Kişisel gelişim ve romanlar öne çıktı: İşte en çok tercih edilenler Kişisel gelişim ve romanlar öne çıktı: İşte en çok tercih edilenler

Eskişehirliler yazın bitip son baharın gelmesi ve okulların da açılması ile kente dönüş yaptı. Yoğun geçen hafta içi temposunun ardından dinlenmek ve kafa dağıtmak için Eskişehir'de birçok alternatifimiz var anca biraz Eskişehir'in dışına çıkıp değişik yerler görmek isteyenler için gizemli ve heyecan dolu bu Sebaste Antik Kenti muhteşem bir alternatif olacak. Peki Sebaste Antik Kenti nerede, Sebaste Antik Kenti'ne nasıl gidilir ve Sebaste Antik Kenti'nde neler var? İşte bu detaylar ve daha fazlası haberimizde.

Sebaste Antik Kenti nerede?

Eskişehir'e çok da uzak olmayan Sebaste Antik Kenti Uşak ilinin Sivaslı ilçesine 2 kilometre mesafedeki Selçikler beldesinde Roma İmparatorluğu'ndan günümüze kadar uzanmış bir antik kenttir.

Sebaste ne demek?

Latince Augustus isminin dişi hali olan Augustanın Yunanca karşılığı Sebaste'dir. Bu yüzden Sebaste klasik antik dönemde sıkça görülen bir yer ismidir. Aynı isimle Mersin'de "Elaiussa Sebaste" antik kenti bulunmaktadır. Uşak'taki Sebaste'nin bulunduğu Sivaslı ilçesinin adı da Sebaste isminden gelmektedir. Sivas ilimizin adı da Sebaste'den gelmektedir.

Sebaste Antik Kenti'nde ne var?

Sebaste şehri, Roma imparatoru Augustus tarafından M.Ö.20 yılında kurulmuştur. Sebaste adıyla kurulan bu şehir Roma Dönemi’nin en önemli 12 şehirden biridir. M.S.9. yüzyılda yakın çevresindeki kentlerin piskoposluk merkezi haline gelmiştir. Büyük ve küçük 2 kilisenin bulunduğu Sebaste Antik Kenti Bizans Dönemi'nde en görkemli çağlarını yaşamıştır. Sebaste Antik Kenti'nde 44 yıl ara verilen kazı çalışmaları 2022'de yeniden başlamıştır. Son yapılan kazılarda ise Orta Bizans Dönemi'ne ait 9 mezar tespit edildi. Çoğunluğu bebek ve çocuklara ait 9 mezar "büyük kilise"nin kuzey bölgesinde bulundu.

Whatsapp Görsel What22024 09 11 Saat 14.34

Eskişehir'den Sebaste Antik Kenti'ne nasıl gidilir?

Eskişehir'den Uşak Sebaste Antik Kenti'ne gitmenin en kolay yolu özel aracınızla gitmektir. Eskişehir'e 200 km uzaklıkta bulunun antik kent özel aracınızla yaklaşık 3 saat sürmektedir. Ayrıca Eskişehir'de otobüsle Uşak'a gidip daha sonra Uşak otogardan Sivaslı ilçesine giden dolmuşlarla da ulaşım sağlayabilirsiniz.

Muhabir: Eray Çankaya