YKS sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte Eskişehir’de kiralık daire piyasasında hareketli günler başlıyor. Öğrenciler için 1+1 daire kiralarının 10 bin liradan başladığını söyleyen Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Gazi Çelik, “Asgari ücretlilerin, dar gelirlerinin, emeklilerin üniversitede çocuklarını okutması çok zor” dedi. 

Eskişehir'de göze hitap eden görüntü ilgi topladı Eskişehir'de göze hitap eden görüntü ilgi topladı



Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) yerleştirme sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte, üniversiteyi kazananların şimdi de barınma sınavı başladı. Öğrenci şehri olarak bilinen Eskişehir’de kiralardaki fahiş artışlar dar gelirli aileleri zor durumda bırakıyor. 1 Temmuz 2024 tarihinde sona eren yüzde 25’lik kira artış sınırının ardından konut kiraları hızla yükselirken aileler ve öğrenciler barınma sorununu nasıl çözeceklerini kara kara düşünüyor. Öte yandan kira ücretlerinin üniversite kayıtların başlamasıyla birlikte bir miktar daha artacağı öngörülüyor. 

ASGARİ ÜCRETLİ NE YAPACAK?

Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Gazi Çelik, öğrenciler için olan daire kiralarının 10 bin liradan başladığını belirterek, “En ucuzu 10 bin lira, o da Bağlar’da değil. Eşyalı daireler 15 -20 bin lira arasında. Şehrimizde 30 bin liraya kadar kiralık daireler var. Dar gelirli aileler, emekliler için çok yüksek. Bugün asgari ücretli olanlar üniversitede çocuklarını okutamaz. Ancak devlet yurtlarında yer bulabilirse okutabilirler. Asgari ücretlilerin, dar gelirlerinin, emeklilerin üniversitede çocuklarını okutması çok zor” dedi. 

KREDİ VE BURSLAR YETERSİZ

Üniversite öğrencilerine 2024 itibarıyla verilen aylık 2 bin liralık kredi, Yüksek enflasyon ve hayat pahalılığının yanı sıra kiralardaki fahiş artışlar karşısında adeta çerez parası olarak kaldı. Yüksek lisans öğrencilerine de 4 bin lira kredi veya burs verildiği düşünüldüğünde daire kiralarının ya da özel apartların aylık ücretlerinin yüzde 50’sini bile karşılamaya yetmiyor. 

BAĞLAR BÖLGESİ LÜKS OLDU

Üniversite öğrencilerinin yoğun yaşadığı Yenibağlar, Eskibağlar ve Bahçelievler mahallelerinde 9 bin liradan başlayan 1+1 dairelerin kiraları eşyalı dairelerde 25 bin liraya kadar çıkıyor. 

SÜTLÜCE’DE FİYATLAR UÇTU

Bağlar bölgesine göre nispeten daha ucuz olduğu için son zamanlar revaçta olan Sütlüce Mahallesi’nde 1+1 dairelerin kiraları 8 bin lira ila 15 bin lira arasında değişiyor. 

ŞİRİNTEPE’DE 20 BİN LİRAYA DAİRE…

Anadolu Üniversitesi öğrencilerinin tercih ettiği bir diğer bölge olan Şirintepe Mahallesi’nde de en düşük 1+1 daire 7 bin 500 lira. Eşyalı seçeneklerde ise kiralar 20 bin liraya ulaşıyor. 

BÜYÜKDERE DE FARKLI DEĞİL

Osmangazi Üniversitesi öğrencilerinin tercih ettiği Büyükdere Mahallesi’nde ise 1+1 dairelerin kiraları 8 bin liradan başlayarak 18 bin liraya kadar çıkıyor.

Kaynak: Anadolu Gazetesi - M. Anıl Aksoy