Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, 1 Ekim 2024 tarihinde Mihalıççık İlçesi’nde Bitkisel Üretim Planlaması, Yeni Destekleme Modeli ve Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikler hakkında bir bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi.

Toplantıya Katılım Yoğun Oldu

Toplantıya, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Nizamettin Çetiner ve Mihalıççık İlçe Tarım ve Orman Müdürü Suat Eren katıldı. ÇKS İl Sistem Sorumlusu Ziraat Mühendisi Cemil Ağca, çiftçilere Yeni Destekleme Modeli ve Bitkisel Üretim Planlaması konularında kapsamlı bir sunum yaptı.

Üretim Planlamasında 13 Ürün Belirlendi

Cemil Ağca, 2025-2027 üretim yıllarını kapsayan Bitkisel Üretim Planlaması çerçevesinde stratejik öneme sahip 13 ürünün (arpa, aspir, ayçiçeği, buğday, kolza, fasulye, mercimek, mısır, nohut, pamuk, patates, soğan ve soya) belirlendiğini ifade etti. Ayrıca, bu ürünlerden hangilerinin Eskişehir havzalarında üretimine izin verildiğini ve izinsiz ekim yapılması durumunda uygulanacak iş ve işlemleri de aktardı.

Destekleme Modeli ve Münavebe Uygunluğu

Toplantıda ayrıca Yeni Destekleme Modeli ile birlikte, çiftçilerin üretim döneminden önce hangi ürünlere ne kadar destek alacakları hakkında bilgi verildi. Münavebeye uygun olmayan ürün ekilişlerinin destekleme alamayacağı vurgulandı. Bu durumun, çiftçilere daha sağlıklı bir üretim planlaması yapma imkânı sunduğu belirtildi.

Eskişehir'de bir kuyumcu müşterilerini 25 milyon TL dolandırdı! Eskişehir'de bir kuyumcu müşterilerini 25 milyon TL dolandırdı!

Çiftçilerin Soruları Cevaplandı

Sunumun ardından, çiftçilerin konu ile ilgili soruları cevaplandı ve dilekleri dinlendi. Katılımcılar, Tarım ve Orman Bakanlığına ve Bakan İbrahim Yumaklı’ya sağladıkları desteklerden dolayı teşekkürlerini ilettiler. Toplantı, karşılaşılabilecek sorunlar ve çözüm önerileri üzerinde istişare ile sona erdi.

İlgili Ziyaretler Gerçekleştirildi

Toplantının ardından, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Nizamettin Çetiner ve Mihalıççık İlçe Tarım ve Orman Müdürü Suat Eren, Mihalıççık İlçe Kaymakamı Ayberk Aydoğan'ı makamında ziyaret ederek Bitkisel Üretim Planlaması ve Yeni Destekleme Modeli hakkında bilgi verdiler. İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri, ilerleyen süreçte benzer bilgilendirme toplantılarına devam edeceklerini açıkladı.

Kaynak: Haber Merkezi