Cumalı, gazeteciler Ahmet Deniz Canoruç, Erkan Midilli ve Aytaç Ersoy’un sorularını yanıtladı. Cumalı, “Bir an evvel bu bataklıktan kurtulmamız lazım. Hiç yakışmıyoruz bu lige.” dedi.

Cumalı, “A Takım ile ilgili düşüncemiz Ergun Hoca ve ekibinin başarılı olması. Bir an evvel bu bataklıktan kurtulmamız lazım. Hiç yakışmıyoruz bu lige. Tüm kalbimle söylüyorum inşallah başarılı olurlar. A Takımdaki çocuklarımızı orada gördükçe daha fazla mutlu oluyoruz. Ergun hocayla birkaç defa görüştük. Onlar da yoğun, biz de yoğun maç trafiğindeyiz. Yardımcısı Hakan hocayla hemen hemen her gün beraberiz. O bütün maçlarımızı kaçırmıyor.2-3 senedir görmediğim bir antrenman programıyla yoğun bir şekilde çalıştılar. Sohbet ettiğim futbolcular ‘Off Off’ diyor yani. İnşallah bu çalışmaların karşılığını ligde görecekler” dedi.

Ekstra mücadele ediyorlar

Eskişehirspor U19 Takımının şöyle bir misyonu var” diyerek sözlerine başlayan Cumalı, “Biz küme düşmemek zorundayız. A Takımımız BAL’da olduğu için tüm altyapı takımlarımızın TFF Gelişim Ligleri’nde oynayabilmesi adına U19 Takımımızın Elit Lig’de mücadele etmesi gerekiyor. Küme düştüğümüz zaman tüm altyapı yerel ligde mücadele etmek zorunda kalacak. Yerel ligde diğer amatör takımlarımızın da durumları belli, kısıtlı imkanlarla mücadele etmeye çalışıyor. Gelişim açısından sağlıklı maçlar oynanmıyor. Elit Lig’de kalmanın önemini çocuklara o kadar çok anlattık ki, çocuklar da ekstra mücadele ediyor. Aslında tüm altyapı için, kardeşleri için mücadele ediyorlar” dedi.

Takımı hemen benimsediler

Takımdan bahseden Cumalı, “Rakiplerin kadrolarında bazen profesyonel oyuncular yer alıyor. Bizim kadromuzda 2-3 tane 2007 doğumlu futbolcumuz var. Aslan gibi mücadele ediyoruz. İl dışından takviyeler yaptık 5-6 tane. Eksik olan bölgelere takviye yapmak zorundaydık. U19 sonuç odaklı bir takım. A Takıma direkt hedef oyuncu veriyoruz, tavsiye ediyoruz. Takviyelerimiz de çok yararlı olup takımı hemen benimsediler. Zaten bir aile ortamı var bizim takımımızda. Dikkat ettiğim konulardan biridir. Birbirini seven sayan, arma için mücadele eden bir takım yarattığımızı düşünüyorum” dedi.

Şans vermesi çok önemli

A Takıma çıkan isimlere değinen Cumalı, “Hem ayrılan yönetime hem de göreve gelen yönetime A Takım için bir rapor sunup 7 ismi söylemiştim. Ergun hocamız ile tanıştıktan sonra o da raporumu okudu. Sonra kendisi de görmek istedi. Bir hazırlık maçı yapmak istedik. Bu maçı beraber izledik. Fikir alışverişlerinde bulunduk. Sonra 7 ismi de kampa davet edeceğini söyledi. A Takımı çalıştırmaya gelmiş bir antrenörün altyapıya ilgili olması çok önemli. Dediklerimizi dinlemesi ve o çocuklara şans vermesi çok önemli. İki futbolcumuzu (Alihan Çatalkılıç ve Arda Beker) geri gönderildi. O çocuklarımızın isteyeni vardı, kendileriyle görüştük. Bir sezon daha kalın takıma ağabeylik yapın dedik sağ olsunlar kaldılar” diye konuştu.

