Güne Ilık Tuzlu Su İçerek Başlamanın 10 Şaşırtıcı Faydası! Güne Ilık Tuzlu Su İçerek Başlamanın 10 Şaşırtıcı Faydası!

Prof. Dr. Deniz Gökalp, fastfood, hazır yemek ve dondurma tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini söyleyerek, “Soğuk zincire uyulmadan yapılan ve tüketilen yemeklerde farklı bakteri ve virüslere bağlı olarak zehirlenmeler meydana geliyor” ifadelerini kullandı. 



Son verilere göre, güvenli olmayan gıdalardan kaynaklı hastalıklar nedeniyle dünya genelinde yılda yaklaşık 600 milyon kişi hastanelere başvuruyor. Bu kişilerden 420 bini yaşamını kaybederken, 5 yaş altındaki çocuklar için gıda zehirlenmeleri büyük tehdit oluşturuyor. Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Acıbadem Eskişehir Hastanesi’nde görev yapan Prof. Dr. Deniz Gökalp, soğuk zincirin önemine dikkat çekti. Özellikle et ve süt ürünlerinde, hazır gıdalarda, fastfood zincirlerindeki tavuk ve bazı kıyma ürünlerinde soğuk zincire uyulmadığı takdirde bakteri ve virüslerin üreyeceğini söyleyen Gökalp, “Bunların üremesiyle beraber gıdayı tüketenlerde bulantı, kusma ve ishallerle seyreden salgınlar meydana gelebilmekte. Toplu yemek yenen yerlerde bu salgınlar görülürken bazen de aile içerisinde yaşayan bireyler içerisinde birinde başlayan bir salgın diğer aile bireylerine de yansıyabiliyor. Dışarda zincir restoranlarda olduğu kadar evde de buna dikkat etmek gerekiyor. Pişirilen gıdaların bir ertesi güne kalması durumunda, buzdolabında saklanmazsa, tavuk yemekleri, süt ürünleri çok ciddi bakteri ve virüsler açısından besin kaynağı olarak kullanılmakta. Bu da sıvı kaybında, bulantıyla, kusma ve ishallerle devam eden ciddi problemlere neden olmaktadır” dedi.

DONDURMA TÜKETİMİNE DİKKAT

Yaz aylarında zirve yapan dondurma tüketimine de dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Gökalp, “Özellikle dondurmalar, yaz aylarında hem çocukların hem de yetişkinlerin tükettiği bir besin olması açısından önemli. Hazır tüketilen krema şeklinde olan dondurmalar ya da soğuk zincire uyulmadan hazırlanmış dondurmalar,intestinal dediğimiz bağırsak florasını bozup ishallere, bulantıya, kusmalara ve bağışıklık sisteminin çökmesine neden olur. O yüzden, dondurulmuş gıdaları da çözdükten sonra hemen tüketilmesini istiyoruz. Tüketilmeyecek olan ürünlerin de atılmasını sağlıyoruz. Çünkü özellikle salmonella tarzı bakteriler de virüsler kadar buna neden olabiliyor. Sinir sistemini de bozabilecek şekilde bazı önemli hastalıklara da neden olabiliyorlar” şeklinde konuştu. 

ZEHİRLENDİĞİMİZDE NE YAPMALIYIZ?

Gıda zehirlenmesinin anlaşılabilmesi ve önlem alınması için önerilerde bulunan Prof. Dr. Gökalp, “Öncelikle bulantı ve kusmaları varsa sıvı takviyesi yapılmalı. Serum taktırmalarını öneriyoruz. Sıvı kaybına bağlı sodyum, potasyum ve kan basıncı düşüklüğü varsa Acil Servislere başvurmalarını öneriyoruz. Hastaların antibiyotik kullanmamalarını, gereksiz ilaç tüketiminin de bağırsak florasını bozabileceğini bilmelerini istiyoruz. Çok yağlı tüketmemeli ve öğün atlamamalılar. Kaybettikleri mineraller için de ayran, yoğurt, muz tüketebilirler. Böyle bir durumda sıvı kaybını minimize etmek için önlemler almak gerekiyor” açıklamasını yaptı.

Kaynak: Anadolu Gazetesi - M. Anıl Aksoy