Eskişehir Valisi Hüseyin Aksoy, ESGROUP’u ziyaret etti. Eskişehir’de göreve geldikten sonra hayat geçirilen projeleri ve Valilik tarafından yürütülen çalışmalardan bahseden Vali Aksoy, Eskişehir’de 15-16 Şubat tarihlerinde Turizm Çalıştayı düzenleyeceklerini belirterek, “Eskişehir turizmden daha fazla pay nasıl alabilir, onun üzerinde çalışacağız” dedi.
Ziyarette ESGROUP Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Fetih Demirdaş, ESGROUP Haber Merkezi Müdürü Tarkan Demir, Anadolu Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Hilal Köver, Sonhaber Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Ayşegül Hümmet, Anadolu Gazetesi Köşe Yazarı Ali Baş ve Yenigün Gazetesi Sorumlusu Sedat Aydoğan ile bir araya gelen Vali Aksoy, Eskişehir ve Türkiye gündemi üzerine sohbet etti.
KENT NÜFUSU MERKEZDE YOĞUN
Eskişehir’de nüfusun yüzde 89.2’sinin merkezde yaşadığını ve kenti diğer kentlerden ayıran en önemli özelliklerden birisinin bu olduğunu söyleyen Vali Aksoy, “Eskişehir ölçeğindeki bir kentte 3 tane devlet üniversitesi var. 3’ü de belirli bir gelişmişlik düzeyinde. Bazen yeni bir üniversite kurulur ama çok güçlü değildir eğitimi, öğretim kadrosu… 70 bini aşan bir öğrenci sayısı var. Bu oldukça önemli bir sayı. Diğer illerle kıyasladığımızda özellikle bu yönleri farklılık arz ediyor. Herhalde Türkiye’de ilk üniversitesinde havaalanı olan bir üniversiteye sahip. Uçuşlarla ilgili, yurtdışı ve özellikle hac umre zamanında o bölgeye uçuşlar devam ediyor. Geçenlerde orayı ziyaret ettim. Herhalde bu yıl 90 bin civarında yolcuyla yılı kapatacaklar. Az bir rakam değil. Böyle bir potansiyeli de var” dedi.
ULUSLARARASI DEĞERLERİMİZ VAR
Havacılık sektöründe Eskişehir’in önemli bir yere sahip olduğunu belirten Vali Aksoy, “Uçan uçakların neredeyse 2’sinden 1’inde Eskişehir’den bir parça var gibi iddialı bir söylem var. Dolayısıyla dünyada uçan uçaklarda bu oldukça önemli. Havacılık sektöründe önemli bir birikime ve altyapıya sahip. Hava Kuvvetlerinin beyni diyebileceğimiz Muharip Hava Kuvvetleri Komutanlığı burada. Bu da Eskişehir’in önemini bu yönüyle farklı bir boyuta taşıyor. Lokomotif üretimi, demiryolları konusunda çok önemli bir altyapı ve birikime sahip. Belirli alanlarda kümelenme merkezi diyebileceğimiz konumda. Madencilikte belli bir altyapısı var, belirli bir üretimi var. Arçelik’in ilk kuruluş merkezi burası. Ford Otosan kamyon anlamında merkezi burası. Sarar, ETİ gibi markaları var. Bunlar da Türkiye’ye hatta uluslararası noktada markalar ve değerler” şeklinde konuştu.
ÖNCE YATIRIM PROGRAMINA ALINMALI
Yakın zamanda gündeme gelen Eskişehir – Antalya Yüksek Hızlı Tren projesinin ciddi bir süreç olduğunu ifade eden Vali Aksoy, “Bizim dahil olmamız herhangi bir sorun olmaz ama yatırım programına alınıp yapılmaya başlanması ciddi bir süreç. Henüz Ankara – İstanbul YHT hattı yapıldı ancak iyileştirilmesi gereken noktalar var. Hala çalışmalar devam ediyor. Ankara – Sivas hattı tamamlandı. Erzincan’a kadar gitmesi planlanıyordu. Bunlar olabilir, yapılabilir. Bunları anlatmak süreç içerisinde takip etmek ciddi bir yatırım... Yap – işlet – devret modeliyle yapıldığı için ciddi bir ödeneği de gerektiriyor. Bir ara Türkiye’de de onlar tartışıldı ama vazgeçildi. Belki süreç içerisinde alternatifleri çıkabilir. Bu tür bir hızlı tren varlığı burada turizm kentlerini birbirine bağlama noktasında ciddi bir avantaj sağlar. Öncülük yapılıp dile getirilebilir. Öncelikleri farklı olabiliyor. Ön çalışması yapılmıştır, projesi bitmiştir. Hala İzmir hattı bitmedi. İzmir hattı oldukça önemli. Bunların devlet içerisinde bir önceliklendirmesi olabiliyor. Dolayısıyla çok isteseniz de, çok bastırsanız da olamayabilir. Yoksa Eskişehir’in en önemli özelliklerinden birisi de demiryollarının kesişme noktası. Hızlı Tren çok büyük bir avantaj. Bugün Ankara’ya 1 saat 20 dakikada gidebiliyorsunuz. İstanbul, Kocaeli keza aynı şekilde, önemli derecede yakın mesafede” ifadelerini kullandı.
