Yerel seçimlere yaklaşık 4 ay kaldı. Siyasi partilerde belediye başkanlığı için aday adaylığı süreci başladı. CHP’de ise yarın başlayacak

AK Parti’de aday adaylığı müracaat süreci başlamıştı. 17 Kasım da sona erecekti. Ancak bu süreç il başkanlarının talebi üzerine 22 Kasım Çarşamba günü saat: 19.00’a kadar uzatıldı.

CHP’de yarın başlayacak aday adaylık için müracaatlar 5 Aralık 2023 Salı günü sona erecek.

MHP’de ise belediye başkan aday adayları dilekçelerini genel merkeze yapmaları gerekiyor.

İYİ Parti Eskişehir’de Büyükşehir ve Odunpazarı Belediye Başkan adaylarını açıkladı.

Tepebaşında ise isim açıklanmadı.

İYİ Parti’de de belediye başkan aday adaylığı için aday adaylığı başvuruları 20 Kasım’da başladı. 22 Aralık’a kadar devam edecek.

AK PARTİ TEMAYÜL YAPACAK

AK Parti’de aday adaylığı müracaat süreci yarın sona ereceğinden dilekçesini verenler peş peşe duyurularını yaptılar.

Bugüne kadar Odunpazarı Belediye Başkanlığı için Süleyman Ekşi, Murat Özcan, Ahmet Petek, Yılmaz Altın ve Ali Acar, Hasan Hüseyin Köksal adaylık başvurusunda bulundular.

Tepebaşı Belediye Başkanlığı için ise Ahmet Sivri ve Pınar Turhanoğlu Gücüyener aday adaylığı dosyalarını verdiler.

AK Parti’de hafta sonu temayül yoklaması yapılacak. Ardından da anket çalışması başlayacak. Temayül ve anket çalışmasının sonunda aday belirleme komisyonu adayları belirleyip Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’a isim listesi verilecek…

CHP ANKET YAPTIRACAK

CHP, İstanbul, Ankara ve Aydın büyükşehir belediyeleri hariç, adayların belirlenmesi için anket yapacak, belediye başkanlarının durumunu ölçecek. Örgütten gelen taleplere göre belde, ilçe, il ve büyükşehirlerde adaylar belirlenecek.

Örgüt ve CHP’nin yeni genel başkanı “ön seçim” demişti.

Ancak yeterli süre olmadığı için anket ve örgütlerin görüşlerine belediye başkan adayları belirlenecek…

* * *

Gelelim yazımın başlığına…

Eskişehir'de yaşayan Emirdağlı sayısı Afyon’un Emirdağ ilçesinde yaşayanların iki mislisi, ancak birlik olamıyorlar.

Emirdağlılar Vakfı, Emirdağ ve Köyleri Derneği, Avrupa Birliği Platformu Eskişehir'de geçmişte birlik olup omuz omuza vermiş olsalardı bugün hem Eskişehir de hem de Ankara da çok daha fazla söz sahibi olurlardı…

Allah'tan Emirdağlıların ve Emniyet Teşkilatının 'AK Saçlı' lakabıyla sevdiği saygı gösterdiği polis şefi eski Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanı (KOM) bugün ise Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Mahmut Çorumlu var. Ankara'da başı sıkışan Emirdağlılar kendisine ulaşmaya çalışıyor. Ulaşabilenin ne derdi varsa imkanlar ve yasalar çerçevesinde yardımcı olmaya çalışıyor.

Eskişehir milletvekillerinden birisi Emirdağlı olmuş olsaydı Mahmut Çorumlu'nun makamına çay-kahve içmeye giderler, işlerini de milletvekili görürdü.

