21 gündem maddesinin görüşüldüğü toplantıda 11 ve 12’nci maddeler hariç kalan maddeler ilgili komisyonlara gönderildi. 11’inci madde olan “Gıda bankasının kurulması için yetki” verilmesi maddesi oy birliği ile kabul edildi. Konu ile ilgili açıklama yapan Ayşe Ünlüce, “Bize bu konuda başvurular oluyordu. Zaten Odunpazarı Belediyesi’nde de bu konuda çok güzel bir örnek var, Halk Market var. Biz de bunun deposunu oluşturup yardımların ulaştırılmasında görev alacağız. Herkesin ihtiyacı farklı olabiliyor. Bizler de bağışlar ve ihtiyaçları birbiriyle eşleştireceğiz” dedi.

SEVE SEVE DESTEK OLURUZ

Beylikova Belediye Başkanlığı’na bir adet cenaze aracının bedelsiz devri ile ilgili olan 12’nci madde oy birliği ile kabul edilirken AK Parti grubu tarafından tüm ilçelere cenaze konusunda destek verilmesi talep edildi. Bütçe dahilinde tüm ilçelere destek vereceklerini dile getiren Ünlüce, “Bir cenaze aracı 1 milyon 800 bin TL. Zorlayan bir bütçesi var. Siyasi anlamda tereddüt olmasın. Geçen yıl Günyüzü’ne de cenaze aracı vermiştik. Bu sene Beylikova’dan geldi ilk talep. Önceki araçlarımızdan birini Beylikova’ya vereceğiz. Tasarruf tedbirleri olduğu için henüz izin çıkmadı. Ama izin verileceğini düşünüyorum. Bu konuda talepleri toplayıp imkanlar dahilinde seve seve yaparız” dedi.

UYGUN YERE İNŞA EDİLMELİ

Gündem dışı söz alan AK Parti Grup Başkan Vekili Ahmet Sivri, Kocakır mevkiindeki katı atık tesisinin pis kokuya neden olduğunu dile getirdi. Projenin yer seçimin yanlış olduğunu belirten Sivri, “Eskişehir’in en büyük riskli fay hattının bu bölgeden geçmekte olduğu hepimizce bilinmekte. Kocakır mevkiindeki mevcut eski katı atık tesisi pis koku, sinek, başı boş köpek, domuz ve benzeri hususlarda zaten başlı başına bütün bu sıkıntıları yaratmakta iken ilave katı atık tesisi bölgedeki bu sıkıntıları katlamaktadır. Buradaki bütün bakterili suların yer altı ve yer üstü sularına karışıp akıntı ve sızıntısı kaçınılmaz olacaktır. Biz katı atık depolaması sistemine karşı değiliz ancak insan sağlığı çevre vb. risk faktörleri göz önünde bulundurularak, hemşerilerimizin hem de doğa şartları bakımından daha uygun yere inşa edilmesi gerekmektedir. Akla ve bilime uygun hareket edilmelidir. Seyitgazi yolunun hemen kenarında olması sebebiyle hoş olmayan görüntülere sebebiyet vermektedir. Fay hattı üzerinde bulunmaktadır. Biz katı atık tesisinin yapılmasına değil, yerinin doğru olmamasına tepki gösteriyoruz. Eskişehir büyükşehir belediyesi aklın bilimin ışığına davet ediyoruz. Doğru yer seçimiyle doğru yerde projenin yapılmasını öneriyoruz. Bizler mevcut eski çöplüğün bir an önce kapatılmasını umut ederken yeni bir çöplüğün ilave edilmesini istemiyoruz” ifadelerini kullandı.

ATIK YÖNETİMİNDE BAŞARILIYIZ

Büyükşehir Belediyesi’nin atık yönetiminde başarılı olduğunu ve bundan dolayı gurur duyduklarını söyleyen Başkan Ünlüce, “Şehir büyüyor gelişiyor. Atık sisteminin şehrin içinde kalmaması önemli. Şehir büyüdükçe yeni yerler de düşünülecektir. Bakanlık da bu konulara hemen evet demiyorlar. Şehir için en uygun yer burası. Bu bir kerelik bir şey değil. Şehir büyüdükçe ve nüfus arttıkça 3 ve 4’üncü tesis de yapılacaktır. Büyükşehir belediyesi atık yönetiminde çok başarılı bir şehir. Çok kötü bir noktadan çok iyi bir noktaya geldik. Atıktan elektrik üreten ve ısıya dönüştüren çok önemli bir sistem var orada. Sızdırmayı engelleyen iyi bir sistem var orada. Her zaman daha iyisini yapmak mümkün. Planlamadaki arkadaşlarımız mutlaka bunları göz önünde bulundurarak planlama yapmıştır” dedi.

TESİS ÇEVREYE ZARAR VERMİYOR

Ahmet Sivri’ye cevap veren CHP Meclis Üyesi Ali Haydar Çelik ise, “Çevreye zarar verecek bir sistem olmadığını ve o tesisin çevreye zarar vermediğini biliyorum. Ahmet Bey bu konuda çok duyarlı ise Kaymaz’daki siyanür havuzları ve Cengiz Holding’e peşkeş çekmenin çevreye vereceği zararı düşünerek bu konuda Eskişehir’in verdiği mücadelede yer alıp samimiyetini göstermesini talep ediyorum” şeklinde konuştu.

Öte yandan bir sonraki meclis toplantısının 16 Temmuz Salı günü gerçekleştirilmesine karar verildi.

 

Eskişehir'de evin duvarlarına yazılan yazı tepki çekti Eskişehir'de evin duvarlarına yazılan yazı tepki çekti

Kaynak: Anadolu Gazetesi - Berivan Halis