Raporda, Türk müteahhitlerin yurt dışındaki projeleri ve inşaat sektörünün genel durumu değerlendirildi.

24 Ekim Perşembe euro fiyatları 24 Ekim Perşembe euro fiyatları

Yurt Dışında En Fazla İş Üstlenen Ülkeler

Yılın ilk dokuz ayında Türk müteahhitlerin yurt dışında en çok iş üstlendiği ülke 2,3 milyar dolarla Suudi Arabistan oldu. Bu ülkeyi 1,7 milyar dolar ile Cezayir, 1,2 milyar dolar ile Gabon izledi. Ocak-Eylül 2024 döneminde Türk inşaat sektörü tarafından yurt dışında 11,8 milyar dolar değerinde 161 proje üstlenildiği vurgulandı.

Sektörün Uluslararası Proje Portföyü

Raporda, Türk inşaat sektörünün 1972 yılında Libya ile yurt dışı pazara açılmasından bu yana 137 ülkede üstlenilen toplam 12.297 projeyle 515,8 milyar dolara ulaştığı kaydedildi. Bu durum, inşaat sektörünün ekonomik büyüme ve istihdam üzerindeki lokomotif rolünü de gözler önüne serdi.

Finansman Sorunları ve Sıkılaştırma Politikaları

Raporda, 2024 yılının üçüncü çeyreğinde dezenflasyon sürecinin inşaat sektöründe daha belirgin hale geldiği ve sıkılaştırma politikalarının finansman üzerindeki etkisinin arttığı ifade edildi. Kredi büyümesine getirilen sınırlar ve yüksek finansman maliyetlerinin inşaat sektörünün büyümesini sınırlayacağı öngörülüyor. Ayrıca, kamuda tasarruf tedbirleri çerçevesinde yeni yatırımların durdurulması, inşaat sektöründeki projeleri olumsuz etkiledi.

Teminat Mektubu Sorunu

Raporda, Türk müteahhitlerin yurt dışında karşılaştığı en önemli engellerden biri olarak, Türk bankalarının teminat mektuplarının doğrudan kabul edilmemesi sorunu öne çıkıyor. TMB Başkanı M. Erdal Eren, bu konuda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan destek istedi. Eren, Türk bankalarının teminat mektuplarının uluslararası standartlarda kabul edilmesi için gerekli adımların atılması gerektiğini belirtti.

Sonuç ve Beklentiler

TMB, inşaat sektörünün yurt dışındaki rekabet gücünün artırılması için çalışmalarına devam ederken, Türk müteahhitlerin daha fazla projeye imza atabilmesi için finansman sorunlarının çözülmesi gerektiğini vurguladı.

Kaynak: Haber Merkezi