Türkiye erken seçime gidiyor. Seçimler 1 Kasım Pazar günü yapılacak.

BÜYÜKERŞEN'İN DEDİĞİ OLUR

Takvime göre gümrük kapılarında ve yurt dışı temsilciliklerinde oy verme işlemi 8 Ekim Pazartesi günü başlayacak, 25 Ekim Pazar günü sona erecek. Herkesin büyük merakla beklediği milletvekili kesin aday listeleri 28 Eylül Pazartesi günü açıklanacak. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu 'Milletvekili listelerini yüzde 99,9 değiştirmeyeceğim' demişti. Bundan dolayı Türkiye genelinde CHP milletvekili aday listelerinde fazla bir değişiklik olmayacak. Aynı adaylarla seçime gidilecek. Peki Eskişehir'de değişiklik olur mu? Dünkü yazımda belirttiğim gibi Eskişehir milletvekili aday listesinde değişiklik olursa, doğrusu hiç şaşırmam. Eskişehir'de Yılmaz Büyükerşen'in dediği olur. Büyükerşen değişmesini isterse, aday listesi mutlaka değişir.

İLK ÜÇ İÇİN GARANTİ ALDI MI?

Odunpazarı Belediye Başkan Yardımcısı Erdal Caferoğlu'nun tüm görevlerinden istifa ederek, milletvekili aday adayı olması bir hayli düşündürücü. Kılıçdaroğlu'nun dediği gibi liste değişmeyecekse Caferoğlu neden aday adayı olsun? Yılların kurt politikacısı Caferoğlu, listede ilk üçe girmenin garantisini almadan tüm görevlerinden istifa eder mi? Caferoğlu'na bunun garantisini kim verebilir? CHP kulislerinde şu günlerde Utku Çakırözer'in Ankara veya İstanbul'dan aday yapılacağı konuşuluyor. Milletvekili aday listesinin başında yine Gaye Usluer'in olacağı, ikinci sıraya Cemal Okan Yüksel'in yazılacağı öne sürülüyor. Caferoğlu'nun Çakırözer'in yerine listenin üçüncü sırasına yazılacağı belirtiliyor. 4. Sırada Erman Gölet, 5. Sırada Metin Tomsuk, 6. Sırada Erdal Çakıcıer'in olacağı iddia ediliyor. Yani 6 kişilik milletvekili aday listesinde sadece bir değişikliğin yapılacağı öne sürülüyor.

AKP'NİN ADAYLARI BÜYÜK KONGREDEN SONRA BELİRLENECEK

7 Haziran seçimlerinde Eskişehir'de büyük hüsrana uğrayan AKP'de herkes yeni milletvekili adaylarının kimlerin olacağını merak ediyor. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın yine liste başı olacağı aday listesine kimler girecek? AKP'de şu anda aday listeleri belirlenmesi konusunda bir çalışma yapılmıyor. Herkes 12 Eylül'de Ankara Arena Spor Salonu'nda yapılacak olan Büyük Kongre için çalışıyor. Bu kongre tamamlandıktan sonra AKP Genel Merkezi, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve AK Saray'ın yeni milletvekili adaylarını belirlemek için çalışmalara başlayacak. Erken seçimde temayül ve mülakat olmayacak. Gönlünden milletvekilliği geçirenler, Büyük Kongre sonrasında Ankara'da karargah kuracak. Partinin etkili isimleriyle görüşerek, kendilerini milletvekili adayı yapmaya çalışacak.

HALKTAN TALEP VARSA NEDEN İMAM-HATİPLER BOŞ KALDI?

Milli Eğitim Bakanlığı tüm liseleri Anadolu Lisesi, Anadolu İmam Hatip Lisesi ve Mesleki Teknik Anadolu Lisesi'ne dönüştürdü.

71 BİN ÖĞRENCİ DIŞARIDA KALDI

Tüm bu dönüşümler yapılırken, ne bilimsel gerçekler ne de halkın istekleri dikkate alınmadı. 'Halktan talep var' denilerek çok sayıda lise Anadolu İmam Hatip Lisesi'ne çevrildi. Çok sayıda ortaokul o eğitim kurumu yakınında oturan velilerin tepkilerine rağmen İmam-Hatip Ortaokulu yapıldı. Ellerinden gelse tüm ortaokul ve liseleri İmam-Hatip'e çevirecekler. 2014 yılında TEOG yerleştirmesi yapılırken her öğrenci istemeden de olsa bir liseye yerleştirildi. Böyle olunca da geçtiğimiz yıl tüm kontenjanlar doldu. Milli Eğitim Bakanlığı 2015'te yöntem değiştirdi. Zorlama ile kamuoyu baskısı ile yine öğrenci sayısından fazla kontenjan açtı. Sınıf mevcutları arttırıldı, kapasiteler zorlandı ve hiçbir öğrenci açıkta kalmayacak şekilde kontenjan tanımlandı. Buna rağmen 71 bin 373 öğrenci hiçbir tercihine yerleşemedi.

VEBALİNİ NASIL ÖDEYECEKLER?

Tüm yerleştirmelerden sonra 248 bin 908 kontenjan boş kaldı. Boş kalan kontenjanların büyük kısmını İmam Hatipler oluşturdu. Fen, Sosyal Bilimler ve Anadolu Liselerinin kontenjanları ise ful doldu. Sadece İstanbul'da 8 bin 674 İmam Hatip Lisesi boş kontenjanı var. İmam-Hatip Liselerini arttırmayı marifet sayanların yüzünden bu öğrenciler eğitim hayatlarını Açık Liselerde devam etmek zorunda bırakıldı. İmam-Hatip okullarının sayısını artırarak, eğitim kalitesini yükselteceğini sananlar, açıkta kalan bu öğrencilerin vebalini nasıl ödeyecekler.

ESKİŞEHİR'DE BOŞ KONTENJANLAR

Eskişehir'de de tüm Anadolu Liselerinde boş kontenjan yok. Yunus Emre Anadolu İmam-Hatip Lisesi'nde bu 272 kontenjan ayrıldı. Sadece 119 kişi kayıt yaptırdı. Boş kontenjan sayısı 153 oldu. Sarar Kız Anadolu İmam-Hatip Lisesi'nde bu yıl 340 kontenjan ayrıldı. 197 öğrenci bu okula kayıt yaptırdı. Boş kontenjan sayısı 143 oldu. Anadolu Meslek Liselerinin büyük çoğunluğu kontenjanlarını doldururken, öğrencilerin İmam-Hatip Liselerini fazla tercih etmedikleri ortaya çıktı. Yani öğrencilerin ve velilerin fazla talebi olmamasına rağmen İmam-Hatip okullarını sayısı arttırılmış.

--------------------------------------------------------------------------------------------------

FOTO ŞAKA

CHP Odunpazarı Belediye Meclis Üyesi İbrahim Arslan: Gürsel Bey, Erdal Caferoğlu'nu milletvekili yapın. O Ankara'ya gitsin, Belediye Başkan Yardımcılığı bana kalsın.

CHP Odunpazarı Belediye Meclis Üyesi Mahmut Süzen:İbrahimciğim orada dur bakalım. Ben senden yaşça büyüğüm Başkan Yardımcılığı benim hakkım.

CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin: Bunlar, Erdal daha milletvekili adayı olmadan, başkan yardımcılığı savaşına şimdiden başlamış. Atalarımız boşuna 'Koyun can derdinde, kasap et derdinde' dememiş