Türkiye'de motosiklet kullanımı her geçen gün artıyor. 2024 yılı Haziran ayı itibariyle, Türkiye genelinde trafiğe kayıtlı motosiklet sayısı 5 milyon 636 bin 583’e ulaştı. Zaman ve yakıt tasarrufu sağladığı için motosiklet ehliyeti almak isteyen vatandaş sayısındaki artış, sürücü kurslarında yoğunluk oluşturdu.

Havaların ısınmasıyla birlikte vatandaşlar motosiklet kullanımını tercih etmeye başladı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2022 yılında 4 milyon 141 bin 914 olan motosiklet sayısı, 2023 yılında 5 milyon 79 bin 396'ya, 2024 yılı Haziran ayı itibariyle ise 5 milyon 636 bin 583’e yükseldi. Eskişehir’de ise trafiğe kayıtlı 351 bin 734 araç bulunurken, bunların 52 bin 438'ini motosikletler oluşturuyor. Motosiklet ehliyetine olan talep artışı sürücü kurslarına da yansımış durumda. Motosiklet eğitmenleri, öğrenci sayılarının geçen yıla oranla 4 kat arttığını belirtirken, özellikle kadın sürücülerin sayısındaki artış dikkat çekiyor.

"ÖĞRENCİ SAYISI KATBEBAT ARTTI"

Sürücü kursu eğitmeni Halil İbrahim Hiçyılmaz, motosikletlerin yakıt tasarrufu nedeniyle tercih edildiğini vurguladı. Hiçyılmaz, “Motosikletlerde en çok tercih edilen modeller arasında scooterlar bulunuyor. Örneğin, Honda Dio 100 kilometrede sadece 1.4 litre yakıt tüketiyor. Bu, toplu taşımaya bile göre daha ucuz. Bazı illerde motosiklet sayısı, araba sayısını bile geçti. İnsanlar özgürce motosiklet kullanmak ve rüzgârı hissetmek istiyor. Ayrıca ekonomik sebepler de önemli bir etken. Yakıt tasarrufu motosiklet kullanımını artırıyor. Kurslarımızda öğrenci sayısı geçen yıla göre 4 kat arttı. Birçok insan, araba almaya gücü yetmediği için motosiklet tercih ediyor. Kadın sürücü sayısında da artış var. Adaylarımızın yüzde 10’u kadın. Bazıları çocukluktan beri hayalini kurduklarını söylüyor ve ailelerinin izni olmadan motosiklet alıyorlar” dedi.

"OTOMOBİLE GÖRE ÇOK DAHA RAHAT"

21 yaşındaki İclal, önce araba ehliyeti aldığını ve ardından motosiklet kullanmaya karar verdiğini söyledi. “Önce araba ehliyeti almıştım. Sonra motosiklet kullanan kadınların arttığını görünce ben de denemek istedim. Şu an motosiklet kullanıyorum ve çok rahatım. Trafikte büyük bir kolaylık sağlıyor. Kurallara uyduğunuz sürece motosikletle trafikte rahat ilerleyebilirsiniz. Özellikle İstanbul gibi yoğun trafikli bir şehirde motosiklet büyük bir avantaj sağlıyor” şeklinde konuştu.

Eskişehir'in merkezindeki sorun için acil çözüm bekleniyor! Eskişehir'in merkezindeki sorun için acil çözüm bekleniyor!

Motosiklet kullanımının avantajları ve artan talep, sürücü kurslarında yoğunluğu artırırken, motosiklet ehliyeti almak isteyenlerin sayısının daha da artması bekleniyo

Kaynak: İHA