KADINLAR İÇİN PROJELER
Vali Aksoy, Eskişehir’de göreve başladıktan sonra birçok projeyi hayata geçirdiklerini söyleyerek, “Kadın Sağlığı Eğitim Projesi’ni başlattık. 15-69 yaş grubundaki kadınlar hedef kitlemiz. İki yıl içerisinde onlara ulaşmayı hedefliyoruz. Bizim ilk çıkış noktamız, kadınlarımızın hem karşı karşıya kaldığı en riskli kanser türü meme kanseri. Bu konuda bilinçlendirmek ve erken teşhisini sağlamak. Sonra kadınlarımızı bir araya getirmişken onları ilgilendiren birçok konuyu onlara anlatabilir miyiz düşüncesiyle bu eğitim formatımızı biraz daha geliştirdik. Şiddet nedir? Kadına yönelik şiddet olduğunda kadın nereye, nasıl başvurur? Bağımlılık nedir? Bağımlılıkla mücadelede nasıl yapılabilir? Saatlerce anlatılabilecek konular ama bir farkındalık yaratmak amacımız. Diğer kanser türleri ile ilgili de neler yapılması gerektiği hususunda bir bilgilendirme var. Buna benzer birçok konu var. Bağımlılıkla mücadele, anne sütünün öneminden çocukların aşılanmasına kadar birçok konu kadınlarımızı ilgilendiriyor. 2 yıl içerisinde inşallah tamamlayacağız” diye konuştu.
ÇOCUKLARI KAZANIYORUZ
Sokakta çalıştırılan ve dilendirilen çocuklarla ilgili çalışmalarını anlatan Vali Aksoy, “O konuyu da hassasiyetle takip ediyoruz. Yasak deyip bırakmıyoruz. Çocuklarımızı aldığımızda mutlaka sosyal incelemesini yapıyoruz. Okul çağındaysa Milli Eğitim veya bir okula kazandırmalarını sağlıyoruz. Sağlıkla ilgili sorunları varsa, aşıları yapılmış mı yapılmamış mı, Sağlık Müdürlüğümüze iletiyoruz. Yönlendirebilecekleri gençlik merkezleri ve spor aktiviteleri olabilirse onları istiyoruz. Bu çalışmalarımızı da ciddiyetle takip ediyoruz. Toplam 12 civarında topladığımız çocuk vardı. Onlarla ilgili işlemleri yaptık. İlkinde aileye teslim ediyoruz. Diyoruz ki, ‘çocuğunuzu sokakta gördük, bir daha görürsek size idari para cezası ve Savcılığa suç duyurusunda bulunacağız’ diye uyarılarımızı yapıyoruz” dedi.
DİLENMEYİ TAMAMEN KALDIRACAĞIZ
Yayınladıkları genelgeyle dilenciliği büyük ölçüde azalttıklarını ifade eden Vali Aksoy, “Kanunlarımıza göre dilenmek suç ama maalesef bizim toplumsal hassasiyetlerimiz var. Başta camii olmak üzere her tarafta dilencilerimiz var. Onu da biz genelgeyle kanunun uygulanması konusunda ilgili kurumlarımızı uyardık. O konuda da yakından takip ediyoruz. Temel amacımız dilenme konusunu ortadan kaldırmak” açıklamasını yaptı.
ÖĞRENCİLERİN GÜVENLİĞİNİ ÖNEMSİYORUZ
Okul çevrelerinde sıkı tedbirler aldıklarını söyleyen Vali Aksoy, “Okul çevresinde bazen eski mezunlar ve mahallenin gençleri akran zorbalığı yapabiliyor çocuklara. Kişi ve grupların beklemesini yasakladık. Öğrenci değilse onlara işlem yapıyoruz. Yine okul çevresinde seyyar satıcıların olmamasını istedik. Çünkü bazen orada meyve yerine başka bir şeyler verebilirler çocuklara. Riski var. Belediye zabıtalarıyla birlikte tedbir alınmasını sağladık. Okul civarında özellikle bıçak, kesici alet gibi 6136’ya girenler zaten suç ama girmeyenleri de yasakladık. Çocukların okul saatinde okulda olması ve derse girmesini önemsiyoruz. Ders saatlerinde dışarda olan çocukların suça bulaşma riski oldukça fazla. Özellikle internet kafelere ders saatinde çocukları almayın diyoruz. Eğer böyle bir tespit yaparsak işlem yapacağımızı söylüyoruz. Kantinler ve servis araçları denetimi üzerinde de hassasiyetlerle duruyoruz” diye konuştu.
