Toplam 10,5 milyon TL bütçeli projeye, BEBKA Kalkınma Ajansı tarafından 6 milyon 825 bin TL mali destek sağlanacak. Proje, Eskişehir sanayisinin teknolojik altyapısını güçlendirerek bölgenin rekabet gücünü artıracak.

Projenin Detayları ve Hedefleri
EOSB Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Küpeli, projenin Eskişehir sanayisine önemli bir katkı sağlayacağını belirterek, “Göreve geldiğimiz günden bu yana Eskişehir sanayisini ileri taşıyacak projeler üzerinde çalışıyoruz. Bu kapsamda, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın destek programına sunduğumuz Tahribatsız Muayene Test Merkezi projemiz kabul edildi. Proje, 18 ay içinde tamamlanacak ve TÜRKAK tarafından akredite edilecek” dedi.

Proje kapsamında, Eskişehir OSB bünyesindeki MEGEM (Mesleki Eğitim ve Geliştirme Merkezi) içinde yeni bir test birimi kurulacak. Bu merkezde, sanayide yaygın olarak kullanılan ultrasonik muayene, penetrant, manyetik parçacık, radyografik muayene ve spektral analiz gibi 5 farklı tahribatsız muayene yöntemi uygulanacak. Merkezde çalışacak personel, uluslararası standartlara uygun şekilde ISO 9712 belgesi alacak.

Sanayicilere Büyük Kolaylık ve Rekabet Avantajı
Başkan Küpeli, projenin sanayicilere sağlayacağı avantajlara dikkat çekerek, “Sanayicilerimiz, tahribatsız muayene raporlarını yurt dışından yüksek maliyetlerle almak zorunda kalıyordu. Bu merkez sayesinde, uluslararası geçerliliği olan raporları çok daha uygun maliyetlerle temin edebilecekler. Bu da firmalarımızın rekabet gücünü artıracak” ifadelerini kullandı.

Merkez, özellikle raylı sistemler, havacılık ve savunma sanayi, makine ve metal sanayi ile otomotiv sektöründe faaliyet gösteren firmalara hizmet verecek. Eskişehir OSB’deki 350’yi aşkın firmanın yanı sıra bölgedeki diğer sanayi kuruluşları da bu merkezden faydalanabilecek.

Bölgesel ve Ulusal Ekonomiye Katkı
Projenin, Eskişehir’in stratejik konumu ve güçlü sanayi altyapısıyla birleştirildiğinde bölgesel kalkınmaya önemli katkılar sunacağını vurgulayan Küpeli, “Bu merkez, KOBİ’lerin büyük firmalarla entegrasyonunu kolaylaştıracak ve uluslararası standartlara uygun üretim yapmalarını sağlayacak. Ayrıca, Türkiye’nin küresel rekabet gücüne de katkıda bulunacak” dedi.