Konya Teknik Üniversitesi Obruk Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Fetullah Arık, Eskişehir'in de aralarında bulunduğu 16 ilde obruk tehlikesinin devam ettiğini belirtti. Arık, AFAD ile birlikte yürütülen çalışmaların sonucunda tehlike ve risk haritalarının güncellendiğini açıkladı.

Eskişehir de Obruk Tehlikesi Altında

Obruk oluşumlarının özellikle karstik yapıya sahip bölgelerde yoğunlaştığını belirten Prof. Dr. Arık, Eskişehir’in de bu tehlike altındaki iller arasında yer aldığını söyledi. Arık, "Konya, Karaman, Aksaray ve Niğde’de uzun zamandır görülen obruklar, artık Anadolu'nun farklı bölgelerine de yayılıyor. Eskişehir de bu tehlikenin arttığı iller arasında yer alıyor" dedi.

Eskişehir'in o mahallesinde can güvenliği tehlikede! Eskişehir'in o mahallesinde can güvenliği tehlikede!

Yer Altı Suyu Seviyesi Düşüyor

Obruk oluşumunun en büyük nedenlerinden birinin yer altı suyu seviyesindeki düşüş olduğuna dikkat çeken Arık, Eskişehir gibi bölgelerde aşırı su kullanımı ve kuraklığın bu süreci hızlandırdığını belirtti. "Yer altı suyu seviyesi düştükçe, yer altındaki boşluklar genişliyor ve bu boşluklar üzerindeki örtü yükünü taşıyamayacak hale geldiğinde obruklar oluşuyor" diye konuştu.

Obruk Risk Haritası Hazırlanıyor

AFAD ve Konya Teknik Üniversitesi iş birliğiyle, obruk tehlikesi olan illerde risk haritaları hazırlanıyor. Eskişehir de bu kapsamda değerlendirilen iller arasında. Arık, "Eskişehir'de de obruk risk haritası çıkarılacak. Bu haritalar, yerleşim yerleri ve tarım alanları gibi kritik alanlarda obruk oluşum potansiyelini ortaya koyacak" dedi.

Kaynak: Haber Merkezi