Eskişehir Eğitim Sen Şube Sekreteri Süreyya Üner Eskişehir’de artan barınma sorununa dikkat çekti. KYK yurt başvurularının başlamasıyla kente gelecek öğrencilerin büyük ölçüde barınma sıkıntısı yaşayabileceğini belirtti.

Süreyya Üner, Eskişehir'in bir üniversite kenti olduğunu vurgulayarak, yaklaşık 100 bin öğrenciye ev sahipliği yapan şehirde, barınma sorununun ciddi bir problem haline geldiğini belirtti. Yeni dönemde kente 10 binden fazla yeni üniversite öğrencisinin geleceğini ifade eden Üner, ekonomik krizin etkileri nedeniyle öğrencilerin büyük bir bedel ödediğini ve birçok öğrencinin barınma sorunu yüzünden okullarını bırakmak zorunda kaldığını söyledi.

KYK yurt kapasitesinin Eskişehir'deki öğrenci sayısına oranla yetersiz kaldığını belirten Süreyya Üner, "KYK'nın Eskişehir'deki kapasitesi yaklaşık 17 bin civarında. ESTÜ’de açılacak 2 bin kişilik yurtla kapasite 20 bine ulaşacak, ancak bu bile yetersizdir. Örgün eğitim alan 70 bin öğrencinin olduğu bir kentte bu kapasite, ihtiyacın sadece dörtte birini karşılayabilmektedir" dedi.

Eskişehir'de ücretsiz LGS hazırlık atölyesi Eskişehir'de ücretsiz LGS hazırlık atölyesi

Pandemi döneminde odaların kapasitesinin artırıldığını ve bu durumun sürdürülebilir olmadığını ifade eden Üner, "Daha fazla artış trajikomik olur. Ortalama ev kiralarının en az 20 bin TL olduğunu düşünürsek, okumak artık bir hak olmaktan çıktı" diye ekledi.

Engelli öğrencilerin barınma koşulları konusuna da değinen Süreyya Üner, KYK yurtlarında engelli öğrencilere yönelik tedbirler alındığını ancak bunların yetersiz olduğunu belirtti. "Ülke genelinde 727 yurtta 1261 engelli öğrenciye yönelik odalar bulunuyor, ancak yapılan çalışmalar yetersizdir. Engelli öğrenciler, üniversite eğitimi sırasında çeşitli fiziksel zorluklarla karşılaşıyor ve barınma bu sorunların başında geliyor" dedi.

Eğitim Sen olarak kamusal ve bilimsel, özerk üniversite mücadelesini sürdürdüklerini belirten Üner, üniversite gençliğinin sorunlarını ve engelli öğrencilerin problemlerini gündemde tutmaya devam edeceklerini ifade etti. "Sorunun çözümü konusunda önerimiz çok nettir: Kamusal eğitim ve bilimsel çözüm için sendikaların sürece dahil edilmesi gerekmektedir" diyerek, sendikaların çözüm sürecine dahil edilmesi gerektiğini vurguladı.

Kaynak: Yenigün Gazetesi - Sümeyra Balcı