Mart 2019 yerel seçimlerine 7 aydan az bir süre kaldı. İlimizdeki siyasi partiler özellikle merkez dışındaki kırsal ilçeler için belediye başkan adayı arayışlarını sürdürüyor. Bu konuda en hareketlilik CHP'de yaşanıyor.

ŞANLI YİNE ADAY OLUR
CHP Eskişehir Milletvekilleri Jale Nur Süllü ve Utku Çakırözer, kırsalda güçlü isimlerle yarışa çıkmak için şimdiden nabız yokluyorlar. Potansiyel aday adaylarıyla ve kırsaldaki ilçelerin kanaat önderleriyle toplantı yapıyorlar. CHP 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde merkezdeki üç belediyeyi alırken, kırsalda hüsrana uğramıştı. Bundan dolayı Büyükşehir Belediye Meclisi'nde AK Parti çoğunluğu yaşanıyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen 'son dönemde mecliste aynı sıkıntıyı' yaşamak istemiyor. Bundan dolayı kırsaldaki 'belediye başkan adaylarının tespit edilmesinde en önemli belirleyici' yine o olacak. Bugün CHP parti kulislerinde konuşulan belediye başkan aday adayları ile ilgili bir değerlendirme yapacağım. CHP'nin kırsalda mevcut iki belediye başkanı var. Bu isimler Han Belediye Başkanı Erdal Şanlı ile Mahmudiye Belediye Başkanı İshak Gündoğan'dır. Olağanüstü kurultaya imza attığı için CHP Genel Merkezinin Erdal Şanlı'yı 'tekrar aday yapmayacağı' öne sürülüyor. Ancak Yılmaz Büyükerşen buna müsaade etmez. Çünkü CHP Han'da 'Şanlı'dan daha güçlü bir aday' bulamaz. CHP Han'da Şanlı ve Mahmudiye'de de Gündoğan ile yarışa çıkar.

İNÖNÜ'DE KARAKÖSE
Peki diğer ilçelerde kimler aday olabilir? CHP geçtiğimiz seçimlerde 'Çifteler ve Seyitgazi ilçelerini az oy farkıyla' kaybetti. Bu ilçelerde CHP'nin oy potansiyeli yüksek. İyi adaylarla bu ilçeler kazanılabilir. CHP eski Tepebaşı İlçe Başkanı Vural Yörük'ün adı Çifteler Belediye Başkan adaylığı için geçiyor. Çifteler Kadıkuyulu olan Yörük 'Tepebaşı İlçe Başkanlığı görevini başarıyla' yaptı. O'nun yerine gelen Atilay Dalgıç 'yaptığı uygulamalarda ve parti disiplini konusunda' Yörük'ün yerini dolduramadı. Hep 'halkla iç içe olan ve etrafına pozitif enerji yayan' Yörük Çifteler'de başarılı olabilir. Seyitgazi adaylığı için Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Aydın Ünlüce'nin adı öne çıkıyor. Ünlüce 'İl Başkanlığında olduğu gibi yine elini taşın altına sokmadığı takdirde' bir önceki seçimde iyi oy alan Mesut Atlı bu ilçenin CHP Belediye Başkan adayı olur. Aydın Ünlüce Kırkalıdır. Ünlüce ailesi Kırka'da geniş bir ailedir. Zaten 'Seyitgazi merkez ve kırsal köylerde' CHP önde. AK Parti adayı Hasan Kalın 30 Mart 2014'te Kırkalıların oyları sayesinde başkan seçilmişti. Kırkalı Kalın'ın karşısına 'Kırkalı bir aday çıkarılması halinde' CHP seçimi kazanabilir. Dürüstlüğü, bilgi ve donanımıyla öne çıkan Ünlüce aday olduğu takdirde Seyitgazi Belediye Başkanlığını kazanabilir. İsmail Karaköse 1999-2014 yılları arasında '15 yıl İnönü Belediye Başkanlığı' yaptı. Önümüzdeki seçimlerde de büyük ihtimalle CHP'nin adayı Karaköse olacak. CHP İnönü'deki seçimleri kazanmak istiyorsa, Oklubalılı seçmenleri ikna etmeli. Çünkü Oklubalı'yı alan İnönü'yü de alır.

MİHALIÇÇIK'TA YAVUZ METİN
CHP'nin Mihalıççık'taki potansiye belediye başkan adaylığı konusunda iki isim öne çıkıyor. Bu isimler 'partinin efsane İl Başkanı merhum Kemal Metin'in oğlu' Odunpazarı Belediye Meclis Üyesi Yavuz Metin ile Odunpazarı Belediye Başkan Yardımcısı Hüsnü Kaptan. Büyükerşen 2014 seçimlerinde Yavuz Metin'i 'Mihalıççık Belediye Başkan adayı yapmak' istemişti. Ancak Metin 'bu adaylık teklifini kabul' etmemişti. Bu sefer Yılmaz Hoca'nın teklifine 'Hayır diyeceğini' sanmıyorum. Büyük ihtimalle CHP'nin Mihalıççık Belediye Başkan adayı Yavuz Metin olur. CHP'nin Beylikova Belediye Başkan adaylığı için Yalçın Komşu'nun ismi öne çıkıyor. 30 Mart 2014 seçimlerinde AK Parti adayı Özkan Alp karşısında 'kaybetmesine rağmen iyi oy alan' Komşu iddialı bir isim. Ancak Komşu'nun Beylikova'ya yapılan yatırımlarda kendisinin görüşü alınmadığı için kırgın olduğu ve tekrar aday olmaya sıcak bakmadığı kulislerde dillendiriliyor. İyi bir partili olan Komşu'nun adaylık konusunda ikna edileceğini düşünüyorum.

