Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, tamamen Türk mühendisler tarafından geliştirilen Otomatik Tren Muayene İstasyonları (OTMİ) ile ilgili önemli bilgiler paylaştı. Bakan, bu sistemlerin yıl sonunda devreye alınmasının hedeflendiğini duyurdu.

Gelişmiş Muayene Sistemleri

Bakan Uraloğlu, OTMİ’nin trenlerin hareket halindeyken bile otonom olarak muayene edilmesini sağlayacağını belirtti. Bu sayede, trenlerdeki olası kusurlar, büyük kayıplara yol açmadan tespit edilebilecek. OTMİ, trenlerin tekerleklerindeki çatlak, kırık, fren sistemi hataları ve olağan dışı ısınmalar gibi sorunları önceden belirleyecek.

Akıllı Sistemler ile Güvenlik Artıyor

OTMİ’nin, daha önce insan eliyle yapılan muayenelerin yerini alacağını ifade eden Uraloğlu, elektronik sensörler ve akıllı yazılımlar kullanılarak gerçekleştirileceğini söyledi. Bu yenilik, bakım ve onarım süreçlerinde dışa bağımlılığı azaltacak ve işletme maliyetlerini düşürecek.

Merkezi İzleme ve Kontrol

Geliştirilen sistemler, Ankara’da kurulacak bir izleme merkezi aracılığıyla kontrol edilecek. Toplanan veriler, akıllı algoritmalarla analiz edilerek anormallikler tespit edilecek. Bu, muhtemel raydan çıkma risklerini azaltacak.

Aile Hekimleri'nde sorunlar bitmiyor! Hastaya 1,5 dakikada bakılacak! Aile Hekimleri'nde sorunlar bitmiyor! Hastaya 1,5 dakikada bakılacak!

Proje Gelişmeleri

Bakan Uraloğlu, 2021 yılında TCDD ve TÜBİTAK RUTE arasında imzalanan OTMİ Geliştirme Projesi protokolünü hatırlattı. Proje çerçevesinde geliştirilen sistemlerin bir kısmı zaten devreye alındı. Bu yıl sonuna kadar yeni sistemlerin de hizmete girmesi planlanıyor.

Sonuç olarak, OTMİ ile Türkiye’nin demiryolu taşımacılığı alanında daha güvenli ve konforlu bir ulaşım sağlaması bekleniyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