Yılmaz, "Dünyanın gözü önünde bir yıldır devam eden insani trajedinin tüm bölgeye yayılma olasılığından büyük endişe duyuyoruz," ifadelerini kullandı.

Temel İhtiyaçlar Karşılanamıyor

Gazze’deki çatışmalar sonucunda 1.9 milyon kişinin yerinden edildiğini ve nüfusun yüzde 90'ının temel ihtiyaçlarını karşılayamadığını belirten Yılmaz, temiz su ve gıda sıkıntısının giderek derinleştiğini vurguladı. Özellikle İsrail’in Refah Sınır Kapısı’nın kontrolünü ele geçirmesiyle insani yardımların geçişinin kısıtlandığını ifade etti.

Hızla Ateşkes Çağrısı

Prof. Dr. Yılmaz, Türk Kızılay’ın çatışmaların başlangıcından itibaren Gazze’deki insani acıyı hafifletmek için yoğun çaba harcadığını belirtti. "Hızla ateşkes koşullarının sağlanması ve Gazze halkına insani yardım ulaşması önündeki engellerin acilen kaldırılması için çağrıda bulunuyoruz," dedi.

Kızılay’ın Gazze Yardımları

Türk Kızılay, Türkiye’nin Filistin İnsani Yardım Operasyonu çerçevesinde bölgeye 50 bin tonu aşkın malzeme sevkiyatında aktif rol aldı. Mersin Limanı’ndan Mısır’ın El Ariş Limanı’na gönderilen 11 İyilik Gemisi ile gıda, barınma, hijyen ve tıbbi ihtiyaçların karşılanmasına katkı sağlandı. Yardımların yüzde 70’ten fazlasının Gazze’ye girişi gerçekleştirildi.

New Jersey'de otobüste gerginlik: 4 dolar eksik çıkınca... New Jersey'de otobüste gerginlik: 4 dolar eksik çıkınca...

Aşevi Faaliyetleri

Kızılay, Gazze’de günde 15 bin kişilik sıcak yemek ihtiyacını karşılamak amacıyla aşevi faaliyetlerini sürdürüyor. 7 Ekim’den bu yana Refah ve Deyr Belah bölgelerinde hizmet veren aşevinde toplam 2 milyon 745 bin 500 kişi/öğün sıcak yemek sağlandı. Ayrıca, 606 bin 486 gıda paketi ve 243 bin 59 konserve gıda da ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldı.

Alternatif Yollarla Yardım Süreci

İsrail’in sınırlı sayıda yardım tırına izin vermesi üzerine Türk Kızılay, alternatif güzergahlar kullanarak Gazze’ye yardımları ulaştırmaya devam ediyor. Ürdün Kızılayı ile işbirliği yaparak, 2 bin 500 gıda ve hijyen kolisinin Gazze’ye geçişini sağladı. Kızılay, eylül ayında yerel temin ettiği 5 bin gıda kolisi ile de bölgedeki halka destek oldu ve ekim ayında Ürdün’den 5 bin gıda kolisinin daha ulaştırılması planlanıyor.

Kaynak: Haber Merkezi