Söze gelince 'Eskişehir'de 100 binin üzerinde Emirdağlı yaşıyor' diyorlar. Ama 'hadi bir araya gelelim' dendiğinde herkes bir mazeret uyduruyor…

EMİRDAĞLILAR ARASINDAKİ BİRLİK SAĞLANIYOR

Eskişehir’de yaşayan Emirdağlılar bugüne kadar kendi içlerinde birlik-beraberliği sağlayamadıkları için bu güçlerini kullanmayı beceremediler…

Oysa 100 bin Emirdağlının bırakın 100 binini 50 bini bir araya gelebilseler Eskişehir’de her dönem bir milletvekili ve en az bir belediye başkanı çıkarabilirler…

Bu güçlerini 14 Mayıs’ta yapılan milletvekili seçimlerinde kullanamadılar…

Bundan ders çıkarmışlar…

Seçimin üzerinden yaklaşık 4 ay geçtikten sonra yaklaşan yerel seçimlerde bari bu güçlerini kullanmak için ne yapmaları gerektiği konusunda fikir alışverişi yapmaya başlamışlar.

Eskişehir’deki Emirdağlıların ileri gelenleri, Oda, STK, dernek başkanları, iş insanları, muhtarlar, akademisyenler sık sık bir araya gelerek, bir dizi toplantılar yaparak karar almışlar.

Geçtiğimiz cuma günü de tekrar toplanan Emirdağ’ın ileri gelenleri yaklaşan yerel seçim öncesi aday belirleme sürecinde nasıl hareket etmeleri gerektiğini masaya yatırmışlar…

Birlik-beraberlik içerisinde hareket etme kararı almışlar.

Mahmut Çorumlu Büyükşehir Belediye Başkanı adayı olursa arkasında duracaklar.

Yok olmadı…

O zaman aday adaylığı için müracaat eden Emirdağlılar kimler o isimlere bakacaklar.

Bir Emirdağlı aday adayının belediye başkanı adayı yapılması konusunda güçlerini kullanacaklar…

Emirdağlı bir isim belediye başkanı adayı yapılmazsa o zaman özellikle AK Parti ve CHP il başkan ve yöneticilerini ziyaret ederek, “Büyükşehir de bir genel sekreter yardımcısı, 4-5 daire başkanı ve genel müdür. İlçe Belediyeleri için bir başkan yardımcısı, 4-5 daire müdürü ve yine en az 5 belediye meclis üyeliği” için istekte bulunacaklar.

Bu taleplerini kabul eden siyasi partilere destek verme kararı almışlar…

90 BİN EMİRDAĞLI SEÇMEN VAR

Bu toplantıyı duyduktan sonra Emirdağlı iş insanı Soner Çam’a telefon ettim.

“Artık Emirdağlılar arasında birlik beraberlik sağlandı. 31 Mart 2024 de yapılacak yerel seçimlerde birlikte hareket etme kararı aldık. Emirdağlılar gerçek gücünü bu seçimde gösterecek. 2024 yılı Emirdağlılar yılı olacak. Yerel seçimlerde ağırlığımızı koyacağız. Önemli olan bir arkadaşımız, hemşerimiz nereye aday olursa arkasında durmak. Birimiz hepimiz, hepimiz birimiz olacağız. Ben değil, biz olacağız. Hepimiz büyük işler başarmak, büyük sevinçler yaşamak istiyoruz. Bu da birlik, beraberlik ve dayanışmadan geçer. Eskişehir’de 200 bine yakın Emirdağlı yaşıyor. Bunların yaklaşık 90 bini seçmen. Emirdağlılar siyasete yön verecek. Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanlığını ve merkez ilçelerde hangi partinin adayını desteklerse o kazanacak.”

* * *

90 bin Emirdağlı seçmen varsa bakalım Emirdağlılar bu güçlerini nasıl kullanacaklar? Doğrusu merak ediyorum…

* * *

SEYİTGAZİ’DE İKİ GÜÇLÜ İSİM

Seyitgazi’de AK Parti’den belediye başkan aday adayı sayısı beşe yükseldi.

Aday adaylığını açıklayan ilk isim Seyitgazi ilçe Ziraat Odası Başkanı Erhan Erden oldu. Ardından Hasan Taşçıoğlu, Selahattin Genç, Selahattin Çörez ve Feriha Ertorun’un da aday adaylıklarını açıkladılar.

Yıllardır sağ partilerin belediye başkanlarının yönettiği Seyitgazi Belediye Başkanlığı CHP’nin adayı Uğur Tepe 2019 seçimini kazandı.

