“Ticaret Savaşlarının Hızlandırdığı Yeni Dünya Düzeni ve Yeni Denklemde İç Dengeler” başlıklı raporda, küresel ekonomi ve Türkiye özelinde önemli değerlendirmelere yer verildi.

Yeni Ekonomik Dönemin 4 Temel Bileşeni

GMD Araştırma Departmanı’nın raporuna göre, ticaret savaşları ile birlikte küresel düzende öne çıkacak dört temel unsur şöyle sıralandı:

  • Ekonomide milliyetçilik,

  • Kolonileşme eğilimleri,

  • Dış ticarette denge arayışı,

  • Yerel sanayiye sübvansiyonları içeren koruyucu sistemler.

Küreselleşmenin zayıfladığı bu yeni düzende, etkin çalışan tedarik zincirlerinin yeniden inşasının küresel resesyon riskini artırabileceğine dikkat çekildi.

TÜİK, Şubat ayı İnşaat Üretim Endeksi verilerini açıkladı TÜİK, Şubat ayı İnşaat Üretim Endeksi verilerini açıkladı

Küresel Büyümede Düşüş Beklentisi

Raporda, dünya ekonomisinde yaşanan bu değişimlerin etkisiyle küresel büyümenin 2025’te 0,5-1 puan azalabileceği öngörüldü. Emtia fiyatlarında yaşanan düşüş ve ticaret akışlarındaki belirsizlikler, bu beklentiyi destekleyen unsurlar olarak gösterildi.

Türkiye’de Enflasyon Tahmini Revize Edildi

Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelere de yer verilen raporda, mevcut sıkı para politikasının dezenflasyon sürecine katkı sağladığı belirtildi. Şubat ayında yüzde 40’ın altına gerileyen yıllık enflasyonun, yılın son çeyreğinde yüzde 30’un altına düşmesi bekleniyor.

GMD’nin önceki tahmini olan %27,5 yıl sonu enflasyon oranı, ticaret savaşlarının yarattığı etkiler doğrultusunda %29,5’e revize edildi.

Kur Geçişkenliği ve Para Politikası Vurgusu

Rapor, 2018’de %15'in altında olan ancak son dönemde %30-40 seviyelerine çıkan kur geçişkenliğine dikkat çekerek, bu durumun TCMB’nin sıkı para politikasının önemini artırdığına işaret etti. Zayıf iç talep ve küresel emtia fiyatlarındaki baskı da enflasyonu dizginleyici unsurlar arasında gösterildi.

Yeni Düzen Türkiye İçin Fırsatlar Sunabilir

Ticaret savaşlarının ilk aşamasında ılımlı tarifeler ve düşük emtia fiyatları sayesinde Türkiye’nin pozitif ayrıştığı vurgulanan raporda, iç siyasi istikrar ve ekonomi politikalarında kararlılığın korunması durumunda Türkiye’nin istikrarlı büyüme ve kalıcı enflasyon düşüşü hedeflerine daha rahat ulaşabileceği belirtildi.

Kaynak: Haber Merkezi