T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun (TİTCK) onayı ile düzenlenen program, sağlık mesleği mensuplarına yönelik olarak 39. kez hayata geçirildi.
Katılımcılara Klinik Araştırmalar Eğitimi Başarı Belgesi Verildi
Eğitim programı, sınav ve interaktif atölye çalışmalarıyla gerçekleştirildi. Katılımcılar, program sonunda sınavla "Klinik Araştırmalar Eğitimi Başarı Belgesi" almaya hak kazandı. Etkinlik; anketler, soru-cevap seansları ve alanında uzman isimlerin sunumları ile zenginleştirildi.
Açılış Konuşmalarını Prof. Dr. Sedat Kiraz ve Dr. Gökhan Duman Yaptı
Etkinlik, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Romatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türkiye Romatoloji Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Sedat Kiraz ile Pfizer Klinik Araştırmalar Türkiye, Rusya, Kuzey Afrika ve Orta Doğu Klinik Araştırmalar Bölge Kıdemli Direktörü Dr. Gökhan Duman’ın açılış konuşmalarıyla başladı.
Klinik Araştırmalarla İlgili Önemli Başlıklar Ele Alındı
Eğitim programında şu başlıklarda sunumlar gerçekleştirildi:
-
İlaç Ar-Ge'si: Türkiye'de ve Dünya'da Klinik Araştırmalara Bakış
-
Klinik Araştırmalarda Etik, Helsinki Bildirgesi ve IKU
-
Klinik Araştırmalara Hukuki Yaklaşım ve KVKK
-
Klinik Araştırmalarda Yöntemler ve Tasarım
-
Bilgilendirilmiş Gönüllü Olur Formu (BGOF)
-
Klinik Araştırmalarda Güvenlilik
-
Gerçek Yaşam Verileri ve Yapay Zeka Kullanımı
-
Neden Araştırmacı Olmalıyım?
-
Klinik Araştırmalarda Kalite ve Kontrol Yöntemleri
Eğitim Atölye ve Panellerle Desteklendi
Etkinlik kapsamında "Hasta Dahil Etme ve Dışlama Kriterleri" atölyesi ile "Klinik Araştırmalarda Taraflar ve Sorumlulukları" paneli düzenlendi. Program, yapılan sınav ve geri bildirim anketiyle tamamlandı.
Klinik Araştırmaların Bilimsel Yayın Sürecindeki Önemi
Prof. Dr. Sedat Kiraz, akademik kariyerin en önemli gerekliliklerinden birinin bilimsel yayın yapmak olduğunu belirterek, klinik araştırmaların bu süreçte büyük bir rol oynadığını söyledi. Güvenilirliğin sağlanması, hasta haklarının korunması ve etik kurallara uyum için süreçlerin standartlaştırılmasının önemine vurgu yaptı. Kiraz, "Bugün burada farklı branşlardan katılımcılarla gerçekleştirdiğimiz bu program, klinik araştırmalarda standardizasyon sağlamaya önemli bir katkı sunuyor" dedi.
Pfizer'den 25 Yıldır Süregelen Eğitim Desteği
Pfizer Klinik Araştırmalar Bölge Kıdemli Direktörü Dr. Gökhan Duman, Pfizer'in 176 yıldır hastaların hayatını değiştiren yenilikler sunduğunu belirterek, Türkiye’de ise 1957’den bu yana bilimsel birikim ile küresel ağ arasında köprü görevi üstlendiklerini söyledi. "Klinik Araştırmalar Eğitim Programı'nı 25 yıldır Türkiye’nin dört bir yanında düzenliyoruz ve bugün 39. eğitimimizi gerçekleştirmenin gururunu yaşıyoruz. Bugüne kadar 3.500’den fazla araştırmacının eğitimine katkı sağladık. Gelecek yıllarda da bu programla Türkiye’de ilaç Ar-Ge’sinin gelişmesine katkıda bulunmaya devam edeceğiz" dedi.