Eskişehir'in ilçesi İnönü’de muhtarlar toplandı Eskişehir'in ilçesi İnönü’de muhtarlar toplandı

Muğla’da 11 Mayıs 2010 tarihinde karşıt görüşlü öğrenciler arasında çıkan olaylarda hayatını kaybeden Şerzan Kurt’un ölümüyle ilgili yargılanan polis memuru G.Ş.'nin davası, Yargıtay’ın kararı bozmasının ardından 4. kez görülmeye başlandı. Eskişehir 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden dava duruşmasında taraf avukatları hazır bulundu. Tutuksuz yargılanan G.Ş. ve 21 yaşında hayatını kaybeden Şerzan Kurt’un ailesi, duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı.

Olayların Geçmişi

11 Mayıs 2010 tarihinde Muğla’da, bir kız öğrenciye laf atma tartışması nedeniyle karşıt görüşlü öğrenciler arasında kavga çıktı. Gece boyu süren olaylara polisin müdahalesi sırasında ağır yaralanan Muğla Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğrencisi Şerzan Kurt, 8 gün sonra tedavi gördüğü İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde hayatını kaybetti. Olayın ardından Muğla Emniyet Müdürlüğü’nde görevli polis memuru G.Ş. hakkında "olası kasıtla nitelikli adam öldürme" suçlamasıyla dava açıldı ve güvenlik gerekçesiyle dava Eskişehir'e nakledildi.

Yargılama Süreci

Eskişehir 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan G.Ş., 2012 yılında 8 yıl hapis cezasına çarptırıldı, ancak tutukluluk süresi göz önünde bulundurularak tahliye edildi. Karara yapılan itirazlar sonucu Yargıtay, 2014 yılında haksız tahrik indiriminin iptaline karar vererek G.Ş.’ye 16 yıl hapis cezası verdi ve sanık tekrar tutuklandı. 2016 yılında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın itirazı üzerine sanık, iyi hal ve haksız tahrik indirimi ile tahliye edildi. 2019'da açılan davada 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılan polis memuru G.Ş.’nin cezası 2024 yılında Yargıtay tarafından tekrar bozuldu. Dava, Eskişehir’de yeniden görülmeye başlandı.

Duruşmada Sanık ve Baba Kurt'un İfadeleri

Duruşmada söz alan sanık G.Ş., kendisini savunarak Şerzan Kurt’un avukatlarının asılsız beyanlarda bulunduğunu ve 14 yıldır mağdur olduğunu belirtti. Suçsuz yere 6 yıl hapis yattığını söyleyen G.Ş., “Suçsuz biri özür diler mi? Burada özür dilenmesi gereken biri varsa o da benim” dedi. SEGBİS ile duruşmaya katılan Şerzan Kurt’un babası Ömer Kurt ise sanığın oğlunu hedef alarak öldürdüğünü iddia etti ve “Sanığın en ağır cezayı almasını istiyorum” dedi.

Savcının Mütalaası ve Mahkeme Kararı

Cumhuriyet savcısı, sanığın olay tarihinde 17 yıllık polis memuru olduğunu, müdahale sınırını aşarak "bilinçli taksirle ölüme sebebiyet verme" suçunu işlediğini belirterek, G.Ş.'nin 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmasını talep etti. Mahkeme heyeti, sanığın yurt dışına çıkış yasağının devamına karar vererek duruşmayı 22 Kasım’a erteledi.

Sanık Avukatından Açıklama: "14,5 Yıldır Süren Bir Yargılama Süreci"

Duruşma sonrası sanık G.Ş.’nin avukatı Erol Halka, yargılama sürecinin 14,5 yıldır sürdüğünü ve dosyanın trajik bir durum taşıdığını belirtti. Müvekkilinin masum olduğunu savunan Halka, birçok eksiklik olduğunu ve bu eksikliklerin giderilmesini talep ettiklerini söyledi.

Kaynak: Haber Merkezi