Adalet ve Kalkınma Partisi 14 Ağustos 2001 tarihinde kuruldu. AK Partililer 15'nci kuruluş yıldönümlerini dün kutladı. AK Parti kurulduktan sadece 15 ay sonra da tek başına iktidar olarak, büyük bir başarıya imza attı.

GÜRDOĞAN VEKİL OLMADI
Recep Tayyip Erdoğan, Abdullah Gül, Abdüllatif Şener, Bülent Arınç, İdris Naim Şahin, Binali Yıldırım ve Hayati Yazıcı kuruluşta partinin önde gelen isimleriydi. 14 Ağustos 2001'de partiyi kuranlar arasında üç Eskişehirli vardı. Gazeteci Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersin Nazif Gürdoğan, 2002-2007 yılları arasında Eskişehir milletvekilliği yapan Muharrem Tozçöken, 2002-2007 ve 2007-2011 yılları arasında iki dönem milletvekilliği yapan Hasan Murat Mercan partinin Eskişehirli kurucuları oldu. Yeni Şafak Gazetesi'nde Köşe Yazarı ve Maltepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dekanı olan Prof. Dr. Ersin Nazif Gürdoğan partinin kurucuları arasında yer almasına rağmen, milletvekili ve belediye başkanı olmadı.

PARTİYE DEĞİL ERDOĞAN'A
Tozçöken partinin kuruluşunda bir dönem milletvekilliği yaptıktan sonra, siyaset sahnesinden kayboldu. Eskişehir Fatih Ortaokulu ve Eskişehir Anadolu Lisesi mezunu olan Hasan Murat Mercan iki dönem milletvekilliği yaptı. Partide hep ağırlığını hissettiren bir isim oldu. Partinin Genel Başkan Yardımcılığı, Avrupa Konseyi Parlamenterler Birliği Türk Delegasyonu Başkanlığı ve TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanlığı görevlerinde bulundu. Geçen dönem de Enerji Bakan Yardımcılığı görevini de üstlendi. Abdullah Gül'e yakın bir isim olan Hasan Murat Mercan 7 Haziran 2015 ve 1 Kasım 2015 seçimlerinde milletvekili adayı yapılmadı. AK Parti'nin ilk kurucularının büyük kısmı 15 yıl içinde siyaset sahnesinden silindi. Ama AK Parti hep büyümeye devam etti. Bunda halkın büyük kısmının AK Parti için değil, Recep Tayyip Erdoğan için ampule mührünü vurması önemli rol oynadı.

*

BİR VEKİL İKİ BAŞKAN

ETO 17 Meslek Komitesi (Akaryakıtçılar) 2005 yılında kuruldu. Harun Karacan, Yavuz Metin, Hamid Yüzügüllü, Özkan Alp, İrfan Topaloğlu ve arkadaşları Yedek Parçacılar Grubundan ayrılarak, 11 yıl önce bu komiteyi kurmuşlardı.

DÖRT YILDA
BÜYÜK BAŞARI
17. Meslek Komitesi Başkan Harun Karacan önderliğinde çok aktif bir çalışma yürüttü. Bu komite 2005-2009 yılları arasında ETO Başkanlığı yapan Cemalettin Sarar'a yaptıkları muhalefetle öne çıktı. Adeta gölge ETO yönetimi gibi hareket ettiler. Bunun meyvesini de dört yıl içerisinde aldılar. Komite Başkanı Harun Karacan 2009'da ETO Başkanı seçildi. 2011 yılında Türkiye Odalar Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kuruluna girdi. 2014 yılında AK Parti'den Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan adayı oldu. Az bir oy farkıyla seçimi kaybetti. 1 Kasım seçimlerinde ise Eskişehir Milletvekili seçildi. Karacan adaylığı sırasında yarattığı pozitif enerjiyle AK Parti'nin Eskişehir'de birinci parti olmasını sağladı.

ALP, ÖZKAN
VE METİN
17. Meslek Komitesi daha önce de iki belediye başkanı çıkarmıştı. Komite Üyesi Özkan Alp AK Parti'den iki dönemdir Beylikova Belediye Başkanı seçiliyor. 17. Meslek Komitesi kurucularından Hamid Yüzügüllü de 30 Mart 2014 seçimlerinde AK Parti'den Sivrihisar Belediye Başkanı seçildi. Hem Alp hem de Yüzügüllü Eskişehir'in kırsaldaki başarılı belediye başkanlarının başında geliyor. Aynı komitenin kurucularından Yavuz Metin de son iki dönemde CHP'den Odunpazarı Belediye Meclis Üyesi seçildi. Aslında Yavuz Metin, kendisine bizzat Yılmaz Büyükerşen tarafından yapılan adaylık teklifini kabul etseydi, belki de bugün Mihallıççık Belediye Başkanıydı. ETO 17. Meslek Komitesi 9 yılda bir milletvekili iki belediye başkanı bir ETO Başkanı ve bir Belediye Meclis Üyesi çıkararak, büyük başarıya imza attı. Bu başarıda Komite üyelerinin uyumlu çalışması ve birlikte hareket etmeleri büyük rol oynadı…

*

NOSTALJİ

ESKİŞEHİRLİ BAKAN SEYFİ ÖZTÜRK

Yıl 1969. 47 yıl önce Eskişehir'in gazetecilerinden merhum Naci Gelendost, dönemin Adalet Partisi Eskişehir Milletvekili ve Çalışma Bakanı merhum Seyfi Öztürk ile makamında röportaj yapıyor. Avukat Seyfi Öztürk 1961'den 1980 darbesine kadar 6 dönem milletvekilliği yaptı. 1965-1967 Ulaştırma Bakanlığı, 1969-1971 Çalışma Bakanlığı görevlerinde bulundu. 5 Kasım 2002'de vefat etti. Türkiye siyasetine damgasını vuran isimler arasında yer aldı. Naci Gelendost'ta bir Dünya Sevgililer Günü'nde vefat etti. Eskişehir basınının efsane ismi Gelendost 14 Şubat 1994'te aramızdan ayrıldı.

foto şaka

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: Tayyip Bey, benim için daha dün 'Utanmasa Putin'e gidecek' demiştin. Peki benden önce sen niye gittin?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: Rahmetli Demirel'in dediği gibi; 'Dün dündür bugün bugündür.'