Eskişehir Valisi Aksoy'dan gastronomi sektörüne destek mesajı Eskişehir Valisi Aksoy'dan gastronomi sektörüne destek mesajı

Bundan bir süre önce Yeni –Sendika Genel Başkan Yardımcılı görevini üstlenen Yeni- Sendika Şube Başkanı Abdülbaki Tekin, bir açıklamada bulunarak emeklilere sahip çıkılması gerektiğini söyledi. Seyyanen zammın emeklilere yansıtılmamasının doğru olmadığını belirten Tekin “5434 sayılı kanuna göre emekli olan memurların aylık bağlama oranı 25 yıl için yüzde 75 sonrası çalışılan her yıl için yüzde 1 ilave ediliyordu. Yani 30 yıl çalışan yüzde 80, 35 yıl çalışan yüzde 85, 40 yıl çalışan yüzde 90 oranında aylık bağlanıyordu. Sonrasında farklı kalemler altında verilen ek ödemeler başta olmak üzere 2023 yılında yapılan 8 bin TL seyyanen zammın emekliliğe yansımamış olması çalışan ve emekli arasında ciddi bir uçuruma neden oldu” dedi.

CUMHURBAŞKANI’NA ÇAĞRIDA BULUNDU

Yaşanan haksızlığın giderilmesini isteyen Abdülbaki Tekin “2008 sonrası memur olanlar için durum daha da vahimdir. Dolayısı ile memurların emeklilik süreleri gelmesine rağmen emekli olamamakta. Maaş skalasında yapılan popülist yaklaşımlar nedeni ile en düşük emekli maaşı alan otuz yılını devlete hizmetle geçiren emekli memurun maaşı Bağ-Kur’lu, SSK 'lı, Tarım sigortalı emeklisi ile neredeyse aynı duruma getirildi. Şimdi son günlerde kök maaş nedeni ile maaşında artış olmayacak emeklilere iki bin beş yüz TL bir ilave verilmesi çalışmalarını duyuyoruz. Ebetteki bu kesiminde insanca yaşam sürecek bir maaş almaları ve daha fazla iyileştirme yapılması gerekiyor,  ancak düzenleme bu hali ile çıktığı takdirde prim borcu ödeyip emekli olan Bağ-Kur emeklisi ile memur emeklisi aynı ücreti alacak duruma gelecektir. Yetkili sendika ve diğeri hala üç yüz TL peşinde koşarken memurun emeklilik mağduriyetine ses çıkarılmamakta. Buradan Cumhurbaşkanımıza sesleniyorum. Başta daha önce verilen 8 bin liralık seyyanen zam olmak üzere şimdi yapılan çalışma ile verilecek miktarın memur emeklileri ne’de verin. Devlete yıllarca hizmet etmiş memur emeklilerinizi yok saymayın, ezmeyin” diye konuştu.

Muhabir: ALİ ÇALIK