Üstüste gelen zamlar vatandaşı olumsuz etkilerken, küçük esnaf ise artan maliyetler ve vatandaşın alım gücünün düşmesiyle birlikte gücünü kaybetmeye başladı. Sıradan günlere kıyasla bayramda satışının arttığını dile getiren esnaf, önceki bayramlara kıyasla ise düşüş olduğunu ifade etti. Esnaf Ergin Orak bayram sonrası işlerin durulduğunu ifade ederken, umudunu yaz mevsiminde gelecek olan gurbetçilere bağladığını belirtti. 

Eskişehir'de taksi de zamlandı! İşte yeni tarife... Eskişehir'de taksi de zamlandı! İşte yeni tarife...

"GÜÇLÜ OLAN DAYANIYOR" 

Bayram sonrası işlerinin durgun geçtiğini belirten esnaf Ergin Orak, "Bu bayram geçmiş bayramlara göre biraz daha az satış oldu. Artık esnaflar olarak, "Nerede o eski bayramlar?" diyoruz. Vatandaşın da alım gücü düştüğü için yeni kıyafetler almakta zorluk çekiyorlar, onları da anlıyoruz. Gelen vatandaş modellere ve fiyata bakıp geri gidiyor, alabilen de bir takım alıp gidiyor. Vatandaşın gelem zamlara alıştığı gibi bizler de bu duruma alıştık. Bu şartlardan dolayı esnaf da biraz geriledi. Bizlerin de maliyeti arttı, dükkan kiraları sürekli artıyor. Yüzde 100 hatta yüzde 200 zam isteyen dükkan sahipleriyle karşı karşıya kalıyoruz. Güçlü olan dayanıyor, güçsüz olan kepenk kapatıyor biz de nereye kadar dayanabileceğiz bilmiyoruz.
Önümüzde ki birkaç haftanın sakin geçmesini bekliyoruz ancak sonrasında için de umudumuzu gurbetçilere bağladık. Eğer gurbetçilerin sayısı çok olursa küçük esnaf da biraz nefes alabilecek" diye belirtti. 

"ORTA KESİM ÇARŞIYI BİLMİYOR" 

Çocuk kıyafetleri satan esnaf Serkan Sağdıç ise internet satışının esnafı kötü etkilediğini belirterek, "Bayramda satışlarımız iyiydi ancak tabii vatandaşın alışverişini tamamlamasıyla birlikte daha sakin bir sürece girdik. Ürünlerin fiyatları arttığı için bizim belki ciromuz aynı ama adet bazında satışımız düştü. İnternet alışverişlerinin de yaygınlaşması bizi kötü etkileyen faktörlerden birisi. Vatandaş internet alışverişine daha çok güven duymaya başladı. Hatta orta kesim çarşı esnafını bilmiyor desek yalan olmaz" diye konuştu.

Kaynak: HABER MERKEZİ