mahkeme bozdu. Dolayısıyla biz Vali beyimizden bu konuda duyarlı davranmasını ve bu alanın bize barınak olarak tahsisine karar vermesini istiyoruz” diyerek Eskişehir Valisi Hüseyin Aksoy’a çağrıda bulundu. 

KISIRLAŞTIRMA SORUNU ÇÖZÜLMELİ

Hayvanların uyutulması ile ilgili yasa tasarısını değerlendiren Başkan Kurt, “Yasal düzenlemeyle ilgili benim elbette partimizin, Genel Başkanımızın tavrı bizim için bağlayıcıdır. Uyutmaya karşı durduğumuzu vurguladık. Biz uyutma işini bir tarafa bırakıp bu hayvanları yaşatma yönünde tavır koyanlardanız. Ancak kısırlaştırma sorununu da çözmek zorundayız. Eğer bunu çözemezsek maalesef 8

– 10 yıl sonra çok ciddi anlamda sokak hayvanı sayısı artar. Biz kısırlaştırdığımız hayvan başına 200 lira gibi bir prim alıyoruz ama bu maalesef yeterli değil. Bizim şu anda en düşük maliyetlerle yapmış olduğumuz kısırlaştırmaların 2 bin lira civarında olduğunu, piyasada da bunun 5 – 6 bin lira olduğunu biliyoruz. Yeni yasada eğer hükümet bu işi belediyelere bırakacaksa kısırlaştırma bedelinin Bakanlık bütçesinden ödenmesi gerektiğinin yasaya işlenmesinde büyük yarar olduğunu düşünüyorum. O zaman belki belediyeler yarışır, daha çok kısırlaştırarak hizmeti gerçekleştirmiş olur. Maliyeti de devletten çıkacağı için belediyeler daha rahat hareket edebilir” dedi.

MUTLAKA SAHİPLENİLMELİ

Hayvanseverlere de sahiplenme çağrısı yapan Kurt, “Hayvansever dostlarımıza sokak hayvanlarının mutlaka sahiplendirilmesi gerektiğini vurgulamak istiyorum. Biz özellikle Eskişehir’deki dernek yöneticileriyle iyi ilişkiler içerisindeyiz. Zaman zaman Kent Konseyi bünyesinde sahiplendirme buluşmaları yapıyoruz ama çok başarılı olduğumuzu söylemek  mümkün değil. Çevre Günü nedeniyle düzenlediğimiz etkinlikte de hayvanları sahiplendirmek istedik ama yeterli ilgliyi göremedik. Mutlaka sahiplendirilmeli, her türlü sağlık önemleri alınmak suretiyle evde beslenmeli diye düşünüyorum” açıklamasını yaptı.

Kaynak: haber merkezi