Programa Erzincan’dan altın madeninde yaşanan ve 9 işçinin göçük altında kaldığı felaket dolayısıyla geçmiş olsun dileklerini ileterek başlayan Başkan Kurt, “Altın madeni Eskişehir’de de son zamanlarda Kaymaz’da beceremedik ama Sarıcakaya ve bu yöredeki çalışmalara bir tepki gösterdik, itiraz ettik. Şimdilik ötelendi. Seçim sonucuna göre ya da seçimden sonraya göre bir tavır geliştirilecektir ancak Erzincan’daki maden ve o madendeki felaket şu anda İstanbul’u bekleyen bir felaket. Erzincan madeninin genişletilmesi kararının altında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı ve Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği eski Bakanı Murat Kurum’un imzası var. Muhalefete rağmen, parlamentoda milletvekillerinin sorularına rağmen, oradaki insanların ve çevrecilerin eylemlerine rağmen şirketin taleplerini olumlu bulup kabul ederek madenin genişlemesine izin vermiştir. Bu zihniyetin olaylara bakışı budur. İnsanı insan olarak, ‘önce insan’ diyerek bakmak yerine ‘rant’ diye bakar. İstanbul’da da aynı şey olacaktır” dedi.
Antalya’daki sel felaketinin de doğa ile oynamanın sonucu ortaya çıktığını belirten Başkan Kurt, “İnsanın canı çok ucuzladı. Kimse üzülmüyor, 3 gün ağlanıyor sonra yine eskisi gibi devam ediyor. Ben devletin sorumluluğunu ve o sorumluluk bilincini bilerek hareket etmesi gerektiğini vurgulamak istiyorum” ifadelerini kullandı.
KARAPINAR 2. ETAP PROJESİ HAZIR
Karapınar 2’nci etapta projenin hazır olduğunu söyleyen Başkan Kurt, 1’inci etap yapılırken sağlık ocağı, okul, cami ve sosyal donatıların eksik yapıldığının altını çizdi. 2’nci etaba başlarken bu konuyu tartıştıklarını belirten Kurt, “Karapınar 2. etapta, ben başladığım zaman 1’inci etabın konutları bitti. Bin konut 2014 ya da 2015 başında teslim edildi. Orada şunu gördük, yanlış. 1 sınıf seramik denilmiş, kullanılmamış. Cami, sağlık ocağı, sosyal donatılar yapılmamış. Bir harita firmasına planlama yetkisini Odunpazarı Belediyesi ihale etmiş. O firma 3, 4 ay sonra bana geldi bir brifing verdi. ‘Biz 2’nci etap için bir plan öneriyoruz’ dedi. Kendine göre güzel ama ‘Sağlık ocağı, cami nerede’ dedim ‘1’inci etapta’ dediler. Okul, kültür merkezi, pazar yeri eksik. Ben yarın buraya binlerce insan taşınacak, benden kültür merkezi , cami, okul isteyecek. Nereye yapacağım ben bunları? Yerini ayır, planla ki ben yapayım. Dediler ki, ‘Çok daire alıyorsunuz bunların üstünde durmayın.’ Ben daire istemiyorum kardeşim, bunları istiyorum. 1’inci etapta dediğin cami, sağlık ocağı, okul yapılmamış. Bunu kabul etmedik, tartıştık. TOKİ’ye uzadı iş. Bizim teknik heyet, onların teknik heyeti ve TOKİ Başkanıyla bir toplantı yaptık. Bunları anlattım. TOKİ Başkanı şu anda Fatih Belediye Başkanı. Dinledi, ‘adam haklı’ dedi. ‘Ben de beğenmedim o projeyi, yaptırmam’ dedi. Nitekim bu aşamaya geldi. Biz bir sürü davalar açtık, TOKİ bize açtı. 5 binlik ve binlik planları yapma noktasına geldik. Onları yaptık. AKP’li meclis üyeleriyle de bazı kavgalarımız oldu. O kavgaların sonucunda itiraz etmeden kesinleşti. İmar uygulamasını da yaptık. Bir proje çıkardık” diye konuştu.
SON İMZAYI ALIP TEMELİ ATACAĞIZ
Karapınar’da hayata geçecek projeyi çıktılarıyla anlatan Başkan Kurt, “Karapınar Eskişehir’de küçücük bir yer ama 50 hektara yakın bir yer. Burada Karapınar, Huzur, Erenköy ve Alanönü’nün bir kısmı var. Karapınar’da ilk etabı 3 bölgeye ayırdık. O 3 bölgede bir çalışma hazırladık. Araziyi TOKİ’den satın aldık. Yanındaki komşulardan da kat karşılığı inşaat sözleşmesi yaptık. Biz şimdi başlıyoruz. 41 daire, örnek, modern bir yapı yapıyoruz. Bunu diğer müteahhitlere de örnek göstereceğiz. Aynı bölgede Kurtuluş İlkokulu’nun ön tarafındaki bölgede bir firma ile mülk sahiplerini görüştürüyoruz, uzlaştırıyoruz. Onlar da 200 küsur daireye burada başlıyorlar. Dolayısıyla 52 hektarlık bir dönüşüm alanının ilk etabında 16 hektarı biz kendimiz dönüştüreceğiz. İnsanların müteahhitlerle yan yana gelmesini sağlayıp, aracılık edeceğiz. Onları uzlaştıracağız. Karapınar’da 5 kat, Huzur’da 6 kat, Erenköy’de 5 ve bazı yerlerde 6 katlık imarlara izin veriyoruz. Nebi Hatipoğlu’nu dinledim, savuruyor. Bu işlerin tekniği, bilimi vardır. Buralar bitişik nizam. Biz buraları ayrık nizama dönüştürüyoruz. Bitişik nizam 2 kat olan yerlerin ayrık nizama dönüştüğü zaman 5 kata denk gelir. Oraya 7 kat vermezsiniz. Çünkü şehrin nüfusunu, yoğunluğunu, altyapısını, hepsini düşünerek hareket etmek gerekir. Biz bunları düşünüyoruz. Bizim müteahhitle, vatandaşla bir alışverişimiz yok. Biz burada, bu işleri planladık. Bugün, yarın en son imzayı da aldıktan sonra kentsel dönüşümle ilgili çalışmalara başlarız ve sanıyorum temeli atarız” ifadelerini kullandı.