Birlik beraberliği sağladık 

2-37

“Çocukken hayalimiz Eskişehirspor’da oynamaktı” diyen Cumalı, “Nasip oldu oynadık. Antrenör olunca da tabii ki hayallerimiz hedeflerimiz var. Geçen sezon çok sıkıntılı bir dönemde bana görev geldi. İlk maçım Polatlı Belediyespor maçı. O maçtan 10 gün önce yaşananlar, maç haftası, yani kafa olarak çok sağlıklı bir oyuncu grubu yoktu orada. Şöyle taktik, böyle taktik değil. O takımın kısa sürede birlik beraberliği sağlaması gerekiyordu. Biz önce onu sağladık. Kimin ne sorunu varsa tek tek konuştuk. Gerekirse yüzleştirdik. Aslında oyunculara kısa vadede ağabeylik yaptık. Takımda arkadaşlık sağladık, kafamızdaki oyun planını da anlattık. Takım dağılacak denildi, biz bir birlik beraberlik yakaladık takım dağılmadı. Güzel bir hava yakalamıştık. 4 maçta 2’si deplasmanda olmak üzere 3 galibiyet aldık.  Geredespor maçında 2-0’dan maçı çevirdik” dedi.

Beklentim tabii ki vardı

Sezon başı A Takım için beklentiniz var mıydı? sorusu üzerine Cumalı, “Tabiki oluyor. Benim 5’inci yılım Eskişehirspor altyapısında. Tüm yaş gruplarında görev yaptım. Beklentimin olması kadar doğal bir şey yok. Ulaş Entok başkanımızla oturduk konuştu. Çok güzel konuştu benimle. Böyle bir tasarrufta bulundular” ifadelerini kullandı.

Yöneticilere teşekkür etti 

3-27

“Altyapıda güzel yapılan işler var” diyen Cumalı, “Mevlüt Gün’ün, teknik ekibimdeki Buğra, Görkem, Furkan, altyapıdan sorumlu yöneticilerimiz Eray Saygı ve Ümit Şapcı’ya teşekkür ederim. Herkes çok hevesli, bu da bizi şevklendiriyor. A Takımda devam etmediğim için çok da üzülmedim. Çok güzel bir sinerji yakaladık U19’da” dedi.

Bu çok güzel bir şey

“Bence futbolcuya göre oyun oynanıyor” diyen Cumalı, “Bizim şu anda mücadele gücümüz çok iyi. Çok istekli bir oyuncu grubum var. Takım olarak iyi yerlere gelirsek, onların da iyi yerlere geleceklerini anlatıyoruz. Bir de A Takıma çıkan arkadaşları onlar için çok iyi bir örnek oluyor. Bizim de elimiz güçleniyor. Motivasyon ve hedef gösterme anlamında. A Takıma verdiğimiz 7 oyuncunun 5’i devam ediyor. Bu çok güzel bir şey. U19’dan giden oyuncu sayısı kadar takımımıza transfer yaptık. 6-7 oyuncu aldık. Alt yaş gruplarından aldığımız oyuncuları da tanıyorum zaten. Aşağı yukarı onlardan ne alacağımı biliyorum” diye konuştu.

Portatif bir tribün yapılsa…

U19’un maçlarının taraftar desteği açısından başka yerde oynanması konusundaki soruya Cumalı’nın cevabı şöyle oldu, “İşin teknik yönünü konuşacak olursam şu an hiçbir şeyi değiştirmek istemiyorum. Antrenmanı da maçları da o sahada yapıyoruz. Bizim evimiz, kalemiz gibi oldu. Oranın her santimetre karesini biliyoruz. Bu bizim için bir avantaj. Keşke yapımı devam eden tesisimiz bitse de oraya portatif bir tribün yapılsa. Taraftar desteğiyle beraber o çocuklar ekstra motive olur.”

O sabrı kimse gösteremez

Soru üzerine Eskişehirspor altyapısından oluşan bir kadro ile mücadele etme konusuna değinen Cumalı, “Eskişehirspor’un hedefi hep şampiyonluk olduğu için altyapıdan çıkan 11 çocuğa çıkın 30 bin taraftarın önünde şampiyonluğa koşalım demek zor. Benim hep savunduğum konu şu; bizim her sene en az 5 tane A Takımda ilk 11 oynayabilecek futbolcumuz var. Her sene vardı. Ama dediğim gibi sadece bizim çocuklar ile de olmaz. Hepimiz yıllardır başarıya açız. Şampiyonluklara susadık. O yüzden tamamı altyapıdan oluşacak bir kadroya o sabrı kimse gösteremez” dedi.