TURİZM ÇALIŞTAYI YAPILACAK
Eskişehir’in turizmden aldığı payın artırılması için 15-16 Şubat tarihlerinde bir Turizm Çalıştayı gerçekleştirileceğini söyleyen Vali Aksoy, “Eskişehir’de mevcut turizmde hangi noktadayız? Önümüzdeki süreçte neler yapabiliriz? Ne yaparsak daha fazla turizmden pay alabiliriz? Sektörün bütün paydaşlarıyla beraber, üniversitelerimizle koordineli bir şekilde 9 başlık altında konuyu masaya yatıracağız. Oradan çıkacak sonuçlar da bizim yol haritamızı belirleyecekler. Bundan sonraki çalışmalarımızda bize yol gösterecekler. Termal turizm kaynak olmasına rağmen çok arzu edilen noktada değil. Frig Vadisi’ni daha aktif hale nasıl getirebiliriz? Orada gezdim bazı ufak tefek bazı şeyleri kendi imkanlarımızla yapabileceklerimizi yapmaya başladık ama genel olarak onu bir masaya yatırıp turizmden daha fazla pay nasıl alabilir, onun üzerinde çalışacağız” dedi.
ŞEHRİN SORUNLARINI DETAYLICA İRDELİYORUZ
Ayda bir kez ilgili kurum amirlerinin katılımı ile düzenlenen güvenlik toplantılarında, her ay ayrı bir konuyu derinlemesine incelediklerini belirten Vali Aksoy, “Geniş katılımlı bir toplantı yapıyoruz. Her ay normal bir toplantının ötesinde, bir konuyu irdeleyerek çalışıyoruz. Bir ay uyuşturucu, bir ay trafik çalıştık. Önümüzdeki ay muhtemelen hırsızlığı çalışacağız. Belirli konuların derinlemesine üzerinde durarak biraz daha masaya yatırıyoruz. Hepsini aynı anda yapsan saatlerce altından kalkmak mümkün değil. Bir önceki yılla kıyaslayarak çalışmalarımızı ortaya koyuyoruz. Böylece uyuşturucuyla mücadelede ciddi bir çalışmalarımız var. Ancak toplumda ‘herkes uyuşturucu kullanıyor’ diye bir genel kanaat var. Yok mu, var ama anlatıldığı gibi bir durum söz konusu değil” dedi.
TRAFİK DENETİMLERİ ARTACAK
Özellikle son günlerde trafik kazalarında artış yaşandığında dikkat çeken Vali Aksoy, “Hangi saatlerde, nerede kazalar oluyor? Kaza olan yerler ve saatlerde denetimlerimizi biraz daha artıralım diye arkadaşlara talimar verdik. Burada amaç ceza kesmek ve kişileri mağdur etmek değil, amaç kazaları azaltmak. Bu ve buna benzer birçok tedbir aldık. Hem polis bölgesinde hem de jandarma bölgesinde arkadaşlar çalıştılar ve sunumlarını yaptılar. Önümüzdeki dönemde biraz daha tedbirlerimizi, yoğunlaşan noktalar ve alanlarda geliştireceğiz” şeklinde konuştu.
ÖLÜM YOLU EN KISA SÜREDE TAMAMLANMALI
Ölüm Yolu olarak adlandırılan Alpu ve Seyitgazi Yolları’nda çalışmaların devam ettiğini ifade eden Vali Aksoy, “Ödenekler çerçevesinde yapılıyor tabii. Devam ediyor ama arzu ettiğimiz hızda gitmeyebiliyor. İnşallah onlar da en kısa sürede tamamlanır çünkü yatırım programında yer alan ve devam eden işler. Biz trafik kazalarında yoldan kaynaklı sorunlar var mı, yok mu onları da değerlendiriyoruz. Varsa karayollarıyla veya belediyelerle görüşeceğiz. Bütün ayrıntılar üzerinde çalışıyoruz. Konunun daha hassas bir şekilde üzerinde duracağız” dedi.
MADENCİLİK DOĞAYA ZARAR VERMEMELİ
Madenciliğin milli ekonominin bir parçası olduğunun altını çizen Vali Aksoy, “ Önemli olan bunun usulüne ve kurallarına uygun olup olmaması. İşin o yönüyle bakmak lazım. Çıkarılmasın demek çok doğru değil. Önemli olan kurallara uygun yapılıp yapılmamasıdır. Türkiye ekonomisine ciddi katkı sunuyor. A firması, B firmasının ötesinde milli ekonomi olarak bakmak lazım. Bir de en önemlisi usulüne uygun mudur değil midir, çevreye zarar veriyor mu vermiyor mu ona bakmak lazım. Çevreye ve halka zarar vermeden yapılmalı. Önemli olan budur. ÇED’le ilgili zaten başvuru oldu, onunla ilgili halkı bilgilendirme toplantısı yapılacak. Çevre Bakanlığı yapacak. Burada bilgilendirilecek, bazı raporlar alınacak. Altın madeni olması nedeniyle Bakanlık yapacaktır. ÇED sürecinde vatandaşı bilgilendirme mecburiyeti var. Tabii ki herkes görüşünü ortaya koyacaktır, o görüşlere de saygı duymak lazım” şeklinde konuştu.