AKP Türkiye'de yaklaşık 13 yıldır tek başına iktidar oldu. 7 Haziran seçimleriyle artık bir dönem kapandı. Oy kullanan vatandaşlar Türkiye genelinde 13 yıldır iktidarda olan AKP'ye bu kez tek başına iktidar olma şansını vermedi. AKP 2002, 2007 ve 2011 seçimlerinde Eskişehir'de birinci parti oldu. Ancak CHP 2002'den bugüne her seçim oylarını arttırdı. Ve en sonunda 7 Haziran seçimlerinde Eskişehir'de birinci parti olmayı başardı. CHP oylarını 2007'de %3, 2011'de %10,5, 2015'de %3,8 arttırdı.

2002'DE 22-29

AKP 2002 yılında milletvekilli seçimlerinde Eskişehir'de 119 bin 410 (%29) oy aldı. CHP ise 91 bin 113 oy (%22) aldı. 6 milletvekilini AKP ve CHP üçer olarak paylaştı. Murat Mercan, Muharrem Tozçöken, Fahri Keskin AKP milletvekilleri olurken, CHP'nin vekilleri Cevdet Selvi, Vedat Yücesan ve Mehmet Ali Arıkan'dan oluştu. AKP Türkiye geneline göre Eskişehir'de %5 puan az oy aldı. CHP ise Eskişehir'de ülke geneline göre yaklaşık %3 daha fazla oy alma başarısı gösterdi.

2007'DE 25-44

2007 yılında AKP Maliye Bakanı Kemal Unakıtan rüzgarıyla Eskişehir'de 194 bin 494 oy (%44) aldı. İktidar partisi, Türkiye genelinde AKP'nin aldığı oy oranından %2,5 az aldı. CHP 110 bin 968 oyda(%25) kaldı. CHP buna rağmen, partisinin ülke genelinde aldığı oy oranından %4 daha fazla oy aldı. MHP ise 68 bin 272 oy (%15) oy aldı. Üç AKP milletvekili (Kemal Unakıtan, Murat Mercan, Emin Nedim Öztürk) seçildi. CHP iki milletvekilliği (Tayfun İçli, Murat Sönmez) kazandı. Beytullah Asil'de MHP'den Eskişehir milletvekili seçildi.

2011'DE 35,5-44

2011 yılında Eskişehir'de yapılan genel seçimlerde AKP ve CHP arasındaki %19'luk fark %9,5'a düştü. AKP 221 bin 437 oy (%44) alarak, 2007'deki oy oranını korudu. Oysa AKP 2007'de, 2002'deki oy oranını %15 arttırmıştı. AKP Türkiye geneline göre Eskişehir'de %2,5 az oy aldı. 2011 yılında 178 bin 565 oy (%35,5) alan CHP, dört yıl önceki seçimlere göre oy oranını %10,5 arttırdı. CHP Eskişehir'de Türkiye genelinden aldığı oydan %13,8 daha fazla oy aldı. 73 bin 138 oy (%14,55) alan MHP, Eskişehir'de oy oranını çok az bir kayıpla korumuş oldu. 2011 yılında AKP'den Nabi Avcı, Salih Koca, Ülker Can, CHP'den Süheyl Batum, Kazım Kurt ve MHP'den Ruhsar Demirel Eskişehir milletvekili seçildiler.

2015'DE 38,8- 36,2

7 Haziran 2015 seçimlerinde Eskişehir'de 210 bin 259 oy (%38,81) alan CHP birinci parti oldu. 196 bin 296 oy (%36,22) alan AKP ikinci sırada yer alırken, MHP'de 90 bin 330 oy (%16,67) aldı. AKP Türkiye geneline göre Eskişehir'de %4,6 az oy aldı. CHP Eskişehir'de Türkiye genelinden aldığı oydan %13,8 daha fazla oy aldı. CHP'den Gaye Usluer, Utku Çakırözer, Cemal Okan Yüksel, AKP'den Nabi Avcı, Salih Koca ve MHP'den Ruhsar Demirel milletvekili seçildi. Türkiye çok partili seçim sistemine 1946'da geçti. O tarihten itibaren hiçbir seçimde Eskişehir'de birinci parti olamayan CHP, 7 Haziran'da Eskişehir'deki makus talihini yenmiş oldu.

---------------------------------------------------------------------------------------

KAMU'NUN MU AKP'NİN Mİ GENEL SEKRETERİ?

Eskişehir Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Hüseyin Seyhan Fidan önceki gün sosyal paylaşım sitesinde yaptığı paylaşım tepkilere neden oldu.