Antalyalı gazeteci BAL takımlarını değerlendirdi Antalyalı gazeteci BAL takımlarını değerlendirdi

Herkes taşın altına elini sokuyor

Cumalı, “Altyapımızda yapılan kitap okuma etkinliğini ve İngilizce eğitimlerini çok olumlu buluyorum. Ben çocuklara sürekli söylüyorum, gitar çalın, şiir yazın, kitap okuyun… Gerçekten her şey futbol değil. Sadece futbol odaklı giderseniz bazı güzellikleri kaçırırsınız. Kafanın biraz dağılması lazım. O sebeple kitap okuma etkinliğini ve İngilizce eğitimlerini yerinde buluyorum. Bu sene altyapıda, altyapı için herkes taşın altına elini sokuyor. Altyapıyla ilgili bir sıkıntı gözükmüyor” dedi.

20 yerine 10 transfer yapılabilirdi…

Başarılı antrenör altyapı çocuklarına güvenilmesi gerektiğine parantez açıp, “3. Lig’de devre arasında transferi açtığımızda 20 civarı futbolcu transfer edildi A Takımımıza. Alana da bir şey demiyorum, satana da, iyi pazarladılar. O zaman altyapımızda hali hazırda oynayabilecek 10 futbolcumuz vardı. 20 yerine 10 transfer yapıp kendi çocuklarımıza da para verecektik ama olmadı. Düşsek de bizim çocuklarla düşecektik” diye konuştu.

İlk 2 direkt A Ligi’ne çıkıyor

U19 Elit B Ligi statüsünü anlatan Cumalı, “U19 Elit B Ligi’nde ilk 2 takım direkt Elit A Ligi’ne çıkıyor. 3’üncü sıradaki takım Elit A Ligi’nden gelecek takımla Play-Out maçı oynuyor. Elit A Ligi’nde Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş gibi takımlarla mücadele ediyorsun. Bu ligde şampiyon olmak kulübümüzün vizyonu için çok iyi olacaktır. A Takım BAL’da ama altyapıları Elit A Ligi’nde dedirtmemiz gerekiyor. Biz bu hedefi zorlayacağız. O seviyelere çıktığımız zaman Eskişehir çocuklarının yeteneğini herkes görecek” dedi.

İyi bir defans hattımız var

Cumalı, “Mevlüt Gün ile iyi çalışmalarımız oluyor. Çevremiz geniş. Arıyoruz soruyoruz. Biz altyapıya transfer yaparken, bu çocuğu A Takıma verebilir miyiz düşüncesiyle transfer yapıyoruz. Biz buraya aldığımız futbolcuları 1 hafta denemeden almadık. Sol stoper Mehmet Emin Dündar geldi sezon başında. Daha önce santrafor oynamış (son 2 sezon) bir isim. Santraforu unut ben seni stoper oynatacağım dedim.  Yunusemre için de bir parantez açayım. Çok iyi maçlar çıkarıyor. Emin ile de uyumu çok iyi. Sağ beke Alihan Çatalkılıç geldi, sol bekle Arda Baran Çubuk var. Defans hattımız bu lig için ciddi bir defans hattı oldu” diye konuştu.

Veli problemi var

“Altyapıda veli problemimiz var” diyen başarılı teknik adam, “Bu sadece Eskişehirspor için geçerli değil, Türkiye’nin her yerinde böyle. Herkesin çocuğu Messi. Anne babalar çocuğunu o sahada görmek istiyor. U17 ve U19 yaş grupları biraz daha maç kazanmak zorunda olduğun yaş grupları, sonuç odaklı. Diğer yaş grupları geliştirmeye çalıştığımız yaş grupları. Bizim verdiğimiz eğitimlerle o çocuklar inşallah bir yerlere gelecek. Çocuklar maç esnası bizi de dinliyor, tellerin arkasındaki ailesini de dinliyor. Bu sorunları ben geçmişte yaşadım, şu an yaşayan antrenör arkadaşlarım da var… Bu konuda ailelerle görüşüp toplantılar yapmamız gerekiyor. Belki de şu anda altyapımızda olan bir çocuk seneler sonra Cumhurbaşkanı olacak, bilmiyoruz. Her şey futbol değil. Bizim amacımız kulübümüze yakışır şekilde düzgün çocuklar yetiştirmek olmalı” diyerek sözlerini noktaladı. 

Kaynak: Haber Merkezi