Sigarayı bırakmaktan başlayan ne hikayeler duymuşsunuzdur. Sonu başarı ya da başarısızlıkla biter.Yanı bırakılmıştır ve mutluluk söz konusudur ya da bırakılmamıştır ve çile halen devam etmektedir.Sağlıklı olmak öncelikle fiziksel olmadığından zihindeki güçle adımlar atılıyor ve hayata geçiliyor.Genel anlamda zaten pek umursamaz insanlar olduğumuzdan başarısızlıklar altında ezilmediğimizden sadece zor anlarda eyvah deyip gerisini kader diyerek yaşarız.
Nikotinle ilgili izahatı olmayanımız yoktur. Tüm suç nikotinindir ve aslında tam bağımlılık yoktur ve tiryakilik kabul edilmez nikotin sadece bir kimyasal değil fakat aynı zamanda beynimizin ona yenik düşme, o karara yenik düşme direncidir de. En zorlu sohbetlerden en zorlu kararlardan birisi olan sigarayı bırakmak herkesin anlattığı değişik taktiklerle sonuca ulaşılabilen bir serüven. Ne yazık ki, birçok sigara içen için tütün bağımlılığı ömür boyu süren bir sorundur. Sigara içenlerin çoğu erken gençlik yıllarında sigaraya başlar, gün boyu çok sık sigara içerler ve yetişkinlikleri boyunca birden fazla bırakma ve nüks süreçleri yaşarlar.
Sigara bırakmada etkili olan bilişsel davranışsal danışmanlık ve ilaç tedavisinin tüm sigara içenler için etkilidir ancak psikolojik bozukluğu olan insanların bırakmada daha zorlandıkları da bir gerçektir. Bunun nedenlerini tütün bağımlılıklarının daha yüksek olması ve daha fazla psikolojik stres yaşamaları, ayrıca etkili tedavilere erişimlerinin daha kısıtlı olması gibi bir dizi faktör sıralanabilir. Psikiyatrik bozukluğu olan sigara içicilerinin sigarayı bırakmakta zorlanmakla birlikte belli ilaçların bu insanlarda etkili olduğu, ancak önerilen ilaçların kullanımının depresyon ve intihar düşüncesi gibi nadir fakat ciddi yan etkileri nedeniyle kullanımının hekim tarafından yakından takip edilmesi gerektiği de bilinir. Etkili tedavilerde yapılan bazı modifikasyonlarla psikiyatrik hastalığı bulunan sigara içicilerinde daha iyi sonuç alınmasının mümkün olduğu da söz konusudur. Bu süreçte hemen herkesin bir nevi psikolojik tedavi sürecine de ihtiyacı olduğunu düşünürsek bu konuda herkes benzer zemindedir aslında.
Yılların matematik hocası Osman Pamuk hocam geçenlerde sigarayı öyküsünü anlattı. 30 sene süren bağımlılıktan sonra yazılı kağıtlarını okuduğu bir gece sabahlarken pencerenin tam kapanmamasıyla sabahında maruz kalarak uyandığı duman ve izmaritin kokusu ve ağırlığıyla kritik bir kararla aynada kendisiyle konuşup bu işi bitirmeye söz vermesi. Ya bu seni öldürecek ya da sen onu öldüreceksin diyerek sıçraması onun örnek olacak bir duruşu ancak 30 sene geçmeden bunu yapma gücü bu sureci yaşayanlara bu anıdan öykünülecek bir örnek olarak da çıkabilmeli. Kendisine ,tüm öğretmen arkadaşlara ve bu sureci yaşayan ,direnç gösteren herkese ve öğrencilerimize de selamlar.Yaşam bir kerelik hediyedir.Dikkatle,keyifle ve özenle koruyalım.