Kiracı ve ev sahipleriyle yaşanan problemlerde azalma bekleniyor. Çünkü yüzde 25’lik zam limiti kaldırıldı. Avukat Hazal Avcı da konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Avukat Hazel Avcı, kira artışlarıyla ilgili önemli bir değişikliği kamuoyuyla paylaştı. Avcı, Türkiye’de iki yıldır yürürlükte olan ve konut kiralarında yüzde 25 artış sınırı getiren düzenlemenin 1 Temmuz 2024 itibarıyla sona erdiğini açıkladı. Bu tarihten itibaren kira artış oranlarının, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan yıllık enflasyon ortalamasına (TÜFE) göre belirleneceğini belirtti.

YENİ DÜZENLEME DAVALARDA AZALIŞ GETİREBİLİR

Eskişehir'in çarşısında motosikletlerden geçecek yer yok! Eskişehir'in çarşısında motosikletlerden geçecek yer yok!

Avcı, yüzde 25’lik kira artış sınırının kaldırılmasının ardından, kira artışlarının her ay TÜFE’nin son 12 aylık ortalamasına göre belirleneceğini ifade etti. Bu yeni düzenlemenin, kiracı ve kiraya veren arasındaki adil dengeyi sağlamayı amaçladığını vurgulayan Avcı, son yıllarda artan hukuki ihtilaflar ve dava sayılarında bu değişiklikle birlikte bir azalma beklediklerini belirtti. Son 2 yılda tahliye davalarındaki artışın yanı sıra, kira ilişkisinden kaynaklanan kasten öldürme, yaralama, mala zarar verme, hakaret ve tehdit gibi suçların da arttığına dikkat çeken Avcı, yüzde 25’lik sınırın kalkmasının bu tür uyuşmazlıkların azalmasına katkı sağlayacağını düşündüklerini söyledi. Bu sayede, hem kiracıların hem de kiraya verenlerin mağduriyetlerinin giderilmesi ve tahliye davalarının da sayısında azalma görülmesi durumlarının beklendiğini ifade etti.

Kaynak: YENİGÜN GAZETESİ- SÜMEYRA BALCI