Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu tehdidi dünya barışını koruma görevini üstlenenler sonlandırmalı ve barışı muhafaza etmelidir" dedi. Erdoğan, Arnavutluk ve Sırbistan'a gerçekleştirdiği resmi ziyaretlerin ardından uçakta gazetecilere değerlendirmelerde bulundu.

Dayanışma Vurgusu

Erdoğan, Suriye'deki iç savaşın başından beri Rusya'nın atacağı adımları dikkatle takip ettiklerini belirterek, "Rusya, Suriye'yle müşterek hareket ediyor. İran'la ilgili konuda da Rusya, İran ve Suriye, bütün bu üçlü mekanizma birlikte hareket ediyor" dedi. Ayrıca, Amerika, İngiltere ve Almanya'dan oluşan koalisyon güçlerinin PKK/YPG terör örgütünün hamiliğine soyunduğunu ifade etti.

Erdoğan, bu durumda Rusya, İran ve Suriye'nin daha etkili tedbirler almasının elzem olduğunu belirtti. "Küçük çıkar hesaplarını bir kenara bırakarak dayanışma içinde bölgeyi kurtarmamız lazım. Yükümüz ağır, işimiz çok" dedi.

İyi Komşuluk İlişkileri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yunanistan ile ilişkiler üzerine de değerlendirmelerde bulundu. Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in deniz yetki alanlarının belirlenmesi konusunda cesur adımlar atılması gerektiğini hatırlatan Erdoğan, 2023 seçimleri sonrası Türkiye ile Yunanistan arasında mevcut sorunların nitelikli bir müzakere ile çözülmesine dair bir anlayışın başladığını ifade etti.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın Yunanistan'a gideceğini ve görüşmeler yapacağını söyleyen Erdoğan, "Sorunların tanımlanması, belli çözümlerin bulunması konusunda iki tarafta da irade olması önemli" dedi.

Gelecek İçin Umutlu

Cumhurbaşkanı, "İyi komşuluk esası iki ülkeye de kazandıracak formülün anahtarıdır" diyerek, Türkiye ile Yunanistan ilişkilerinin bu temel eksende daha güzel günlere doğru ilerleyeceğini belirtti. Ayrıca, "Deniz ve hava sahası yetki alanlarının uluslararası hukuka uygun olarak belirlenmesini istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Arnavutluk'ta Cumhurbaşkanı Erdoğan Arnavutluk'ta

Son olarak, Erdoğan, bölge ülkeleri olarak güvenlik ve istikrarın artırılması için diyalog ve iş birliğinin önemine dikkat çekti. "Biz hakkaniyetin peşindeyiz. Kimsenin toprağında gözümüz olmadığı gibi hakkımızı sonuna kadar muhafaza etme kararlılığımız da tamdır" dedi.

Kaynak: Haber Merkezi