Ziyarette konuşan Müdür Bildirici, “Eskişehir’i sağlık hizmeti sunumunda zirveye taşımayı ve alanında uzman hekimler yetiştirmeyi hedeflemekteyiz. Eskişehir’e belki 2’nci Tıp Fakültesini kazandırır” dedi.
ESGROUP Haber Müdürü Tarkan Demir, Anadolu Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Hilal Köver, Follow Magazin Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Esra Güneş ve Yenigün Gazetesi Sorumlusu Sedat Aydoğan, İl Sağlık Müdürü Yaşar Bildirici’yi ziyaret ederek hayırlı olsun dileklerini iletti. Kentteki sağlık çalışmaları hakkında bilgi veren Bildirici, Şehir Hastanesi’nin nitelikli sağlık hizmeti portföyünü genişleterek devam ettiğini söyledi. Bildirici, “Böyle giderse inşallah Eskişehir’e belki 2’nci Tıp Fakültesini kazandırır diye tahmin ediyorum” dedi.
BAĞIMLILIKLA MÜCADELE
Vali Hüseyin Aksoy’un sağlıkla ilgili ciddi çalışmaları olduğunu kaydeden Bildirici, “Bağımlılıkla mücadele ile ilgili çalışması var. Valimizin eşinin kadın sağlığıyla ilgili bir sağlık okuryazarlığını artırma bağlamında bilgilendirme çalışması var. Eğiticiler var. Diğer taraftan intiharların önlenmesi, teşebbüsü olan kişiler veya intihar etmiş kişilerin aileleri ve bireyleri ile ilgili Vali’nin çalışmaları var. İnşallah hayata geçirebileceğiz engelliler veri bankası oluşturmak istiyor Vali Bey. Bizim bir sürü yürüyen sağlık yatırımlarımız var. Şehir Hastanesi’nin orada bir Yatarak Arındırma Terapi Hastanesi yaptırıyoruz. Madde bağımlılığıyla ilişkili” ifadelerini kullandı.
ENGELLİLER İÇİN DİŞ MERKEZİ
Yunusemre Devlet Hastanesi’nde engelli hastalar için Diş Merkezi açtıklarını söyleyen Bildirici, “3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nün öncesinde Cuma günü tanıtım yapmayı planlıyoruz. Engelli çocuklar, engelli bireyler ve hastaların ağız ve diş sağlığıyla ilgili diş koltuğuna oturtamıyorsunuz. Müdahaleye izin vermiyorlar. Anestezi ile uyutarak ameliyathane koşullarında diş ve ağız sağlığıyla ilgili müdahale yapabilen bir merkez. İzinleri alındı” şeklinde konuştu.
TÜRKİYE’DE ENDER BULUNAN HİZMET
Yunus Emre Devlet Hastanesi’ndeki Tüp Bebek Merkezi’nden bahseden Bildirici, “Gebe kalmış ve doğum yapmış anneleri bir araya getirmeyi planlıyoruz Aralık ayında. Orada ciddi bir çalışma var. Kıymeti şöyle; 2’nci basamak sağlık hizmeti sunan bir hastanede Tüp Bebek Merkezi nadir örneklerden birisi. Türkiye’de belki 2’nci ya da 3’üncüdür. 5 yıldır var merkezimiz ve ücretsiz. Tecrübeli bir ekip var” ifadelerini kullandı.
RANDEVU SİSTEMİNDE CİDDİ İYİLEŞME
Eskişehir’in sağlık hizmeti açısından şanslı bir il olduğunu vurgulayan Bildirici, “Daha nitelikli bir sağlık hizmetini sunmayı hedefliyoruz. Daha da iyi olmayı amaçlıyoruz” dedi. Kentte randevu sorununda büyük mesafe kaydedildiğini belirten Bildirici, “Eskiye nazaran sorunlarda yol alındı. Eskiye nazaran şöyle bir şey var; müracaat sayıları da giderek artıyor. Şehir Hastanesi’nde 11-12 tane göz doktoru var. Yunusemre’de de aynı sayılarda var. Toplam 20-25 tane kamuda göz doktoru var. Bunların ortalama baktığı hasta sayıları 60-80 arasında değişiyor. Şehir Hastanesi’ne günlük müracaat sayısı aciller dahil 10 bin ile 12 bin arasında değişiyor. Yunusemre’de 7 bin 8 bin müracaat oluyor. 1 milyon nüfuslu bir il için büyük rakamlar. Ama Sayın Bakan’ın beyaz reform ve benzeri ve özlük haklarındaki düzelmeler, her hekimin yanına 1 tıbbi sekreter kulunçlandırılması ile birlikte MHRS probleminde ciddi bir düzelme var. Kökten çözer mi bununla alakalı Bakanımızın çalışmaları var. Problemin çözüleceği kanaatindeyim. 1 2 yıl öncesi ile kıyasladığımızda ciddi iyileşme var. MHRS ile ilgili sorun yaşadığımız çok az branş kaldı. Göz ve kulak burun boğaz” dedi.