İSLAMİYET ÖNCESİNDEKİ AHLAK

Kamu'da bürokrat olarak çalışan Fidan yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı; 'Ben kürtlerin içinde büyüdüm. Gerçekten severim kürtleri. Çok sevdiğim kardeşim dediğim arkadaşlarım var içlerinde. Ama ekseriyetle oylarını 'ırk' temelli vermiş olmalarını doğrusu hiç beklemiyordum. Bunun bizden neleri götürebileceğini düşünememiş olmaları çok üzücü. Şarkın bu mütedeyyin halkı cahiliye ahlakına geri mi döndü? Hafizanallah' Seyhan bu paylaşımında 'Doğu'nun dindar halkı İslamiyet öncesindeki ahlak dönemine mi döndü? Allah Korusun' diyor.

BEDAVA MİLLETVEKİLLERİ

Seyhan bu sözleriyle HDP'ye oy veren Kürt halkına hakaret etmiş olmuyor mu? Bu paylaşımıyla devletin değil de AKP'nin bürokratı olduğunu gözler önüne seren Fidan, Habur sınır kapısında teröristler kahramanlar gibi davul zurnalarla karşılanırken, 'Terörist örgüt ile görüşen şerefsiz namussuzdur' deyip Teröristbaşı ile pazarlık yapılırken, Oslo görüşmeleri ortaya çıkarken neden bir paylaşımda bulunmadı? Bu yanlışları onaylayan Fidan'ın halkın oyuyla HDP'nin barajı aşması zoruna mı gitti? AKP'nin baraj sayesinde Güneydoğu'dan bedavadan milletvekili çıkaramamasını mı hazmedemedi? Ben bugüne kadar HDP ve aynı zihniyetteki hiçbir partiye oy vermedim. Ancak bu partiye oy veren insanların tercihlerine saygı duyuyorum. Anayasal hakkını kullanan insanların oy tercihlerine devletin bir bürokratı tarafından saygısızlık yapılmasını doğru bulmuyorum. Fidan AKP'nin değil de, devletin Genel Sekreteri gibi davranmalıdır…

-----------------------------------------------------------------------------------

'AYIRMADAN, KAYIRMADAN, BUYURMADAN'

17 Ağustos 2011- 9 Mayıs 2013 tarihleri arasında Eskişehir Valiliği yapan Kadir Koçdemir, memleketi olan Bursa'da Milletvekili seçildi.

SEVİNÇLE KARŞILANDI

Bilgi birikimi ve dürüstlüğüyle kentimizde sevilen bir isim olan Koçdemir'in MHP'den Milletvekili seçilmesi Eskişehir'de sevinçle karşılandı. Koçdemir, seçimden bir gün önce yaptığı açıklama dikkatimi çekti. Koçdemir yaptığı açıklamada sanki Eskişehir'deki yaşadıklarına göndermede bulunuyor.

GÜÇ ZEHİRLENMESİ

Koçdemir, 'İktidarın gücü arttıkça yönetimde de keyfilik arttı. Keyfi, kibirli ve halkı umursamaz yönetim ayrımcılık ve kayırmacılığı yaygınlaştırdı.

Bu durumdan rahatsızlığı ifade eden en küçük şikayet komplo, kumpas ve ihanet olarak damgalanıyor. Komplo, kumpas ve ihanet suçlamaları, gücü ve otoriterliği daha da artırmak için bahane ediliyor. Böylece, ülkemiz güç zehirlenmesinin derinleştiği kısır bir döngüye mahkum edilmiştir. Millet kamplaştırılmış, siyasi nezaket ve üslup berbat hale gelmiştir. Bu yol iyi bir yol değildir. Bu yolun sonunda iyi şeyler yoktur. Bu tıkanıklıktan çıkmak için gerçek siyaset adamı tavrına, devlet ciddiyetine, buyurgan değil uzlaşmacı bir hareket tarzına ihtiyaç vardır. Kısaca, ayırmadan, kayırmadan ve buyurmadan yönetime ihtiyaç vardır…' dedi.

--------------------------------------------------------------------------------------------------

FOTO ŞAKA

CHP Eskişehir Milletvekili Gaye Usluer:

Kemal Bey, gerçekten CHP'nin Türkiye'de birinci olmasını istiyorsanız, Genel Başkanlık koltuğunu Yılmaz Büyükerşen'e bırakın.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: Gaye Hanım, Genel Başkanlık giderse ben ne yapacağım? Artık SSK Genel Müdürlüğünede dönemem.

CHP Eskişehir Milletvekili Gaye Usluer:

Zaten siz CHP'de Genel Başkanı değil, Genel Müdürlük yapıyordunuz. Yılmaz Hoca başkan olunca partide aynı göreve devam edersiniz