Eskişehir’de pet kuaförü olarak evcil hayvanların tüy kesimlerini, tüy bakımlarını yapan eski erkek kuaförü Korhan Uryan, evcil hayvan ve onların sahiplerine büyük kolaylık sağlıyor. Aynı zamanda kadın kuaförlüğünü devam ettiren pet kuaförü Uryan, evcil hayvanların tüy bakımlarının mutlaka yaptırılması gerektiğini vurguladı.
Evcil hayvanları anestezisiz tıraş yaptığını ifade eden kuaför,  bilinenin aksine sadece yaz aylarında değil kış aylarında da evcil hayvanlarımızın tüy kesiminin yaptırılması gerektiğini ifade etti. 

Screenshot 45-5

12 yaşında erkek kuaförlüğünden, okuduğu okul dolayısıyla kadın kuaförlüğüne geçiş yapan kuaför Korhan Uryan, pet kuaförlüğüne geçişini de şöyle anlattı: 
“Eskişehir olarak şehirimizde bir pet kuaförü yoktu. Bu boşluğu doldurabileceğimi düşündüm. Kendi dostlarımı, müşterilerimi tıraş ederken birden aklıma geldi. Sonrasında pet kuaförlüğünü yavaş yavaş pekiştirmeye başladım, eğitimini aldım. Hayvanları seviyorum. Makasıma bu konuda güveniyorum.”

Muhtarlardan Başkan Tepe'ye geçmiş olsun ziyareti Muhtarlardan Başkan Tepe'ye geçmiş olsun ziyareti

“Makası iki tarafta da kullanıyorum”

Aynı zamanda kadın kuaförlüğüne de devam ettiğini söyleyen Korhan Uryan:

“Kadın kuaförlüğünden edindiklerim bana  pet kuaförlüğünde sosyallik ve çevre kattı.  Tüy ve saç yapısının benzediğini düşünerek yola çıkarsak makası iki tarafta da kullanabiliyorum.” 

Pet kuaförlüğü bir meslek haline geldi diyen kuaför, tüy kesimlerini anestezisiz ve risksiz yaptığını ifade ederek şunları söyledi: 

“Pet kuaförlüğü bir meslek oldu. Öncesinde tabii ki herkes elinden geldiğince yapıyordu. Ama genel anlamda 1-2 senedir  meslek sayılıyor. Hayvan tıraşında anestezi kullanmıyoruz, kullanmamız için veteriner hekimi olmamız gerekiyor. Zaten o  riski de almak istemiyoruz.  En iyi tıraş anestisiz tıraştır diyebiliriz çünkü riski yok. Amacımız onların doğal yaşamında onlara yardımcı olabilmek ve bakımlarını sağlamaktır. Dostlarımıza da hayvan tıraşını tavsiye ediyorum.”

“Tüy kesimini kışın da yapıyoruz”

Evcil hayvanlar sadece yaz aylarında tıraş olur diye düşünmenin yanlış olduğunu belirten kuaför Korhan Uryan:
“Öyle bir genel düşünce var fakat kışın da aynı şekilde hayvan dostlarımızın tıraşlarını yapıyoruz. Sıcak olduğu için hayvan sahipleri evcil hayvanları tabii ki yazın daha sık getiriyorlar.”

Pet kuaförlüğünün en zor yanını açıklayan pet kuaförü Uryan, cümlelerini şöyle noktaladı:

“Daha öncesinde tıraş tecrübesi olmayan, pet kuaförüne gelmeyen  hayvan dostlarımızı durdurmak, sakinleştirmek, alıştırmak zor olabiliyor. Evcil hayvanlarımız 4 aylıkken bir tanışma evresi gerçekleştiriyoruz. Tanışma evresinde tıraş işlemi gerçekleştirmiyoruz. Ve sonrasında tüyüne göre sürecimizi ilerletiyoruz.”

Kaynak: ANADOLU GAZETESİ - M. ANIL AKSOY