10 MİLYON 700 BİN HASTAYA BAKILDI
Diğer illerle kıyasla Eskişehir’in avantajlı konumda olduğunu ifade eden Bildirici, “Hem ana branş hekimliği açısından hem yan dal açısından. Hastanelerin fiziki koşulları açısından. Eskişehir’de nitelikli yatak dediğimiz tek kişilik ve en fazla 2 kişilik içinde tuvaleti banyosu olmayan hastane hiç kalmadı. Son 5 yılda ildeki bütün hastanelerimizin yatakları nitelikli yataklar haline dönüştü. Şehir Hastanesi’nin bin 160 yatağı var. Yunusemre’nin de 850 yatağı var.2 bin 100 gibi bizim kamuda yönettiğimiz yatak var. Bin küsür de Osmangazi’de var. Doğrusu biz yatarak sağlık hizmeti sunumu açısından ilde bir sıkıntı yaşamıyoruz. Bizim temel sorunumuz sadece il değil ortada bir yerdeyiz. Biz sadece kendi ilimizdeki nüfusa hizmet sunmuyoruz. Kütahya, Afyon, Bilecik, Uşak, Konya’ya hizmet sunuyoruz. Kabaca bizim günlük müracaat sayımızın yüzde 20’si il dışından geliyor. Eskişehir Şehir Hastanesi 5 yılın sonunda bakılan hasta sayısı 10 milyon 700 bin. Bizim il dışına yoğun bakım nedeniyle hasta sevkimiz hiç olmuyor diyebilirim” şeklinde konuştu.
UZMAN HEKİMLER YETİŞECEK
Eskişehir Şehir Hastanesi’nin kurulduğu günden bu yana eğitim araştırma hastanesi unvanına sahip olduğunu hatırlatan Bildirici, “Geldiği nokta itibariyle 5 branşta eğitim verebilme yetkisini almış bulunuyor. Kardiyoloji, Üroloji, İç Hastalıkları branşları 15 Mart 2023 tarihinde, Genel Cerrahi, Nöroloji branşları ise 13 Eylül 2023 tarihinde yetkilendirilmiş olup 5 branşta eğitim kliniklerimiz kurulmuştur. Bu eğitim kliniklerine talebimiz doğrultusunda Eylül TUS uzmanlık yerleştirilmesinde beş branşta 25 uzmanlık öğrencisi başlayacaktır. Bu süreç giderek artacak. 5 klinikle kalmayacak. 2024 yılında ise Acil Tıp, Beyin Cerrahisi, Anestezi, Çocuk Hastalıkları, Kalp Damar Cerrahisi branşlarında eğitim kliniği yetkisi alarak hem akademik anlamda Eskişehir’i Sağlık Hizmeti Sunumunda zirveye taşımayı hem de sağlık hizmetinin önemli yapı taşı olan, alanında uzman hekimler yetiştirmeyi hedeflemekteyiz” ifadelerini kullandı.
ASIRLIK ÇINARLARA ZİYARET
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın projesine değinen Bildirici, “Sağlıklı Yaş Alma Merkezi’nde 80 yaş üstü hastaları belli periyotlarla ziyaret ediyorlar. Amaç şu, bu hastaları evlerinde ziyaret etmek, gerekirse uzaktan sağlık hizmeti sunmak, bu hasta grubuna hastaneye gelmeleri gerekirse randevularını ayarlamak ve gidiş gelişlerini merkezler üzerinden organize etmek. Kısaca Yaşam Merkezi diyoruz. Ben de bu bağlamda cumhuriyetin 100’üncü yılı nedeniyle 100 yaşını doldurmuş asırlık çınarlarımız mottosuyla ziyaret ettim. Yaklaşık 100 yaşını doldurmuş 15 ile 20 kişi var. Ben 10 kadarını ziyaret ettim. Bizim yaşlı nüfusa hem koruyucu hem tedavici sağlık hizmetini yaygınlaştırmamız gerekiyor. Gerçekten çok kıymetli bir proje. Hastalara sadece hekim hizmeti sunmuyoruz. Psikologlar, fizyoterapistler, diyetisyenler gidiyor. Yaşlılarımızın hayatlarını sağlıklı bir şekilde devam ettirmeyi amaçlıyoruz” dedi.