Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütülen Sıfır Atık Projesi, Ankara’nın Kızılcahamam ilçesinde büyük bir başarı gösteriyor. 2019 yılında pilot ilçe olarak seçilen Kızılcahamam’da, geri dönüşüm için etkili bir sistem kuruldu ve atık getirme merkezi oluşturuldu.

Atıkların Toplanması ve Ödüllendirme

İlçedeki vatandaşlar, atıklarını Sıfır Atık Bahçesi, Sıfır Atık Otobüsü veya depozito iade noktalarına bırakabiliyor. Her haneye verilen Sıfır Atık Toplama Kartı sayesinde, toplanan atık miktarına göre puanlar kazanılıyor. Bu puanlar, yerel marketlerde kullanılabiliyor.

Sıfır Atık Bahçesi

Kızılcahamam’daki Sıfır Atık Bahçesi, atıkların depolandığı alanlar, geri dönüşüm atölyeleri ve çocukların oynayabileceği oyun alanları gibi çeşitli bölümler içeriyor. Burada, hem geri dönüşüm bilinci artırılıyor hem de toplumsal ihtiyaçlar karşılanıyor.

Ankara 5 günlük hava durumu (26-30 Eylül 2024) Ankara 5 günlük hava durumu (26-30 Eylül 2024)

Vatandaşların Duyarlılığı Artıyor

Projeye katılan vatandaşlar, atıklarını mavi konteynerlere atarak çevrelerini koruma bilinci kazanıyor. Mahalle muhtarı Halil İzzet Ceylan, sistemin mahallelerine katkılarından bahsederek, geri dönüşüm sayesinde çevrenin temizlendiğini vurguladı.

Bu başarılı uygulamanın, Türkiye genelinde daha fazla bölgeye yayılması hedefleniyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