Sahipsiz hayvanların “ötanazi” ile öldürülmesini de kapsayan kanun teklifinin TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda 18 saat süren görüşmelerinde ilk 3 madde kabul edildi. Sert tartışmaların yaşandığı komisyonun ardından ESGROUP’a konuşan CHP Milletvekili Utku Çakırözer, mevcut teklifin sorunu çözmekten uzak ve ‘ben yaptım oldu’ anlayışıyla hazırlandığını söyledi. Çakırözer, “Sokak hayvanları meselesi önemli bir sorun. Sabahları okula gitmeye çalışan çocuklar, işine gitmeye çalışan vatandaşımız ya da akşamın geç saatinde vatandaşlarımız çok ciddi sıkıntılar yaşıyor. Bu konuda şehirde, kırsalda, her yerde bu sıkıntılar var. Bu konunun çözülmesi lazım. Uzun zamandır tartışılıyordu. Sonunda AKP TBMM’ye bir kanun getirdi. Maalesef kanun sorunu çözme noktasından çok uzakta. Nasıl çözülür sorun? Ben uzmanı değilim ama bu konuda TBMM’de 2019 yılında bir komisyon kurulmuş ve o komisyonun raporları ortada. Bu konuda sorunun çözümü belli. En önemli konu kısırlaştırma. Mevcut sokak hayvanlarının kısırlaştırılması lazım” dedi.
 

ÇÖZÜM KISIRLAŞTIRMA

Ötanazi kavramının kabul edilemez olduğunun altını çizen Çakırözer, “Getirilen kanuna baktığımızda, kanun işin ötanazi boyutuna getiriliyor. Ötanazi, kelime anlamına bakarsanız, bir hastanın kendi isteğiyle, doktorlar tarafından yaşamına son verilmesi. Ancak kendi isteği ve iradesi olacak. Burada ortaya çıkan ise sokak hayvanlarının öldürülmesi. Bunu, ‘kamu güvenliği’ gibi muğlak ifadelerle, bu gerekçeyle sokak hayvanlarının öldürülmesi isteniyor belediyeler tarafından. Yapmazsa da hapis cezası öngörülüyor. Bu kabul edilebilir değildir. Biz bu konunun çözümünün kısırlaştırmada olduğunu düşünüyoruz. Geniş bir kısırlaştırma kampanyası düzenlenmeli” ifadelerini kullandı. 
 

Eskişehir'de anne ve anne adaylarına özel festival Eskişehir'de anne ve anne adaylarına özel festival

BU KANUN SORUNU ÇÖZMEZ

Komisyonda 18 saat boyunca direndiklerini belirten Çakırözer, Biz, onlarca milletvekili konuştuk ama teklifi getiren partiden sadece 1 kişi söz aldı. Bizim, veteriner hekimlerin, hayvanseverlerin haklı itirazlarımıza, kaygılara, şüphelere asla yanıt veremiyorlar. Ben bir kez daha altını çizeyim:  Sokak hayvanları meselesi çözülmelidir. Ama getirilen kanun bunu çözmeyecektir. Ben işin uzmanı değilim ama tutanaklara bakarsanız oraya gelen veteriner hekimler, öldürmeyle bu işin çözülemeyeceğini söylediler. Bu işin kesin çözümü, dünyada da kabul görmüş hali kısırlaştırmadır. Süratli bir kısırlaştırma kampanyasıyla bu konu Türkiye’nin gündeminden kalkabilir. Buradaki önemli bir eksiklik ise, Adalet ve Kalkınma Partisi döneminde sokak hayvanları ile ilgili bir kanun çıkarıldı ama onun denetimi yapılmadı. O kanuna göre her yerde barınaklar açılacaktı, kısırlaştırma faaliyeti yapılacaktı. Eskişehir’de belediyelerimiz elinden geleni yapmaya çalışıyor ama kısıtlı imkânlarla. Devletin hem denetlemesi lazım, hem fon vermesi lazım, hem de veteriner hekimlerin istihdamı lazım. Bunların hiçbiri yapılmamış 20 yılda. O zaman ‘öldürelim’ demekle olmaz. Evet, sokak hayvanları sorunu vardır ve çözülmelidir. Ama öldürerek değil kısırlaştırarak çözülmelidir” şeklinde konuştu. 
TOPLUMDA KIRILMA YAŞANACAK
Yasanın bu haliyle geçmesinin toplumda kırılma yaratabileceğini vurgulayan Çakırözer, “Bu konuda hayvanseverler ayakta. Sadece köpeklerin değil milyonlarca kedinin de hayatı tehlikede. Hayvanların bu şekilde yok edilmesi kabul edilemez. Buz buna direndik. Pazartesi komisyon tekrar toplanacak ve biz yine direneceğiz. İktidar partisi kamuoyundaki bu hassasiyeti gidermeden, kanunu el kaldırarak geçirmek istiyor. Bu kanun geçtiğinde ne olacak? Kedilerimizi, köpeklerimizi toplamaya kalkacaklar. O zaman halkla, bunu yapmakla görevlendirilen kişileri karşı karşıya getirecekler. Sosyal huzursuzluklar ortaya çıkacak. Bunun yerine, kanunun geri çekilip, uzmanlarla, veteriner hekimlerle, sivil toplum örgütleriyle, belediyelerle, Belediyeler Birliği’yle konuşarak çözülebilir. Ben yaptım oldu mantığıyla bu iş çözülmez” dedi.
 

