İçimi titreten bu soğuk ortamda donmamak için, sizlerle birlikte 'Kitaplaştığımız yazarların kitaplarının sıcaklığına sığınmak' istiyorum…
PROF.DR. ALİ DEMİR'İN İKİ KİTABI
Prof. Dr. Ali Demir,1952 yılında Artvin-Şavşat- Dalkırmaz köyünde doğdu. İlk ve orta öğrenimini doğduğu yörede tamamladı. Gazi Eğitim Enstitüsü Fransızca Bölümü'nde okudu. Akademik yaşamınıStrasburg, Nancy ll, Gazi, Hacettepe, Bilkent, Mersin, Samsun üniversitelerinde tamamlandı. 2010 yılında emekliye ayrıldı.
Demokratik öğretmen örgütlenmesinin TÖB- DER sürecinde çeşitligörevler üstlenen Ali Demir, 1980 darbesinden sonra kurulan ilk memur sendikası olan EĞİTİM- İŞ'in kurucu genel sekreterliği ve dış ilişkiler sorumluluğu görevlerini (1990- 1992) yürüttü. Tüm Öğretim Elamanları Derneği (TÜMOD) genel başkan yardımcılığı (1994-96) görevlerinde bulundu.Ayrıca Dil Derneği, Köy Enstitüleri, Çağdaş Eğitim vakfı, TÜMOD gibi birçok dernek, sendika ve vakfın üyeliklerini sürdürmektedir.
Kendisiyle EĞİTİM- İŞ kuruluş sürecinde yakından tanıştığımız Eğitimci/ Yazar Ali Demir, akademik alanda ürettiği birçok makale ve kitap yanında, emekli olduktan sonra yazdığı iki anı kitabıyla yazın yaşamımıza katıldı.
Yazarın 2014 yılında yayımlanan (Payda Yayıncılık) 'Kırmızı Mendil' isimli kitabı, yaşamının çocukluğundan günümüze tüm evrelerini özetleyen anılardan oluyor.
Bu kitabın 503- 517. sayfalarında yer alan 'Dernekler, Eğitim- İş Sendikası've 'Hoşça Kal Sevgili Sendika' başlıklı anılar benim özellikle ilgimi çekti…
Yazarın 'Dededen Toruna Mektuplar' isimli ikinci kitabı ise 2020 yılında (Özlem Yayınevi) yayımlandı. Yazar bu kitapta, 2013 yılında doğan torunu Ali Altan'ın çocukluk döneminde (2019 yılına kadar) torununa yazdığı yüz tane mektup yer alıyor. Keşke tüm dedeler ve nineler öyle mektuplar bırakabilsek torunlarımıza…
Prof. Dr. Ali Demir'inKırmızı Mendil kitabının başında yer alan Andre Gide'nin şu sözü beni çok etkiledi: 'Anı yazmak, ölümün elinden bir şeyler kurtarmaktır…'
Ben o güzel sözü şöyle desteklemek istiyorum: 'Anı yazmak, gelecekle hesaplaşmaktır…'
BİR MÜBADELE ROMANI: 'OMORFO GİRİT/ GÜZEL SELANİK'
Eğitimci/Yazar Gül Ayşe Aydemir Yaldız, Ankara Hasanoğlan Atatürk Öğretmen Okulu, İstanbul Çapa Yüksek Öğretmen Okulu ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı (Türkoloji) Bölümünü bitirdikten sonra çeşitli okullarda öğretmenlik yaptı ve Balıkesir Üniversitesinde öğretim görevlisi olarak çalıştıktan sonra bu kurumdan da emekli oldu.
Çalışma yaşamında öğrencileriyle birlikteedebiyatın gizemli okyanusunda yüzen yazarımız, emekli olduktan sonra yazdığı kitapların dingin ve güvenilir limanında okurlarını ağırlıyor.
Yazarın 2014 yılında 'Dünyaya Tekrar Gelsem' adında, on yedi öyküden oluşan kitabı okurlarla buluştu. Bugün sizinle paylaştığımız'Omorfo Girit - Güzel Selanik' adlı romanı ise 2020 yılında (Ceren Yayıncılık)yayımlandı.
Hasanoğlan Atatürk Öğretmen Okulundan'eşimin okul arkadaşıolan' yazarımızın bu güzel romanını, eşimle birlikte duygulanarak ve arkadaşımızla gurur duyarak okuduk
Omorfo (Güzel) Girit - Güzel Selanikromanının doğuş öyküsünü, kitabın 'sunuş'bölümünden seçtiğim cümlelerden okuyalım:
- 'Göçmenler çok çalışkan olur', derdi babacığım. Yeni bir yerde, hayata sıfırdan başlamak kolay değildir. 'Oralı' olabilmek için iki, üç hatta çok kat fazla çalışmaları lazımdır ki, huzurlu ve mutlu olabilsinler…
- Üniversitede göçmen kökenli bir arkadaşım oldu; o, sonra da hayat arkadaşım...
- Mübadele üzerine bir hikaye ya da roman yazma, uzun zamandır düşündüğüm bir konuydu…Önce Selanik'e gittim, sonra Girit'e… Girit de çok güzeldi Selanik de…
- Duyduklarım, okuduklarım ve gördüklerim hayal dünyamın potasında eridi ve 'Omorfo Girit- Güzel Selanik' romanı ortaya çıktı.
Bu bağlamda, Gül Ayşe Aydemir Yaldız'ın romanı 'Omorfo Girit- Güzel Selanik', bize 'Mübadele' sorununun iki boyutundan da örnekler sunuyor ve okudukça yüreğimizin iki yanı da sızlıyor.
*****
ÖNER YAĞCI'YA TEŞEKKÜRLERİMLE…
Eğitimci/Yazar Öner Yağcı, demokratik öğretmen örgütlenmesi ve yazın çevrelerinde çok iyi bilinen bir insandır.
Kendisiyle demokratik öğretmen örgütlenmesinde sıkça yollarımızın çakıştığı Öner Yağcı arkadaşımız, Cumhuriyet Gazetesindeki 29 Ocak 2022 tarihli ve 'Değerbilirlik Örnekleri'başlıklı köşe yazısının 'Bir Başka Örnek: Öğretmen Mücadelesi'ara başlığı altında yazdıklarını sizlerle paylaşmak istiyorum:
'Eskişehirli bir öğretmen örgütçüsü İbrahim Gerede, 81 ilde tek tek yapılması gereken bir görevi anımsatarak örnek bir çalışmaya imza attı: Eskişehir'de Demokratik Öğretmen Örgütlenmesinden Kesitler 1908-2020 (Eskişehir Tepebaşı Belediyesi Kültür Y.)
- büyük bir değerbilirlikle Eskişehir özelinde Encümen-i Muallimin'den başlayarak günümüze kadar uzanan öğretmen örgütlenmesi zincirinin halkalarını anılar, belgeler, yorumlarla tek tek anımsatırken Eskişehir'in belleğine ve öğretmen mücadelesine örnek alınası bir mum yakıyor.'
Ülkemizde 'Emeğe ve düşünceye saygı' değerlerinin korunması ve geliştirilmesi… Ve 'Çocuklarımızın toplumsal barışın sıcaklığında serpilip gelişmesi'azim ve kararlığıyla…
Sağlıkla, sevgiyle, dostlukla…