DSİ Bölge Müdürü Hayrettin Baysal'ın sulama kanallarının duvarla çevrileceğini söylemesi kentte yeni bir tartışma yarattı.
ESTETİK ÇİTLER YAPILMALI
Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç ve Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt Baysal'ın açıklamasına tepki göstererek, bu duvara izin vermeyeceklerini söylediler. Benim çocukluğum Zafer Mahallesi Esenli Sokak'ta geçti. Evimiz daha sonraki yıllarda kapatılan sulama kanalının kıyısındaydı. Evler tek katlı ve bahçeliydi. Sulama kanalını düşen arkadaşlarımda oldu. Ama mutlaka sokakta oturan birileri tarafından kurtarılırdı. Ailede ve okullarda çocuklara kanallar konusunda gerekli uyarılar yapılmalı. Çocuklar bu konuda bilinçlendirilmeli.
Bence sulama kanallarının etrafında aklı ermeyecek çocukların (3-6 yaş arası) geçemeyeceği çitler yapılmalı. Bu çitler ya ahşaptan ya da demirden yapılmalı.
Birer estetikleri olmalı.
BÜYÜK BİR TALİHSİZLİK
Kanalların etrafını kalın duvarlarla örülmesi ve üzerinin de kafeslerle kapatılmasını bir ilkellik olduğunu düşünüyorum. Şehrin içerisinden geçen Porsuk'un etrafını da mı duvarlarla kapatalım? Çifteler'de Sakarya Nehri'nin doğduğu yer olan Sakarıbaşı'ndaki suyun üzerine betonlarla mı kapatalım? DSİ duvarı bıraksın da, kanalların temizliği ve bakımlarını yapsın. DSİ'nin sulama kanallarının beton tabanlarını Büyükşehir Belediyesi tarafından yapıldı. Temizliğini bari DSİ yapsın. 'Mülkiyeti DSİ'ye ait' diye yıllardır halkın kullandığı yolları kapatamazsınız. Tüm ülkenin imrendiği Avrupa kenti olan Eskişehir'de sulama kanallarının etrafını duvarlarla kapatmayı düşünebilen bürokratların görev alması büyük bir talihsizliktir…
-----------------------------------------------------------------------

PASTA YİYİN Mİ DİYORSUNUZ?
Gençlik Hizmetleri Spor İl Müdürlüğü'nde hizmet alımı yapan taşeron firmada 100'e yakın kişi (Antrenör, şoför, temizlik, güvenlik vb.) çalışıyor. Asgari ücret alan bu işçiler maaşlarını her ayın 5 ile 7'si arasında alıyordu. Ancak bugün ayın 19'u olmasına rağmen hala Ocak ayı ücretlerini alamadılar. Bu konuyla ilgili beni arayan işçiler, Gençlik Hizmetleri Spor İl Müdürlüğü taşeron firmaya para yatırmadığı için maaşlarını alamadıklarını dile getirerek; 'Personel Spor Şube Müdürü Mithat Mutu bizlere 'bu ay fazla harcama yaptığımız için sizin maaşlarınızı erteledik' diyerek adeta bizlerle alay ediyor. Kurumun fazla harcamasının sorumlusu biz miyiz? Biz avantadan para istemiyoruz. Alın terimizin hakkını istiyoruz. Aramızda çocuğuna mama alamayanlar, kirasını ödeyemeyenler var. Gerçekten çok zor durumdayız. Maaşlarımızın bir an önce ödenmesini istiyoruz' dedi. Fransa Kraliçesi Marie Antoinette'nin, açlıktan kıvranan yoksulların şikayetleri üzerine 'qu'ilsmangent de la brioche (ekmek yoksa, pasta yesinler)' dediği iddia edilir. Müdür Mutu'ya sormak istiyorum, kuruma hizmet edip, çocuklarına ekmek götüren taşeron işçilerine 'Pasta yiyin mi' diyorsunuz?
--------------------------------------------------------------------------
ESKİŞEHİR SEMİH AMCASINI KAYBETTİ
Eskişehir önemli bir değerini, Eskişehir basını olarak bizler Semih amcamızı kaybettik. Eskişehir basınının duayen bir ismi olan Semih Esen'i önceki gün son yolculuğuna uğurladık. Eskişehir'in yaşayan bir tarihi olan Esen ile aynı kurumda çalışma şansım olmadı. Yaptığı ziyaretlerde kendisini tanıdım. Kendisi 'bilgiyi paylaşan, gençlere yol gösteren' birisiydi. Eskişehir sevdalısıydı. Bana yıllar önce; 'Bu kentte durma, İstanbul'a git. Sen bu mesleği orada daha iyi yaparsın' diye nasihatte bulunmuştu. Ama ben Eskişehir'den ayrılmayarak, onun bu nasihatini dinlememiştim. Cemal Süreya; 'Özlemek, ölmekten sadece iki harf fazla be çocuk' demişti. Semih Esen'i hep dualarımızla ve büyük özlemle anacağız. Tüm Esen ailesine baş sağlığı diliyorum. Acılarını paylaşıyorum…
-------------------------------------------------------------------------
NOSTALJİ

YAŞAM BİÇİMİYLE ÖRNEK OLDU
Yıl 1999. 18 yıl önce DSP Genel Başkanı ve Başbakan merhum Bülent Ecevit, eşi Rahşan Ecevit ile birlikte 1999'da yapılan Eskişehir Büyükşehir Belediyesi seçimlerini ezici bir oy farkıyla kazanan Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen'i ziyaret ediyor. Fotoğrafta, Ecevit'in arkasında o dönemin Eskişehir Milletvekili Mahmut Erdir'de bulunuyor. Dürüst, vatanperver ve mütevazi kişiliğiyle Türk siyasetine damga vuran Ecevit 11 yıl önce 5 Kasım 2006'da vefat etmişti. Türkiye bugün, sosyal hukuk devleti anlayışının siyaset içindeki konumunu ve bu ilkenin evrensel değerlerinin Türkiye'de vücut bulmasını O'na borçludur. Çalışanlar, en önemli güvencesi olan sendikal haklarını onun Çalışma Bakanlığı yaptığı döneme borçludur. Bülent Ecevit, mütevazi yaşam biçimiyle de tüm siyasetçilere örnek oldu.
---------------------------------------------

FOTO ŞAKA
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: Yılmaz Bey, 2019'da kesinlikle aday olmayın. Seçim kaybetmeden başkanlığı tamamlamış olursunuz

Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen: Sayın Cumhurbaşkanım, Osmanlı Sultanları bir karar alırken, Rus Büyükelçisine sorarlarmış. Büyükelçinin dediğin tersini yaparlarmış. Bundan dolayı bende 2019'da tekrar aday olacağım.