Yeni yılda parlamentoya sunulması planlanan ve 22 kanunun 105 maddesinde değişiklik öngören 8. Yargı Paketi ile ilgili açıklamada bulunan Avukat Aslıcan Özgür İleli, “8 Aralık’ta açıklanan yeni düzenlemeye göre kara para aklama, teröre finansman sağlama gibi suçlardan şüphelenilen sosyal medya fenomenleri de bu pakete dahil oldu” dedi.
Yeni yılda Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunulması planlanan 8. Yargı Paketi; konutlardaki haciz kararları, bağımlılar için özel cezaevi, ticari davalar ve iş sözleşmesinden kaynaklanan uyuşmazlıklar bakımından itirazın iptali, menfi tespit ve istirdat davalarının zorunlu arabuluculuğa tabi olması, kadınlara soyadı kullanma hakkı, adli para cezalarında yeni limit ve infaz değişikliği gibi konuları içeriyor. 8 Aralık’ta açıklanan yeni düzenlemeye göre ise Dilan-Engin Polat çifti başta olmak üzere son dönemde karıştıkları iddia edilen suçlarla gündeme gelen sosyal medya fenomenleri de bu pakete dahil oldu.
“EL KOYMA İÇİN MASAK RAPORU BEKLENMEYECEK”
Yeni yargı paketine ilişkin değerlendirmede bulunan Avukat Aslıcan Özgür İleli, “AK Parti’nin hazırladığı ve 2024 yılının ocak ayında kamuoyuna sunulmayı planlanan 8. Yargı Paketinin; konutlardaki haciz kararları, bağımlılar için özel cezaevi, ticari davalar ve iş sözleşmesinden kaynaklanan uyuşmazlıklar bakımından, itirazın iptali, menfi tespit ve istirdat davalarının zorunlu arabuluculuğa tabi olması gibi konularda düzenlemeler içerdiği biliniyordu. 08.12.2023 tarihinde açıklanan yeni düzenlemeye göre son dönemde ortaya çıkan sosyal medya fenomenleri de bu pakete dahil oldu. Yapılan düzenlemede; Dilan Polat ile gündeme gelen yasal, ticari bir iş yapıyor gibi görünen ancak kara para aklama, teröre finansman sağlama gibi suçlara karıştığından şüphelenilen sosyal medya fenomenlerinin mal varlıklarına geçici tedbir konulabilmesi için Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) raporu beklenilmesine gerek kalmayacak” diye konuştu.
“SÜRECİN HIZLANDIRILMASI AMAÇLANIYOR”
Suça karıştıklarından şüphelenilen sosyal medya fenomenlerinin mal varlıklarına el konulmasına dair tedbir kararında MASAK raporu beklenmesi gerektiğini ve yeni yargı paketiyle MASAK’a rapor hazırlaması için süre verileceğini kaydeden İleli, “Mevcut durumda Sulh Ceza Hakiminin geçici tedbir kararı verebilmesi için Mali Suçları Araştırma Kurulu’ndan (MASAK) gelecek olan raporu beklemesi gerekiyordu fakat MASAK’ın bu raporu hazırlaması için düzenlenmiş bir süre bulunmamakta idi. Süreci hızlandırmak amacıyla 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nda konuyla ilgili birtakım değişiklikler yapılması planlanıyor. Buna göre; Cumhuriyet Savcısı gelen ihbar üzerine ya da re’sen soruşturma başlatabilecek ve şüpheli işlemler MASAK’a bildirildikten sonra rapor sonucu beklenilmeden geçici tedbir kararları konulabilecek. Yapılan değişiklikler ile yüzlerce fenomeni içeren soruşturmanın en kısa sürede tamamlanması hedefleniyor. Ayrıca fenomenlerin mali durumuyla ilgili hazırlanacak rapor için MASAK’ a en fazla 1 ay süre verilmesi öngörülüyor” dedi.