Kuaförde Saç Yıkatmak Felce Neden Olur mu? Kuaförde Saç Yıkatmak Felce Neden Olur mu?

Rahim ağzı kanserine yol açan HPV virüsü aşısının ücretsiz olacağı söylenmesine rağmen tek dozu hala 3 bin 220 TL’den uygulanıyor. 3 doz uygulanması gereken ve hekimler tarafından hayati önem taşıdığı belirtilen aşı için verilen sözlerin tutulması bekleniyor.

HPV virüsünün yol açtığı rahim ağzı kanseri, her yıl yüz binlerce kadının yaşamını yitirmesine neden oluyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kasım 2022’de HPV aşısının ücretsiz şekilde uygulanacağını duyurmuştu. Ancak bu vaat yerine getirilmedi ve tek doz aşının fiyatı 25 Aralık’ta uygulanan zamla birlikte yaklaşık 3 bin 220 TL oldu.

Aşının ücretsiz uygulanmasının bir hak olduğunu vurgulayan Eskişehir Bilecik Tabip Odası Başkanı Hamit Güçlüer, “Biz aşıların kamusal bir hak olduğunu, aşılara ulaşımında bir halk sağlık sorununa dönüştüğünü görüyoruz. Sağlığın 20-25 yıldır piyasa koşullarına terk edildiği bir dönemi yaşıyoruz. Sağlık alanının ticarileştirilmesi ile Sağlık Bakanlığı’nın giderek çekildiğini görüyoruz. 2024 yılı Sağlık Bakanlığı bütçesine baktığımızda koruyucu hekimlik alanına ayrılan bütçedeki payın düştüğünü görüyoruz. Koruyucu sağlık hizmetlerinin Türkiye’de kişi başına yaklaşık bin 200 TL ayrıldığını görüyoruz. Bu bütçenin artırılmaması tüm hizmetlerde ciddi bir sıkıntı getiriyor. Bakan Koca, HPV aşısının 1 yıl önce aşılama programına alınacağını haber verdi. Ancak ücretsiz bir aşılama programına halen dahil edilmedi. Bugün aşının bir doz bedeli 3 bin küsürlerde ve 3 doz olarak uygulanıyor. Oldukça yüksek bir rakam. SGK bunu karşılamıyor. Bir derneğin HPV aşısının ulusal aşılama programına dahil edilmesi ile ilgili SGK’ya açtığı bir dava var. Bilirkişi bu aşının programa dahil edilmesi gerektiğini belirtmiş. Bu önemli bir kazanım. Buradaki önemli nokta HPV aşısı ulusal programa alınarak ücretsiz olarak uygulanması. Bu hastalık aşı ile yüzde 97-100 oranında önlenebilir. Koruyuculuğu yüksek bir aşı. Hastalığın tedavi maliyeti ile aşının maliyetini karşılaştırdığımızda tedavi maliyetleri çok çok yüksek olduğunu, oluşan kanserin tedavisinin ne kadar maliyetli olacağını gösteriyor. HPV aşısının ve birçok aşının ücretsiz olması gerekirken ücretli yapılıyor” dedi.

KANSER ÖNLENEBİLİR

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doktor Meliha Kovancı Bayraktaroğlu ise aşının erken yaşta yapıldığında koruyuculuğunun daha yüksek olduğunu belirterek, “HPV bir virüstür ve rahim ağzı kanserinin yüzde 90 etkenidir. Bu virüs her yerden alınabilir ve yüzde 90’ı cinsel yolla bulaşır. Kadınlarda bu hastalığın görülme olasılığı çok yüksek. Kadınların yüzde 60-70’i HPV virüsü ile teması bulunmakta. HPV’nin yüksek kanserojen riskine sahip yaklaşık 11 çeşidi var. HPV aşılarını biz 9 yaşından itibaren tüm ailelere mutlaka yaptırmalarını söylüyoruz. Eskiden 26 yaşına kadar yapılıyordu. Ama şu an üst sınır kalktı. 9 yaşından 45 yaşına kadar HPV aşısını herkese öneriyorum. Aşının mutlaka karşılıklı yapılması lazım. Erken yaşlarda yapıldığı zaman aşının koruyuculuğu daha yüksek oluyor. Acillerde ve aile hekimleri tarafından bu aşı yapılabilir. Çok tercih ediyoruz ve özellikle öneriyoruz. HPV aşısını tüm genç bireylerin, kadın erkek fark etmeden yapılmasında fayda var. Corona gibi düşünün. Corona da viral bir enfeksiyon, HPV’de viral bir enfeksiyon. Bundan korunma yöntemleri varken kullanmakta fayda var. Ayrıca aşının herhangi bir yan etkisi de yok” şeklinde konuştu.

Kaynak: BERİVAN HALİS