Niğde’de düzenlenen patates ve kuru soğan hasat törenine katılan Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) patates ve kuru soğan fiyatlarına müdahale etmesi gerektiğini vurguladı. Bayraktar, Niğde ve Nevşehir Ziraat Odası Başkanları ile birlikte basın toplantısı düzenledi.

2023 Yılı Üretim Verileri

Başkan Bayraktar, Türkiye’nin hemen hemen her ilinde patates üretimi yapıldığını belirterek, TÜİK verilerine göre 2023 yılında 5 milyon 700 bin ton üretim gerçekleştirildiğini açıkladı. Patates üretiminin bir önceki yıla göre yüzde 9,6 oranında arttığını ve ekim alanlarının da yüzde 8,4 oranında genişlediğini belirten Bayraktar, 2024 yılı tahminlerine göre patates üretim miktarının 6,5 milyon tona ulaşacağını ifade etti.

Üretimde Artış, Fiyatlarda Endişe

Niğde, Afyonkarahisar, Kayseri, İzmir, Konya, Sivas, Nevşehir ve Aksaray gibi illerin ülke üretiminin yüzde 70,6'sını, ekim alanlarının ise yüzde 65,7'sini oluşturduğunu söyleyen Bayraktar, patates ve kuru soğan üreticilerinin arz artışından dolayı fiyatların düşmesi endişesi taşıdığını kaydetti.

Kuru Soğan Üretiminde Durum

Kuru soğanda üretim dağılımına baktıklarında, ilk sırada yüzde 38,1 ile Ankara’nın, ardından yüzde 12,8 ile Amasya ve yüzde 11,8 ile Çorum’un geldiğini belirten Bayraktar, Niğde’nin 21 bin 987 ton üretim ve yüzde 0,8’lik pay ile 14. sırada yer aldığını söyledi. Türkiye genelinde kuru soğanın yurt içi kullanımı 2 milyon 187 bin 965 ton olarak hesaplandı.

Ağustos'ta Türkiye'ye dev yatırım Ağustos'ta Türkiye'ye dev yatırım

Üreticinin Karşılaştığı Sorunlar

Bayraktar, patates fiyatlarının maliyetinin altında kalmaya devam ettiğini vurgulayarak, geçen yıl ortalama 9,5 lira olan üretici fiyatının bu yıl yüzde 50,5 düşüşle 4 lira 70 kuruşa satıldığını aktardı. Kışlık patateste depo ve işçilik giderlerinin artmasıyla çiftçilerin bu duruma tahammül etmesinin mümkün olmadığını belirtti. Gençlerin tarım sektöründen uzaklaşarak şehirlere göç ettiğini, dolayısıyla tarımda çalışacak insan bulmanın zorlaştığını ifade etti.

Doğru Tarım Politikaları Gerekiyor

Bayraktar, yıllardır dalgalanmaların yaşandığı patates ve soğan gibi ürünlerde üretim planlaması yapılması talebinin dikkate alınması gerektiğini vurgulayarak, 2025 yılı desteklerinde patates ve kuru soğanın üretim planlamasına dahil edilmesinin çiftçiler için olumlu bir adım olacağını söyledi.

TMO’nun Rolü ve İhracat Talepleri

Bayraktar, kuru soğan ihracatının tamamen açılması ve yeni pazarlar bulunmasının yanı sıra TMO’nun patates ve kuru soğana müdahale etmesi gerektiğini ifade etti. Devlet eliyle yapılacak patates alımlarında ziraat odalarının görev yapmaya hazır olduğunu belirten Bayraktar, 2021 yılında TMO alımlarında ziraat odalarının önemli bir rol üstlendiğini hatırlattı.

Kaynak: Haber Merkezi