Gelen zam ile birlikte Temmuz ile Aralık ayında uygulanacak keüıdem tazmitanı tavan ücreti 41 bin 827 lira oldu. 

İşverenin, çalışanın işten ayrıldığında belli şartları taşıdığı takdirde geçmiş hizmetlerinin karşılı olarak verdiği toplu para olan kıdem tazminatı yılda Ocak ve Temmuz olmak üzere iki defa artıyor. Kıdem tazminatı önümüzdeki dönem olan Temmuz-Aralık arasında yani  2024 yılının ikinci yarısında 35 bin liradan, 41 bin liraya yükselecek. 

Kıdem Tazminatı Nasıl Hesaplanır?

Kıdem tazminatı hesaplanırken, işçinin işe giriş ve işten çıkış tarihleri arasındaki süre ile son brüt maaşı dikkate alınır. Brüt maaşa yol, yemek, yakacak yardımı gibi sürekli yan ödemeler de eklenerek "giydirilmiş brüt maaş" hesaplanır.

TIW24 Anadolu Buluşmaları İzmir’de gerçekleşti TIW24 Anadolu Buluşmaları İzmir’de gerçekleşti

Kıdem tazminatı, çalışanın iş yerinde çalıştığı her bir yıl süresi ile son aldığı giydirilmiş brüt maaşın çarpılmasıyla belirlenir. Yıl kesirleri de hesaba katılır. Arta kalan aylar güne çevrilir, son brüt ücret 365'e bölünerek günlük ücret hesaplanır. Çalışma süresi de güne çevrilir ve günlük ücret ile çarpılır.

Daha basit bir şekilde ifade etmek gerekirse; aynı iş yerinde tam beş yıl çalışmış ve son brüt maaşı 20.000 TL olan bir işçi, iş akdinin feshedilmesi durumunda yaklaşık olarak 100.000 TL kıdem tazminatı almaya hak kazanır.

Muhabir: Eray Çankaya