Ticaret Bakanlığı ve Rekabet Kurumu’nun yürüttüğü bu denetimler kapsamında 2024 yılının ilk 9 ayında 155 bine yakın işletmeye toplam 6 milyar 179 milyon lira idari para cezası uygulandı.

Fahiş Fiyat Artışıyla Mücadele Yoğunlaşıyor

81 il genelinde, günlük rutin denetimlerle fahiş fiyat artışı ile mücadele eden Ticaret Bakanlığı, denetimler sonucunda tespit edilen ürünler için Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu’nca incelemeler yapıyor. Fiyat artışının haksız olduğu tespit edilen durumlarda, işletmelere 100 bin TL ile 1 milyon TL arasında değişen idari para cezaları uygulanıyor.

2023 Yılında 170 Binden Fazla İşletme Denetlendi

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, 2023 yılında iç ticaret birimleri tarafından 170 bin 207 işletmenin denetlendiği ve bu denetimlerde 48 bin 628 gerçek ve tüzel kişiye yaklaşık 1,5 milyar lira idari para cezası uygulandığı belirtildi. Aynı dönemde Rekabet Kurulu da 166 firmaya toplamda 2,7 milyar lira ceza kesti.

2024 Yılında 153 Bin İşletmeye Ceza Kesildi

2024 yılının ilk 9 ayında yapılan denetimlerde ise Ticaret Bakanlığı, 340 bin 485 işletmeyi denetledi ve 153 bin 63 işletmeye toplam 1 milyar 331 milyon lira idari para cezası kesti. Rekabet Kurulu ise 2024 yılının aynı döneminde 147 firmaya 4 milyar 848 milyon lira ceza uyguladı.

Pençe Kilit'te bir mağara daha temizlendi Pençe Kilit'te bir mağara daha temizlendi

Market Denetimleri Sıklaştı

Son dönemde özellikle marketlerde yapılan fiyat artışlarıyla ilgili kamuoyuna yansıyan şikayetler üzerine denetimlerin sıklaştırıldığı açıklandı. Bakanlık, temel tüketim ürünlerinde yaşanan haksız fiyat artışlarına karşı denetimlerini yoğunlaştırdı ve bu duruma karşı gerekli adımları attı.

Adil ve Şeffaf Ticaret İçin Kararlılık

Açıklamada, Ticaret Bakanlığı’nın piyasadaki fiyat dengesini korumak ve vatandaşların mağduriyetini önlemek amacıyla temel tüketim ürünlerinde yapılan fiyat artışlarını titizlikle incelediği vurgulandı. Bakanlık, hem vatandaşların hem de iyi niyetli işletmelerin haklarını korumak, piyasada adil ve şeffaf bir ticaret düzeni sağlamak amacıyla mücadeleye kararlılıkla devam ediyor.

Kaynak: Haber Merkezi