LÜTFEN VEKİLLERİNİZİ UYARIN

Türkiye’deki barınakların yeterli olmaktan çok ama çok uzak olduğunu söyleyen Çakırözer, “Biz iktidara dostane bir şekilde çözülmesi için çağrıda bulunuyoruz. Şu anda bütün sokak köpeklerini toplayıp barınaklara koyun diyorlar. Barınak yok ki. İktidarın kendi hesaplamasına göre Türkiye’de 4 milyon sokak köpeği var. Barınakların kapasitesi 100 bin. 3 milyon 900 bin köpeği siz üst üste bir yere koyacaksınız. Bunun yaratabileceği riskleri düşünebiliyor musunuz? Bu barınaklar bunu kaldırmaz. Ortalığa öyle manzaralar çıkacak ki, dünyada Türkiye büyük bir ayıpla anılacak. Zaten tarihimizde var bu. Osmanlı’da bir adaya gemilerle toplayıp bırakmışlar ve bunu dünya konuşuyor. Buna benzer bir katliam görüntüsüne izin vermememiz lazım. Ben buradan bir kez daha hem AK Parti’nin hem de teklifte desteği olan MHP’nin tabanlarına sesleniyorum. Lütfen milletvekillerinize, parti yöneticilerinize çağrıda bulunun. Yasa bu haliyle geçerse çözüm değil çözümsüzlüğü daha da derinleştirecek” açıklamasını yaptı. 
 

DİRENİYORUZ, DİRENECEĞİZ

Yasaya destek veren siyasilere, vatandaşlara ve yasaya karşı çıkan hayvanseverlere seslenen Çakırözer, “Toplum ikiye bölünür. Buna kimsenin hakkı yok. Gelin bunu geri çekin. Özellikle de ötanazi ile ilgili bölüm nedeniyle bu kanun geri çekilip yeniden bu işin uzmanlarıyla yeniden yazılması lazım. Pazartesi gününe kadar tüm hayvanseverlere çağrım şudur: Lütfen bu kanuna oy verecek olan milletvekillerini şehirlerinizde uyarın. Eskişehir’de kim imza attıysa buna, onu uyarın. Mutlaka meydanlarda bu konunun ne kadar önemli olduğunu söyleyin. Türkiye’nin bin tane sorunu var ama şu anda hayvanları katletmeye yönelik bir yasanın bu şekliyle çıkmasının ne acelesi var diye iktidara sorun. Meydanlarda, yürüyerek, protesto ederek sorun çağrısında bulunuyor. Biz direniyoruz, direneceğiz” şeklinde konuştu.

Kaynak: ANADOLU GAZETESİ MUHABİRİ - M. ANIL AKSOY