CHP SİVRİHİSAR'DA KAZANAMAZ
Alpu'da 2014'de aday olan Bankacı Gürbüz Güller büyük bir ihtimalle CHP'nin yine Alpu Belediye Başkan adayı olur. İYİ Parti tarafından bu ilçede aday gösterilmesi beklenilen eski Belediye Başkanı Mustafa Gökçe ile ittifak yapılması halinde CHP Alpu'yu alabilir. Mevcut Belediye Başkanı Rafet Demirtaş, 'kardeşinin sık sık belediyeyi levye ile basma olaylarından' dolayı bir hayli yıprandı. Güller'in merkezde, Gökçe'nin 'Yakaboyu köylerinde toplayacağı oylarla' Alpu rahatlıkla kazanılır. Parti kulislerinde Sivrihisar'da eski İl Başkanı Sinan Özkar'ın aday yapılacağı iddiaları konuşuluyor. Ben Özkar'ın aday olacağını hiç sanmıyorum. Hamid Yüzügüllü çok başarılı şekilde Sivrihisar Belediye Başkanlığı görevini yürütüyor. Sivrihisar'da oturmayan bir adayla seçime girilmesi halinde CHP büyük bir hüsrana uğrar. Ben CHP'nin hangi aday olursa olsun Sivrihisar'da seçimi kazanacağını düşünmüyorum. Günyüzü, Mihalgazi, Sarıcakaya'da da kimi aday yaparsa yapsın CHP bu ilçelerde seçimleri kazanamaz. CHP Milletvekilleri Süllü, Çakırözer, Büyükerşen, Ataç ve Kurt'un seçim çalışmalarında bu ilçelerde vakit harcamalarına gerek olmadığını düşünüyorum. CHP yerel seçimlerde başarılı olmak istiyorsa, seçim çalışmalarındaki tüm ağırlığı kazanma ihtimalleri olan 8 ilçeye (Çifteler, Seyitgazi, Han, Mahmudiye, Mihalıççık, İnönü, Beylikova, Alpu) vermeli.



*****

NOSTALJİ

22 YIL ÖNCE PROTOKOL


Yıl 1996. Yer: Atatürk Stadyumu Protokol Tribünü. Eskişehirspor 1995-1996 Sezonunda 1. Ligde mücadele ediyor.(Bugünün Süper Ligi) Tarihi Fotoğrafta Eskişehirspor'un o sezon Eskişehir'deki lig maçını izleyen tanıdık isimler yer alıyor. Eski Eskişehir Milletvekili ve eski Eskişehirspor Başkanı Zeki Ünal, Dönemin Eskişehir Baro Başkanı Aydın Güngör, Eski Emniyet Müdürü ve eski Eskişehirspor Başkanı Atilla Aytek, Dönemin Eskişehirspor Teknik Asbaşkanı Bekir Sıtkı Saraç, Yıllarca Eskişehirspor'da yöneticilik yapan Nihat Çuhadar, Aydın Arat'ın eşi Ayfer Arat, döneminTepebaşı ve Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Ömer Eker (1997'de Tepebaşı Belediye Başkanı oldu), Büyükşehir Belediyesi Özel Kalem Müdürü Şamil Özcan, İl ve Gençlik Spor Şube Müdürü Mithat Mutu ve Metin Bali yer alıyor.



*****

FOTO ŞAKA

Eskişehirspor Başkanı Halil Ünal: Ahmet Abi, Yılmaz Hoca'yı istifaya davet ederek çok iyi yaptım, değil mi?

Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç: Halil, Yılmaz Hoca senin gibi kendi yazdığı 240 delegenin değil, 240 bin Eskişehirlinin oyuyla başkan oldu. Sen dedin diye niye istifa etsin ki!



****

FIKRA

ELMAS GERDANLIK


Kadın sinir içinde cep telefonundan 'Bu saate kadar hangi cehennemdesin?' diye kocasını aramış, 'Aşkım o hiç unutamadığın harika elmas gerdanlığın bulunduğu kuyumcu var ya.. Hani o zaman param yoktu alamamıştım, 'Sevgilim bir gün mutlaka bunu sana alacağım, göreceksin' demiştim.. Hatırladın mı?' Kadın birden yumuşamış, konuşurken heyecandan titreyen sesi ile 'E.. Evet bir tanem hatırlamaz olur muyum?..' diye cevap vermiş 'Evet balım' demiş adam, 'İşte o kuyumcunun hemen yanındaki kahvede arkadaşlarla okey oynuyorum meleğim..!'