Cumhuriyet Halk Partisi’nin gazeteci kökenli Milletvekili Utku Çakırözer, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)’nde kamu ilanlarının basına adil dağıtımı için denetim talebinde bulundu. Çakırözer, Anadolu’da gazetelerin birer birer kapandığını ve çok sesliliğin yok edildiğini vurguladı. "Son üç ayda 33 gazete kapandı. 1800 olan gazete sayısı 700'lere düştü" dedi.
Basın İlan Kurumu’nda Sayıştay Denetimi Gerekliliği
Çakırözer, Basın İlan Kurumu’nda Sayıştay denetimi yapılması gerektiğini belirterek, "Bu şekilde kasayı boşaltmasın, zarar etmesin, kâr etsin ki sınırlı kaynaklar Anadolu basınına ve işsiz gazetecilere aktarılabilsin" ifadesini kullandı. Ancak, bu teklifi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.
Özgür Basın Mücadelesi ve Tehditler
Türkiye’de gazetecilerin özgür basını susturmak isteyen çetelere karşı mücadele verdiğini dile getiren Çakırözer, "Gazeteciler olmasaydı, biz bugün kötülüklerin sınırını bilmeyecektik" dedi. Ancak, Türkiye’de cesur gazetecilerin ve basın kuruluşlarının bir yaşam mücadelesi verdiğini belirtti.
Kamu İlanları ve Adaletsizlikler
Çakırözer, kamu kurumlarının gazete ve televizyon kanallarına ilan dağılımındaki adaletsizliklere dikkat çekti. "Sadece iki kamu bankasının son yirmi yıllık reklam bütçesi 43 milyar lira" diyen Çakırözer, bu reklamların hangi kanallarda yayımlandığını sorguladı. Öne çıkan kanalların dışında kalan, izlenmeyen kanallar üzerinden halkın paralarının israf edildiğini ifade etti.
Basın İlan Kurumu’nun Rolü ve Eleştiriler
Çakırözer, Basın İlan Kurumu'nun adil dağıtım amacıyla kurulduğunu ancak zamanla cezalandırma ve kasa boşaltma kurumuna dönüştüğünü belirtti. İktidarın beğenmediği gazetelerin ilan haklarını hukuksuzca gasp ettiğini söyleyen Çakırözer, "Evrensel 2019'dan bu yana hakkı olan ilanı alamıyor" dedi.
Yerel Gazetelerin Durumu
"Bu çetenin bir de Basın İlan Kurumu ayağı var" diyen Çakırözer, yerel gazetelerin kapanma tehdidi altında olduğunu vurguladı. Kayseri, Kütahya, Balıkesir, Hatay ve Ankara gibi birçok şehirde gazetelerin kapandığını belirterek, "Üç ayda 33 gazete kapandı" ifadesini kullandı.
Basın İlan Kurumu Denetimi İçin Teklif
Çakırözer, Basın İlan Kurumu’nun Sayıştay denetimine alınarak kaynaklarının Anadolu basını ve işsiz gazetecilere aktarılmasını talep etti. "Gazeteciler çalışma koşulları ve özlük haklarının düzeltilmesi için Basın İlan Kurumundan destek istiyor" dedi.
Etki Ajanlığı Düzenlemesine Tepki
Çakırözer, TBMM gündemine alınan 'etki ajanlığı' düzenlemesine de tepki gösterdi. Özgür basını susturmak için yapılan bu girişimlerin Türkiye’nin demokratik yapısına zarar verdiğini belirterek, "Gazetecilik suç değildir. İfade ve basın özgürlüğünü savunacağız" dedi.
Mücadele Devam Edecek
Çakırözer, "Halkın haber alma hakkını yok etme çabasındaki çete maalesef yüce Meclis’i de buna alet ediyor" diyerek, bu mücadelelerin devam edeceğini vurguladı. "Sansüre karşı sonuna kadar mücadele edeceğiz" şeklinde konuştu.