Gemilerimiz Beyrut'tan ayrıldı Gemilerimiz Beyrut'tan ayrıldı

İsrail’in Gazze’deki saldırılarının birinci yılı dolayısıyla Uluslararası Dünya Doktorları Ağı, son bir yılın bilançosunu ve bölgede insani yardımlara yönelik engellemelerin boyutunu basın açıklamasıyla duyurdu. Açıklamada, uluslararası topluma ateşkes çağrısında bulunuldu.

Can Kaybı ve Yaralanmalar

Son 365 gündür devam eden saldırılarda, 17 bini çocuk, 11 bini kadın olmak üzere toplamda 41,870 kişi hayatını kaybetti. Ayrıca 97,166 kişi yaralandı veya sakat kaldı. Bu saldırılar, Gazze’nin altyapısının tahrip olmasına ve sağlık hizmetlerinin büyük ölçüde sekteye uğramasına yol açtı. Aynı zamanda insani yardımların bölgeye ulaştırılması da neredeyse imkansız hale geldi.

İnsani Yardım Çalışanlarının Durumu

Uluslararası Dünya Doktorları Ağı (Médecins du Monde), bu bir yıllık süreçte insani yardım çalışanlarının karşılaştığı tehdit ve engelleri detaylandıran kapsamlı bir rapor yayımladı. Raporda, İsrail’in Gazze ve işgal altındaki Filistin topraklarına yönelik insani yardımları sistematik biçimde engellediği belgelenmiştir.

Hayatını Kaybeden Yardım Çalışanları

Saldırılar sırasında 300 insani yardım çalışanı hayatını kaybetti. Bu rakam, dünya genelinde bir yılda kaydedilen en yüksek sayı olarak öne çıkıyor. Eylül 2024 itibarıyla, Uluslararası Dünya Doktorları Ağı personelinin yüzde 92’sinin zorla yer değiştirmek zorunda kaldığı belirtildi.

Sürekli Kesintiler ve Zorunlu Tahliyeler

Raporda, ekiplerin bombardımanlar nedeniyle taşındıkları yeni istasyonlarda istikrar kazanmaya çalışırken, İsrail’in yeni zorunlu tahliye emirleri nedeniyle hayatlarını ve operasyonlarını baştan başlatmak zorunda kaldıkları ifade ediliyor. Bu durum, yardım operasyonlarının sürekli olarak kesintiye uğramasına neden olmaktadır.

Acil Ateşkes Çağrısı

Uluslararası Dünya Doktorları Ağı, Gazze’deki zulmün birinci yılında, bölgede şiddetin sona erdirilmesi adına acil, kesintisiz ve kalıcı bir ateşkesin sağlanması gerektiğini vurguladı.

Uluslararası Dayanışma ve Harekete Geçme Çağrısı

Ağ yöneticileri, uluslararası toplumu Gazze ve Lübnan’daki insani krizlere karşı acil harekete geçmeye davet etti. Kalıcı bir ateşkesin sağlanması, İsrail’in insani yardımlara yönelik engellerinin derhal sonlandırılması ve Filistinli sivillerin temel insani ihtiyaçlarının karşılanması için uluslararası dayanışmanın artırılması gerektiği bir kez daha hatırlatıldı.

Kaynak: Haber Merkezi