Eskişehir'de, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın geleneksel el sanatçısı unvanını taşıyan Abdülvahap Yunar, 35 yıldır babasından öğrendiği lületaşı işlemeciliğini sürdürüyor. 1990 yılında başladığı bu sanatı, Eskişehir'in Tarihi Odunpazarı Evleri Bölgesi'nde açtığı atölyede daha da geliştiren Yunar, zamanla kendi markasını oluşturmayı başardı. Ürünleri, yalnızca Türkiye'de değil, yurt dışında da ilgi görüyor.

Lületaşı: Eskişehir’in Doğal Zenginliği

Abdülvahap Yunar, lületaşının en kaliteli yataklarının Eskişehir'de bulunduğunu belirtiyor. Lületaşı, yerin 30 ila 170 metre derinliğinden çıkarılıyor ve işlenmesi oldukça dikkat gerektiriyor. Yunar, “Lületaşı, yumuşak yapısıyla işlenmesi kolay ama değerli bir taştır. Nemini kaybetmemesi gerekiyor ve bizler bu taşı özel bıçaklarla şekillendiriyoruz,” diye açıklıyor.

Geleneksel Sanatın Geleceği: Hayal Gücüyle Şekillendirme

Lületaşı işlemeciliğinde, kağıt üzerinde çizim yapmadan tamamen hayal gücüyle şekillendirme yaptıklarını vurgulayan Yunar, tasarım aşamasında hayal gücüne güvendiğini ifade ediyor. İşlemeyi, özel bıçaklarla yaparak uzun süre kurutma işlemi gerçekleştirdikten sonra, balmumu ile cilalayarak eserlerini son haline getiriyor.

Gençlere Lületaşı Sanatını Öğretmek

Yunar, geleneksel el sanatlarının devamlılığını sağlamak için gençlerin bu sanata ilgi göstermesi gerektiğini belirtiyor. Lületaşı işlemeciliği konusunda, “Bizden sonra bu işi yapacak kimse yok. Gençlerin bu sanata yönelmesini istiyoruz. Bu sanat insanın ruhuna işliyor, sanatla ilgilensinler, dürüst çalışsınlar,” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Yurt Dışında Yüksek Talep

Abdülvahap Yunar’ın eserleri, özellikle Çin ve ABD pazarlarında büyük ilgi görüyor. Genellikle özel siparişler üzerine çalışan Yunar, eserlerini internet üzerinden yurtdışına kargo ile gönderiyor. Lületaşı, sadece Türkiye’de bulunan nadir bir madde olduğu için yurtdışındaki taleplerin çok fazla olduğunu belirten Yunar, ham madde yetersizliği nedeniyle bazen talep karşılamada zorluklar yaşadıklarını söylüyor.

Tavşanlı Kültür Sarayı'nda kitap fuarı açıldı Tavşanlı Kültür Sarayı'nda kitap fuarı açıldı

35 Yıldır Sanata Adanmış Bir Hayat

Yunar, meslek hayatı boyunca eserlerini büyük bir sanatsal tutkuyla oluşturduğunu belirtiyor ve başarının sırrının işini sevmek olduğunu ifade ediyor. 35 yıllık deneyimiyle, bir tasarımı 10 dakikada tamamlayabildiğini ve pipolarının eşsiz tasarımlar olduğunu dile getiriyor.

Kaynak: Haber Merkezi