Yaz aylarında, serinletici cihazların özellikle yüz sinirleri üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini belirten Dr. Altunay, şöyle konuştu:

  • “Sıcağa karşı kullanılan fanlar veya klimalardan gelen serinlik rahatlatıcı olabilir, ancak bu cihazlardan gelen soğuk hava yüz felcine neden olabilir. Özellikle terliyken, duş sonrası veya ıslak saçla klima ve fanın önünde durmak, ani ısı değişimlerine yol açar. Bu durum, yüz sinirlerinde ödem oluşturarak yüz felcine neden olabilir.”

Yüz Felcinin Oluşumu ve Belirtileri

Dr. Altunay, yüz felcinin çeşitli nedenlerle ortaya çıkabildiğini ve en sık görülen tipinin Bell felci olduğunu belirtti. Yüz sinirinin etkilenmesiyle ortaya çıkan bu durum, aşağıdaki belirtilerle kendini gösterebilir:

Gece Terlemesi Ne Anlama Gelir? Nedenleri ve Çözüm Yolları Gece Terlemesi Ne Anlama Gelir? Nedenleri ve Çözüm Yolları
  • Yüz Hareketlerinde Kaybolma: Yüzdeki ifadelerde kayıp ve zayıflama.
  • Seğirme: Yüzde seğirme.
  • Göz Kuruluğu: Gözyaşı üretiminin azalması.
  • Tat Duyusunda Bozukluk: Tat alma yetisinin bozulması.
  • Uyuşma Hissi: Yüzün bir yarısında uyuşma ve mimik hareketlerin yapılamaması.

Dr. Altunay, yüz felcinin çeşitli nedenlerle oluşabileceğini ve klinik muayene, işitme testleri, gözyaşı testi, radyolojik incelemeler ve sinir-testlerinin yapılarak diğer yüz felci yapan hastalıklardan ayırt edilmesi gerektiğini söyledi.

Erken Tedavinin Önemi

Yüz felcinde erken tanı ve tedavinin büyük önem taşıdığını belirten Dr. Altunay, “Yüz felci belirtilerini fark ettiğinizde hemen hekime başvurmalısınız. Hızlı ilaç tedavisi ile yüz felcinin büyük ölçüde düzelmesi sağlanabilir ve olası istenmeyen durumlar önlenebilir. Nadiren, tedaviye yeterli yanıt verilmeyen durumlarda cerrahi girişim gerekebilir” dedi.

Kaynak: Haber Merkezi