Yaklaşık 5 yıldır Seyitgazi Belediye Başkanlığı koltuğunda oturan Uğur Tepe, 31 Mart 2024’de yapılacak yerel seçimler öncesi aday adaylığını açıkladı.

Başkan Tepe’ye CHP’den rakip çıkmadı. Çıkacağını da düşünmüyorum.

Uğur Tepe, 4 yıl 8 aylık görevi süresi içerisinde yaptığı önemli hizmetlere imza attı.  

* * *

Bugüne kadar ilçe belediye başkanlığı için aday adaylığı için en çok Seyitgazi Belediye Başkanlığı için başvuru oldu.

Seyitgazi’de AK Parti’den belediye başkan aday adaylığı için müracaat eden 5 isimden Seyitgazi Ziraat Odası Başkanı Erhan Erden en güçlü isim olarak yorumlandı.

Uzun süredir ilçe de Ziraat Odası başkanlığı yapan Erden’in, temayül yoklaması yapılması halinde liste başı çıkma şansı oldukça yüksek. 

AK Parti’den aday adaylığını açıklayan önceki dönem belediye başkanlarından Adnan Yalçın Şen, Erhan Erden’in sahadaki karşılığının ve projelerinin yerinde olduğunu belirterek aday adaylığından çekildi.

* * *

Her ikisi de Seyitgazi ilçesinde sevilen isim. 31 Mart 2024’de yapılacak yerel seçimlerde yarışın AK Partili Erhan Erden ile Uğur Tepe arasında geçme ihtimalinin yüksek olacağını düşünüyorum…

* * *

DÜŞÜNDÜREN HİKÂYE:

ÖNEMLİ OLAN

Hazır olun ya da olmayın, bir gün sona geleceksiniz.

O gün geldiğinde zenginliğiniz, hıncınız, kininiz, öfkeleriniz, hayal kırıklarınız, umutlarınız, tutkularınız, planlarınız ve yapmak istediklerinizin hiçbir önemi kalmayacak.

Öyleyse önemli olan nedir?

Yaşadığımız günlerin değeri neyle ölçülür?

Önemli olan ne aldığınız değil ne verdiğinizdir.

Önemli olan, öğrendikleriniz değil, öğrettiklerinizdir…

Önemli olan, doğruluk, dürüstlük, merhamet, fedakârlık ve cesaretle atmış olduğumuz her adımla, başka yaşamları zenginleştirmiş olmanızdır…

Önemli olan, yetenekleriniz değil, karakterinizdir.

Önemli olan, diğer insanları yüreklendiren, onların sizi takip etmesini sağlayan örnek bir insan olmaktır.

Önemli olan, kaç kişi tanıdığınız değil, siz gittiğinizde ebedi bir yoksunluk hissedecek olan insanların sayısıdır.

Önemli olan, hatıralarınız değil, sizi sevenlerin kalbinde yaşayacak olan hatıralarınızdır.

Önemli olan, ne kadar uzun süre hatırlanacağınız değil, kimler tarafından ne şekilde hatırlanacağınızdır.

Önemli bir hayat yaşamak rastlantıyla olmaz.

Önemli olan, koşullar değil, seçimlerinizdir…

Michael Josephson

* * *

 

FIKRA:

 

Otoban Dileği

Adamın biri eski bir evde sihirli lamba bulmuş. Lambadan çıkan cin adama sormuş:

─'Ne dilersen dile benden'.

Adam da cine cevap vermiş:

─'Bana bir otoban yapmanı istiyorum. Evimin önünden başlayıp Ay'a kadar gitsin. Hafta sonlarında arabamla aya gidip çay içmek istiyorum.'

Cin, adama hiddetlenerek bağırmış:

'Bu ne biçim dilek? Biraz makul bir şey iste!'.

Adam cine tekrar cevap vermiş:

─'Peki, o zaman bana kadınları anlama yeteneği ver.'

Cin, birkaç kez yutkunduktan sonra adama dönmüş ve demiş ki:

─'Abi cim, otoban kaç şeritli olsun?'.

* * *