TMMOB Eskişehir Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Özcan Özdemir, Eskişehir'de yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının artırılması gerektiğini belirterek, elektrikli araçların yaygınlaşmasıyla ortaya çıkan sorunlara dikkat çekti.Özdemir, “Aynı anda 4-5 arabanın şarj olacağını düşünürsek bir apartmanın çekebileceği gücü çekecek. Ve bunların çok doğru kontrollerden geçmediğini düşünüyorum. Bunun için herhangi bir prosedür yok” dedi.
TMMOB Eskişehir Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Özcan Özdemir, Eskişehir'de artan elektrikli araç kullanımı ve iş yerlerindeki elektriksel sorunlara dikkat çekti. Özdemir, şehirdeki enerji dönüşüm sürecinde yaşanan sorunlar ve alınması gereken önlemler hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu.
TERMİK SANTRAL TARIMI BİTİRİR
Coğrafi olarak Eskişehir’in çok zengin kaynakları olduğunu vurgulayan Özdemir, “Yeni yeni rüzgar santralleri de Eskişehir’de gerçekleşmeye başladı. Güneş konusunda da bir potansiyel. Tabi burada bürokratik engeller ve teknik engeller de var. Üretilen enerjinin tüketiliyor olması lazım. Bununla ilgili de dağıtım firmalarının belirlediği sınırlar var. Şahsi görüşümüz, dağıtım firmalarının ve bakanlığın açıkladığı kapasitenin artması durumunda Eskişehir’de bu kurulumların daha da artacağını düşünüyoruz.
Termik santraller de aslında elektrik üretimlerinin en ucuz yollarından biri. Fakat gerekli fizibilite çalışmaları yapıldığında örnek olarak Eskişehir’i düşündüğümüzde çok fizibilite çalışmalarını göremiyoruz. Ve işin enerji üretiminin ucuzluğundan ziyade değerlendirilmesi gereken en büyük konu çevre konusu. Eskişehir gibi bir yerde Ova Koruma Kanunu ile koruma altına alınmış bir ovamız var. Böyle bir yerde yapılacak termik bir santral tarımı bitirir. Elektriği çok daha ucuza üreteceğiz derken aslında doğal bir hayatı bitirme ihtimalini ortaya çıkarıyoruz. Çok daha değerli bir şeyi elimizden kaçırıyoruz. Teknolojinin ilerlemesiyle biz yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanabilir hale geliyoruz ve eski teknolojiyle yapılan üretimlerden uzaklaşmamız gerekiyor.” ifadelerini kullandı.
PATLAMALAR GÜNDEMİMİZDE OLACAK
“Elektrikli araçların geleceğini çok parlak görüyoruz”diyen Özcan Özdemir, ilerleyen süreçlerde elektrikli araç ünitelerinden kaynaklı yaşanacak sorunlara dikkat çekti. Yönetim kurulu üyesi, “Dizel ve benzinli araçların tüketim maliyetleri anlamında da çok avantajlı. Sayılara baktıkça da çok yaygınlaştığını görüyoruz. Ayrıca temiz doğayı kirletmeyen bir araç. Eskişehir için elektrikli araçların şarj ünitelerine bakacak olursak insanlar kendi evlerine, otoparklarına, bahçelerine üniteleri yapmaya başladı. Fakat ilerleyen süreçte yeterli olup olmayacağından da ziyade farklı bir problem var. Elektrikli araçların sayısı arttıkça bir mahalle de bir apartman da bir site de şarj ihtiyacı olacak. Herkes ister istemez aracını kullanmadığı zamanlarda araçlarını şarj etmeye çalışacak. Bu da aynı anda bir enerji ihtiyacı ortaya çıkaracak. Aynı anda 4-5 arabanın şarj olacağını düşünürsek bir apartmanın çekebileceği gücü çekecek. Ve bunların çok doğru kontrollerden geçmediğini düşünüyorum. Bunun için herhangi bir prosedür yok. Dediğim gibi birçok cihazın aynı anda çalışması yaşanabilecek yangınlar, patlamalar önümüzdeki günlerde gündemimiz olacak.” dedi.
ESKİŞEHİR PROBLEM YAŞIYOR
“Şu an üzerine ciddi anlamda mesai harcadığımız iki tane konu var” ifadelerini kullanan Eskişehir Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Özdemir, iş yeri açma ruhsatlarında kontrollerin olmadığına değinerek cümlelerini noktaladı.
Özdemir, “Bunlardan biri elektrikli araçlar konusu. Her apartman da şarj ünitesi olacak ama nasıl olacak. Bunların bağlantıları nasıl yapılacak. İkinci konu da biliyorsunuz ülkemizde 2018 yılında deprem yönetmeliği ile imar affı dediğimiz yapı kayıt belgesi aynı dönemde çıktı. Eskişehir de bununla birlikte ülkede o kadar çok iş yeri ortaya çıktı ki. Eskişehir bu konuda en büyük problem yaşayan şehirlerden birisi. Sokak arasında garaj olarak ayrılmış bütün mahalleler dükkan döndü bir anda. Bununla beraber gördüğümüz yangınla bu konuya eğilmeye başladık.Birçok iş yerinde çıkan yangınlara elektrik kontağı raporlara yazılıyor. Türkiye’de çıkan yangınların %75’i elektrik kontağından çıkıyor. Böyle bir istatistik varken biz hiçbir yerde iş yeri açma ruhsatlarında elektrik kontrollerinin yapıldığını görmüyoruz. Biz belediyelerle bir protokol çalışması yapmaya başladık. Ne yazık ki daha sonuçlandıramadık. Bürokratik engellere takılıyoruz. Bu protokol, her iş yeri açma ruhsatında bir iç tesisat muayene kontrol raporu istemelerini istiyoruz. Eğer bunları yaparsak geçenlerde Eskişehir Organize bölgesinde çıkan patlamalarla karşı karşıya kalmayacağız.”