Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Lübnan’da yaşanan gelişmeler doğrultusunda, 30 Eylül 2024 tarihi itibarıyla Türk bayraklı gemilerin güvenlik seviyesinin en üst düzey olan ISPS Güvenlik Seviyesi 3’e yükseltildiğini duyurdu. Bakan Uraloğlu, bu kararın, olası güvenlik tehditlerine karşı gemilerin ve mürettebatın korunması amacıyla alındığını belirtti.

Güvenlik Seviyesi 3 Nedir?

Uraloğlu, ISPS Kod Güvenlik Seviyesi’nin 3’e çıkarılmasının, Lübnan limanlarında ve bu limanların açıklarında seyir yapan Türk bayraklı gemilerin güvenlik önlemlerini en üst düzeyde uygulayacağı anlamına geldiğini ifade etti. Bu kapsamda, gemiler ve mürettebat, yetkili makamlarca bildirilen tüm talimatlara eksiksiz uymak zorunda olacak.

İzmir Güzelbahçe'de 'SUMatikler' yaygınlaşıyor İzmir Güzelbahçe'de 'SUMatikler' yaygınlaşıyor

Alınacak Güvenlik Tedbirleri

Bakan Uraloğlu, gemi güvenlik planı doğrultusunda liman tesisi ile iş birliği içinde çalışılarak gemi tarafından tüm güvenlik önlemlerinin en üst düzeyde uygulanacağını belirtti. Özellikle gemi kaptanlarının, gemideki sınırlandırılmış alanlarla ilgili güvenlik önlemlerini artırabileceğini ifade eden Uraloğlu, "Varsayılan güvenlik tehditlerine karşı, gemide ek sınırlı alanlar belirlenebilir ve bu alanlarda erişim kısıtlanabilir. Ayrıca, geminin tümüne erişim sınırlandırılabilir ve sınırlı alanların aranması sağlanabilir" dedi.

Yükleme ve Tahliye İşlemlerine Kısıtlama Getirilecek

Bakan Uraloğlu, güvenlik seviyesi 3 kapsamında gemideki yükleme ve tahliye işlemlerinin geçici olarak durdurulabileceğini belirtti. "Malzeme, kumanya ve benzeri eşyaların teslimi sırasında daha kapsamlı aramalar yapılacak, alımlar sınırlandırılabilecek veya ertelenebilecek. Gerektiğinde bu malzemelerin gemiye alınması tamamen reddedilebilecek" şeklinde konuştu.

Gemiye Erişimde Ekstra Önlemler

Uraloğlu, gemiye erişim konusunda da sıkı önlemler alınacağını belirtti. Geminin tek bir giriş noktasıyla sınırlandırılacağını ve sadece yetkili makamlarca izin verilen kişilerin girişine müsaade edileceğini söyledi. Ayrıca, gemideki personelin yönlendirilmesi, gemiye giriş ve çıkışların geçici olarak durdurulması gibi önlemler de uygulanabilecek. Uraloğlu, "Gerekirse, geminin riskli alandan taşınması, geminin terk edilmesi ve geminin belirli alanlarının aranmak için hazırlanması işlemleri de devreye sokulacak" dedi.

Bu güvenlik önlemleriyle, Lübnan’da yaşanabilecek potansiyel güvenlik tehditlerine karşı Türk bayraklı gemilerin güvenliğinin en üst düzeyde sağlanması hedefleniyor.

Kaynak: Haber Merkezi