Kadrolaşmada sınır tanımayan Milli Eğitim Bakanlığı önce Eskişehir'in en gözde okulları olan Eskişehir Anadolu (EAL) ve ETİ Sosyal Bilimler Lisesi'ni 'Proje Okulu' ilan etti. Sonra bu okullarda görev yapan 38 öğretmeni görevden alarak, yerlerine yeni atamalar yaptı.
10 GÜN SONRA NİHAYET
Bu 38 öğretmen İl Milli Eğitim Müdürlüğü emrine verildi. Valilik ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü sınav kazanarak, bileklerinin hakkıyla Anadolu Lisesi öğretmeni olan 38 eğitimciye okul bulamadığı için öğretim yılının ilk başladığı gün okulsuz bırakılmıştı. Böylece ikinci defa cezalandırılmış oldular. İl Milli Eğitim Müdürlüğü, başarılı eğitimcilere 10 gün sonra nihayet çalışabilecekleri okullar buldu(!) 38 öğretmen geçici olarak bu eğitim yılında kendileri için belirlenen okullarda çalışacak.
NEDEN KADROLU DEĞİL?
Mağdur eğitimcilerin bazıları istedikleri okullara geçici olarak gönderilirken, bazıları da istemedikleri eğitim kurumlarında çalışmak zorunda bırakıldı. 38 öğretmenin yeni çalışacakları okullara kadrolu olarak atanmadıkları için gelecek yılki akıbetlerinin ne olacağı belirsizliğini koruyor. Yaşananlar, 'Bu öğretmenler her yıl başka bir okulda çalışacak mı?' sorusunu akıllara getiriyor. 38 eğitimci her yıl 'Ben hangi okulda çalışacağım? Yoksa beni ilçeye mi sürecekler?' kaygısıyla yaşamak zorunda bırakıldı. Atandıkları okulda onlara ihtiyaç varsa neden kadrolu değil de geçici atandılar? Bu geçici atamalar yeni çalışacakları okullarda yeni mağdurlar yarattı mı?
**************************
ETMESİNİ ENGELLEYEMEDİLER
Büyükşehir Belediyesi, Muttalip Bölgesi'nde 12 milyon liralık alt yapı inşaatını, temel atma töreniyle başlattı. Proje bittiğinde Muttalip daha modern, daha yaşanır bir yer olacak.
VİYANA'YA KADAR YOL
Muttalıp'taki bina ve arsaların değeri daha da artacak. Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen burada yaptığı konuşmada, '550 köyün yolundan, anayollarından sorumlu olan Büyükşehir Belediyemiz 4 bin 157 kilometre yol yapmak zorunda. 4 bin 157 kilometreyi size anlatabilmek için şöyle söyleyeyim; buradan Kars'a kadar bir kere gidersiniz, Kars'tan da Eskişehir'e bir kere gelirsiniz. Veya buradan Viyana'ya kadar gidersiniz. Bu kadar uzun bir mesafeden sorumluyuz. Bu kadar geniş bir sorumluluk alanı için kaynak bulmakta bu kadar zorlaşıyor' dedi. İl Özel İdare kapatılınca onun yapacağı tüm işler Büyükşehir Belediyesi'ne kaldı. Büyükşehir Belediyesi Ankara, Bolu, Afyon, Kütahya, Bilecik hududu sınırlarına kadar olan büyük alana hizmet etmek zorunda bırakıldı.
BİR KARTAL MARKA
OTOMOBİL VERDİLER
İktidar partisi İl Özel İdaresi'nin para, araç, teçhizatlarını paylaştırırken bu kadar zor bir görevi üstlenen Büyükşehir Belediyesi'ne adaletli davrandı mı? İl Özel İdaresi'nin 53 milyon 151 bin 172 lira 45 kuruş borcu da Büyükşehir'e kaldı. Devredilen bütün bu borçlara karşılık, İl Özel İdaresi'nden ESKİ'ye aktarılan toplam alacak ve nakit tutarı da 7 milyon 954 bin 669 lira 49 kuruş oldu. Yani Büyükşehir Belediyesi 53 milyon lira borç ve 8 milyon lira alacakla İl Özel İdare'nin işlerini devraldı. İl Özel İdaresine ait toplam 7 bin 415 makine, teçhizat, taşıt ve demirbaşın, sadece 1096'sı (yüzde 14,78) Büyükşehir Belediyesine, 6 bin 319'u da (yüzde 85,22) diğer kurum ve kuruluşlara devir edildi. İl Özel İdaresine ait hizmet alanına karşılık, il özel idaresine ait 27 otomobilden sadece 1 otomobil (2000 model Tofaş Kartal marka), 16 minibüs ve otobüsten sadece 3 araç, 11 pikaptan sadece 2 araç verildi. 24 kapalı kasa kamyonetten hiçbiri verilmedi. İl özel idaresine ait hizmet binaları ve lojmanların birçoğu bakanlıkların birimlerine verilirken, Büyükşehir Belediyesi'ne mülkiyet yerine sadece bazı binaların süreyle sınırlı tahsisi yapıldı.
YAPTIKLARI KÖTÜLÜĞÜN
FARKINA VARDILAR MI?
Yıllardır kırsala İl Özel İdaresi kanalıyla hizmet ediliyordu. Yeni yasa ile bu görev Büyükşehir Belediyesi'ne verildi. 'Kırsala hizmet gitmesin. Büyükerşen başarısız görünsün' diye İl Özel İdaresi'nin araçlarını kendi babalarının malı gibi, başka kurumlara verdiler. 'Nasıl olsa kapanıyoruz, devredeceğiz' diye giderayak İl Özel İdaresi'nin parasıyla araçlar alıp, başka kurumlara dağıttılar. Biraz argo olacak ama borçlarını da Büyükşehir'e bir güzel ittirdiler. Tüm bu olumsuzluğa rağmen Büyükşehir Belediyesi'nin kırsala hizmet etmesini engelleyemediler. Büyükerşen isteseydi bu engellemelerin arkasına sığınıp, 'Benim elimi kolumu bağladılar' deyip, ilçelere yatırım yapmazdı. O bunu yapmadı. Zor olanı yani 'her şeye rağmen çalışmayı' seçti. Büyükşehir Belediyesi tüm engellemelere rağmen hizmeti kırsala yaymayı sürdürüyor. Bunun son örneği de Muttalip'e yapılan yatırımdır. Dün Büyükşehir Belediyesi'ni kırsala hizmet etme konusunda elini kolunu bağlamaya çalışanlar umarım bugün Eskişehir'in ilçe ve köylerine yaptıkları kötülüğün farkına varmışlardır…
**********
FOTO ŞAKA
Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç: Yılmaz Hoca, Harun Karacan'ı neden tebrik etti? Yoksa onu benim karşıma Büyükşehir adayı mı çıkaracak?
Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen: Ahmet, ben kime selam versem, onu karşısına Büyükşehir adayı çıkaracağımı sanıyor. 2019'da ben varken, niye başkasını aday çıkarayım?