Kütahya Kent Konseyi Tarih, Kültürel Miras ve Yöresel Değerler Çalışma Grubu tarafından düzenlenen “Sanatsal Perspektifle Kütahyalı Gomidas” etkinliği, 20 Ekim Pazar günü saat 14.00’te Kütahya Kültür ve Sanat Derneği (KÜSAD) konağında gerçekleştirilecek. Etkinlik, halka açık olarak düzenleniyor ve Kütahya Belediyesi’nin de katkılarıyla hayata geçiriliyor.

Gomidas Vartabed: Anadolu’nun Sesini Yansıtan Müzikolog

1869 yılında Kütahya’da doğan Gomidas Vartabed, gerçek adıyla Soğomon Soğomonyan, dünyaca tanınan önemli bir müzikolog ve etnomüzikolojinin öncülerinden biri olarak biliniyor. Kütahya ve Anadolu köylerini gezerek halk ezgilerini notaya aktaran Gomidas’ın özgün ezan çalışması da dikkat çekiyor.

Sanatın Birleştirici Gücü

Etkinlik hakkında açıklamalarda bulunan Kütahya Kent Konseyi Tarih, Kültürel Miras ve Yöresel Değerler Çalışma Grubu Başkanı Ahmet Sunal, Gomidas’ı anmanın “özellikli bir hissiyat” yaratacağını belirtti. Sunal, “Günümüz dünyası, farklı coğrafyalarda süregelen savaşlar ve insanlık dramlarıyla sarsılıyor. Türkiye, Anadolu toprakları olarak bizlere hoşgörü ve anlayışın hâkim olduğu bir dünyanın mümkün olduğunu hatırlatıyor” dedi.

Barışa Vurgu: Gomidas’ın Önemi

Sunal, dönemin zorluklarına dikkat çekerek, “Barışın her daim savunucusu olmalıyız. Çokkültürlülük bir zenginliktir, öteki değildir. Gomidas, Kütahya’nın önemli bir değeridir” şeklinde konuştu. Ayrıca, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Yurtta barış, cihanda barış” sözünü içselleştirerek barışa vurgu yaptı.

Gomidas Evi için Protokol Beklentisi

Sunal, Birleşmiş Milletler 79. Genel Kurulu dolayısıyla Türk ve Ermeni heyetinin buluşmasına da değinerek, “Kütahya’da Gomidas’ın evinde Türk ve Ermeni devlet protokolünün buluşması çok ses getirebilir. Bu evin devlet tarafından kamulaştırılıp müze şeklinde restore edilmesini umuyoruz” ifadelerini kullandı.

Kütahya'da çinili cami tartışmaları alevleniyor Kütahya'da çinili cami tartışmaları alevleniyor

Teşekkür Mesajı

Sunal son olarak, etkinliğe destek veren Kütahya Belediye Başkanı Eyüp Kahveci, Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Yıldırım Akgül ve Kent Konseyi Başkanı Bülent Cebeci’ye teşekkür etti. Ayrıca, Tarih, Kültürel Miras ve Yöresel Değerler Çalışma Grubu’ndaki çalışma arkadaşlarına ve katılımcılara da yürekten teşekkürlerini iletti.

Renkli Bir Etkinlik Programı

Etkinlik, “Kütahyalı Gomidas… O tablonun hikayesi” kısa filmiyle başlayacak. Ardından yönetmen Abdullah U. Türkkan ve çalışma arkadaşları ile film üzerine bir söyleşi gerçekleştirilecek. Son olarak, Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuarı'ndan Prof. Dr. Cenk Güray ve ekibi, Gomidas’ın düşünce dünyası hakkında bir söyleşi yapacak ve müzik dinletisi sunacak. Katılımcılara kültürel bir şölen vaat eden etkinlik, Kütahya’nın sanat dolu geçmişini yeniden anımsatmayı hedefliyor.

Kaynak: Haber Merkezi