Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2021-2023 "Hayat Tabloları" verilerine göre, Kütahya, kadınlar için doğuşta beklenen yaşam süresi açısından Türkiye’nin en düşük illeri arasında yer aldı. Kadınlarda doğuşta beklenen yaşam süresi Kütahya’da 79,2 yıl olarak kaydedildi. Bu oran, Türkiye genelinde kadınlar için belirlenen 80 yıl ortalamasının altında kalıyor.

30 yaşındaki bir bireyin kalan ortalama yaşam süresi 49,1 yıl olarak belirlendi. Bu yaş için erkeklerin ortalama kalan ömrü 46,6 yıl iken, kadınlarda bu süre 51,5 yıl olarak kaydedildi. Kadın ve erkekler arasındaki yaşam süresi farkı bu yaş grubunda da belirgin bir şekilde devam ediyor.

50 yaşındaki bir kişinin kalan yaşam süresi ortalama 30,1 yıl olarak tespit edildi. Erkeklerde bu süre 27,8 yıl olurken, kadınlarda 32,3 yıl olarak saptandı. Kadınlar, bu yaş grubunda da erkeklerden yaklaşık 4,5 yıl daha uzun bir ömre sahip.

Eğitim Düzeyi Yaşam Süresini Etkiliyor

TÜİK verilerine göre, eğitim düzeyi yükseldikçe beklenen yaşam süresi de artış gösteriyor. Türkiye genelinde olduğu gibi Kütahya’da da eğitim düzeyi yüksek olan bireylerin yaşam süresinin, düşük eğitim seviyesindeki kişilere göre daha uzun olduğu tespit edildi. Örneğin, 30 yaşındaki bir Kütahyalının eğitim seviyesine göre beklenen yaşam süresi, ortaöğretim altı eğitim düzeyine sahip biriyle yükseköğretim mezunu bir kişi arasında yaklaşık 5 yıl fark oluşturuyor.

Kütahya’da otomobil ile işçi servisi çarpıştı: 1 ölü, 9 yaralı Kütahya’da otomobil ile işçi servisi çarpıştı: 1 ölü, 9 yaralı

Kütahya Türkiye Genelinden Biraz Geri Kaldı

Kütahya’da kadınların ve erkeklerin doğuşta beklenen yaşam süreleri Türkiye genelinde belirlenen ortalamalara oldukça yakın olsa da, bazı illere kıyasla daha düşük bir yaşam süresine sahip olduğu görüldü. Kadınlar için 79,2 yıl olan doğuşta beklenen yaşam süresi, Gaziantep, Kilis gibi illerle birlikte alt sıralarda yer alıyor.

Kaynak: Haber Merkezi